Meatless Monday
Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui

Wat is een kuku? Ja, dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Ik kende dit gerecht eerst ook niet, maar het blijkt de Iraanse versie te zijn van een frittata. En een frittata is een soort Italiaanse omelet (quiche zonder deeg) uit de oven die wordt verrijkt met smaakmakers als groenten, vlees of vis. Om een goed beeld te krijgen, kijk eens naar mijn frittata-recepten als frittata met geitenkaas en bietenrelish, frittata met artisjokharten, frittata met ui en tijm of de Italiaanse groente-omelet.  

Het is een recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Gahyour: Bazaar.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

We publiceerden als eerder 2 recepten uit dit heerlijke boek van de ‘Golden girl’ van de Perzische keuken, namelijk de tuinbonendip en de salade met bramen. Over dit kuku-recept vertelt Sabrina het volgende: “We kennen vier klassieke versies van kuku in Iran en een daarvan is met aubergine. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven, met behulp van gekaramelliseerde uien en een beetje peterselie. Als je er een volwaardige maaltijd van wil maken, voeg dan feta toe en serveer de kuku met brood.

Wij hebben het recept wat aangepast. Het originele recept was voor 12 personen, nu voor 6. En zoals Sabrina al voorstelde hebben we feta toegevoegd. Ook kun je nog wat extra yoghurt als topping erbij geven.

Welke wijn bij kuku met aubergine?

Dit kukugerecht smaakt vrij neutraal, ei-achtig met een duidelijke toets van saffraan. De aubergines zorgen voor structuur en een licht aardse smaak. Schenk hier bij voorkeur iets roods bij, zoals een nero d’Avola uit Sicilië, maar ook een fruitige Valpolicella combineert prima.

6 personen1 uur + 15 minuten

 Ingrediënten

  • mespunt saffraandraadjes
  • olie
  • 3 uien, in dunne halve ringen
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2½ cm
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 150 gram feta, in kleine stukjes
  • extra: ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm)

Stap 1

Doe de saffraan in een schaaltje en schenk er 2 eetlepels kokend water bij. Laat trekken tot het is afgekoeld.

Stap 2

Bekleed 2 schalen met een dubbele laag keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 30 minuten zacht en gaar, schep af en toe om. Schep de ui uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.

Stap 3

Verhit intussen een laag olie van 2½ cm in een braadpan. Voeg de aubergine toe en bak in 5 tot 6 minuten goudbruin. Schep de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in de andere schaal met keukenpapier.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Bekleed een grote ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm) met bakpapier. Klop de eieren los met het saffraanmengsel, yoghurt, bloem en bakpoeder. Schep de ui, aubergine en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de kuku gaar is. Steek een mes in het midden van de kuku. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit is de kuku gaar. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Verdeel de feta erover. Lekker met gemengde sla en stokbrood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *