Libanese broodsalade

Meatless Monday
Libanese broodsalade met kikkererwten

Weleens van Fattoush gehoord? Dit is een klassieke Libanese salade met komkommer, tomaat, sumak en verse kruiden. En…, stukjes heerlijk knapperig Libanees brood (flatbread). Dat maakt deze salade voor mij heel speciaal en erg lekker. Je kunt dit brood kopen in een Marokkaanse of Midden-Oosten winkel, maar is ook heel goed te vervangen door opengeknipte pitabroodjes. Door dit brood te bakken of roosteren wordt het heel knapperig. Je eet deze salade als onderdeel van een buffet (mezze). Maar je kunt hem ook heel goed als maaltijdsalade eten op een Meatless Monday, zoals vandaag.

Welke wijn bij Libanese broodsalade?

Deze frisse kruidige salade combineert uitstekend met een Soave. De aroma’s van ongeroosterde noten sluiten goed aan op de aroma’s die je proeft in de kikkererwten. Meer zin in rood? Kies dan voor een elegante Pinot Noir uit Nieuw Zeeland. Die zuren peppen de tamelijk neutrale kikkererwten op en vormen de link met de frisse tonen van tomaat en groene kruiden.

MUZIEK: volgende week staat een concert van Melody Gardot op het programma. Zin in! En kijk even naar haar vertolking van het heerlijke toepasselijke nummer Summertime.

 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 6 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 klein teentje knoflook, fijngeperst
  • zout
  • 1 tl sumak*
  • 1 komkommer, in grove stukken
  • 3 stevige tomaten, in blokjes
  • 3 lenteuitjes, in ringetjes
  • 1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt (groenteschap, supermarkt)
  • 15 g grofgehakte platte peterselie
  • 2 el grofgehakte muntblaadjes
  • 2 el grofgehakte korianderblaadjes
  • 40 g ongezouten boter
  • 1 Libanees brood, in stukken
  • versgemalen peper

Stap 1

Meng in de slaschaal een dressing van: 4 eetlepels olijfolie, azijn, knoflook, zout en sumak. Schep erdoor: komkommer, tomaten, lenteui, kikkererwten en groene kruiden.

Stap 2

Smelt intussen de boter en 2 el olie in een koekenpan. Bestrooi het brood met zout en peper en bak in ca. 4 à 5 minuten tot het aan alle kanten heel knapperig is. Neem uit de pan. Verdeel over de salade.

* Sumak is een citroenachtig specerij, gemaakt van gemalen sumakbesjes. Te koop bij de Marokkaanse winkel. Voor een echt Libanees effect is sumak essentieel. Kunt u het niet krijgen, laat het dan weg.

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in het kookboekje Elke Weekend BBQ.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *