Lasagne met zalm & Chardonnay

De rijke chardonnay van Matahiwi  Estate (te koop bij Gall&Gall) smaakt heerlijk zacht. Gecombineerd met een smeuïge lasagne en romige saus komt deze wijn volledig tot zijn recht. Vooral de wat vettere zalm past uitstekend bij deze volle romige wijn. Verse spinazie met gedroogde tomaatjes speelt in op de frisse zuren en zorgt voor afwisseling.

Muziek: luister intussen naar de fluwelen stem van Kate Wolf. Helaas te vroeg overleden.

4 personen1 ½ uur

Ingrediënten

  • 1 kg verse spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 10 gedroogde tomaatjes op olie, in stukjes
  • zout, versgemalen peper
  • 2 dl crème fraîche
  • ½ dl witte wijn (matahiwi chardonnay)
  • ½ dl kookroom
  • 400 gram verse zalm
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 pak gekoelde verse lasagnevellen * à 250 gram
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt of flakes
  • Extra: ovenschaal 20×30 cm, ingevet

Stap 1

Was, zonodig, de spinazie grondig, verwijder de steeltjes en laat uitlekken. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en fruit de ui, knoflook en tomaatjes ca. 2 minuten. Voeg de spinazie in gedeelten toe en laat op hoog vuur slinken. Laat in een vergiet uitlekken en druk al het vocht eruit. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Maak intussen de saus. In steelpan crème fraîche met witte wijn en kookroom verwarmen.

Stap 3

Verwarm de oven op 200 °C. Verdeel in zalm in stukjes en bestrooi met zout en peper. Besprenkel met citroensap. Bedek de bodem van de ovenschaal met 4 eetlepels saus. Leg 3 vellen lasagne in schaal en schep daarop 3 eetlepels saus, 1/3 deel zalm, 1/3 deel spinazie. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Herhaal dit nog twee keer. Eindigen met rest van vellen lasagne en saus. Bestrooien met rest van Parmezaanse kaas. Bak de lasagne in de oven in ca. 30 minuten
goudbruin en gaar. Lekker met een tomatensalade met basilicum.

*  Pastadeeg kun je ook zelf maken. Dat doe je zo:

Kneed een deeg van 300 gram bloem, 3 eieren en wat zout. Laat
het deeg goed mengen in de keukenmachine tot het soepel en sterk is. Laat het
een half uur in de koelkast opstijven en rusten. Rol het uit met behulp van een
pastamachine.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *