Voor het weekend

Komkommersoep met gerookte kip en munt

Als je door het nieuwste kookboek ‘Zomerkost’ van Jeroen Meus bladert, krijg je meteen trek. Er staan zoveel lekkere zomerse gerechten in, dat ik meteen geïnspireerd raak. Wat zou ik willen maken? Bouillabaise, vegetarische carpaccio met pesto, gnocchi met groentesaus, stoofpot van kip met asperges, café glacé met kokosmelk of een tiramisu met frambozen en witte chocolade. Klinkt goed, toch? 

Voor vandaag maken we deze komkommersoep met gerookte kip uit zijn boek. Jeroen zegt hierover: “Komkommer eten we doorgaans koud, maar de groente is ook perfect geschikt om er soep van te maken. Als smaakmaker gebruik ik kippenbouillon, als garnituur kippenreepjes, pittige feta en verse munt. Zo krijgt de zachte soep pit en frisheid.’

En inderdaad; deze komkommersoep is zacht van smaak door de zure room en heeft frisheid door de komkommer en munt. Echt iets voor de lunch, of in het weekend aangevuld met knapperig stokbrood en een lekker kaasplankje.

De soep smaakt licht romig, en is ook ‘fris’ van smaak door de komkommer en munt. Kies voor een witte wijn die ook wat rondheid heeft, mild-frisse zuren en wat kruidigheid. Er zijn verschillende mogelijkheden: wat zachtere Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Oostenrijk, Italiaanse Soave of Franse Gaillac blanc.  

8 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 aardappels
  • 3 komkommers
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 4 takjes peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 kippenbouillontabletten
  • 150 gram feta
  • 8 plakjes gerookte kipfilet
  • 125 ml zure room
  • peper en zout
  • 3 takjes verse munt

Stap 1

Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Snijd de bleekselderij in stukjes. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Bewaar een halve komkommer. Schil de rest van de komkommers en snijd ze in grove stukken. Bind de laurier, tijm en peterselie met een stukje keukentouw samen tot een bouquet garni.

Stap 2

Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de prei en bleekselderij toe en stoof 5 minuten. Schep de stukken komkommer en aardappel erdoor en stoof nog 3 minuten. Voeg 1 liter water, het bouquet garni en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.

Stap 3

Verwijder de pitjes uit de halve komkommer en snijd hem in piepkleine blokjes. Snijd de feta in kleine stukjes, snijd de kipfilet in smalle reepjes.

Stap 4

Haal het bouquet garni uit de soep. Voeg de zure room toe en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de blokjes komkommer, feta en kipfilet over 8 borden of soepkommen. Schep de komkommersoep erover en garneer met blaadjes munt.

 

Kookboek: Zomerkost

Na het succesvolle kookboek Winterkost (kijk naar de recepten Kippenvinken of Winterse salade), komt de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus met een nieuw boek: Zomerkost. Een boek boordevol zomerse recepten, zoals pissaladière (Kijk ook even naar mijn recept!), paella, stoere salades, heerlijke picknicksuggesties. Om je vingers bij af te likken; mmm…

Bestellen? Dat kan hier:

Cover ZomerkostTitel: Zomerkost
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: New Book Collective
ISNB: 978 90 223 3617 5
Prijs: € 19,99

Recepten foto’s: © Verne

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: zomerse komkommersoep met gegrilde kipfilet en munt. Recept van tv-kok Jeroen Meus. Leuk voor de lunch, maar ook met stokbroodje erbij als avondeten goed te doen. Weekendrecept! #zomers #snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *