Voor het weekend

Lamscurry met cashewnoten

Het wordt een regenachtig weekend. Tijd voor een heerlijke stoofschotel. Dit is een lamscurry met een Indiaas accent. Hij is afkomstig uit het kookboek Licht van Hugh Fearnly-Whittingstall. Bijzonder, maar wel makkelijk te maken. In plaats van de meer gebruikelijke yoghurt roer je er zelfgemaakte cashewroom door. Dit geeft de curry een lichte maar tegelijk toch romige touch.

Welke wijn bij Lamscurry met cashewnoten?

Bij zo’n fris-kruidig gerecht met wat kerrie, kardamom en notenroom past een ronde wijn met niet te veel zuren. Kies voor een pinot gris of Pinot Blanc uit de Elzas. Liever zin in rood? Een niet te zware Syrah uit de Noord-Rhône, Pinot Noir of Rioja zal ook goed smaken.

6 personen2 uur + 6 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten cashewnoten
  • 1 kg magere lamsschouder, in blokjes van 4-5 cm
  • 2 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie
  • 2-3 eetlepels milde currypasta (Patak’s)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 10 kardemompeulen, licht geneusd
  • 1 blik tomaatstukjes (400 gram)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • korianderblaadjes

Stap 1

Doe de cashewnoten in een kom en bedek met koud water. Laat 6-8 uur in de koelkast weken, of een hele nacht. Giet de cashewnoten af, gooi het weekwater weg en spoel de noten goed af. Doe ze in een blender met krachtige motor of in een foodprocessor. Schenk er 80 ml koud water bij. Pureer de noten tot een dikke room, stop een paar keer om de puree van de zijkanten van de kan naar beneden te schrapen. Voeg extra water toe als dat nodig is – misschien heb je wel tot 180 ml nodig in totaal, afhankelijk van je noten, tot je een schepbare consistentie hebt. Je kunt de room in een luchtdicht potje tot een week in de koelkast bewaren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200℃. Leg de lamsblokjes in een grote braadslede, besprenkel met de olie en bestrooi met zout en peper. Zet de braadslede onafgedekt in de oven tot het vlees lichtbruin gekleurd is, haal het uit de oven en draai deze naar 170℃.

Stap 3

Schep de currypasta, ui, kardemom en tomaat door het vlees. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en zet hem nog 1 1/4 uur in de oven. Roer de cashewroom erdoor en zet onafgedekt nog 10 minuten in de oven tot alles goed heet is. Breng de curry zo nodig op smaak met zout en bestrooi met korianderblaadjes. Lekker met rijst en sperziebonen.

 

Cover LichtKookboek Licht
In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je niet al te moeilijke recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Er wordt in de recepten geen gebruik gemaakt van tarwe en zuivel. Meer informatie over de schrijver is te vinden op Rivercottage.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Licht. Het River Cottage boek met recepten voor iedere dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J.W. Becht
ISBN: 978 90 230 1451 5/NUR 440
Prijs: € 24,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

2 reacties op “Lamscurry met cashewnoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *