Voor het weekend
Superlekkere amandelcakejes van Caroline

Iets lekkers bij de koffie? Dat bak je toch zeker zelf! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het recept van deze amandelcakejes kreeg ik van mijn vriendin Caroline. Ze zijn sneller gemaakt dan dat je naar de bakker gaat. Binnen een uur staan ze dampend op tafel. Zowel warm als koud echt verleidelijk lekker!

Amandelcakeje of financier JolandeEen andere naam voor deze amandelcakejes is financier; een Franse specialiteit. Ze lijken op een andere liefde van mij: madeleines (zie mijn recept). Maar deze cakejes zijn veel simpeler om te maken en nu favoriet hier in huis, zeker als je wat eiwit hebt overgehouden.

Muziek: een prachtige Franse chanson die hier helemaal bij past, gezongen door onze eigen Wende Snijders: Formidable! En zo smaken ook deze heerlijke cakejes.

24 stuks20 minuten + 25 minuten baktijd

 Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 150 gram (gezouten) roomboter
  • 60 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • rasp van 1 citroen
  • extra: 2 mini-muffinplaten met 12 holtes, ingevet

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de mini-muffinplaten met 12 holtes in (Heb je maar 1 plaat, dan moet je 2x bakken). Bestuif met een beetje bloem en schud het teveel eruit.

Stap 2

Doe de eiwitten in een kleine kom en klop een beetje schuimig met een vork. Smelt de roomboter in een steelpan zachtjes op laag vuur.

Stap 3

Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de suiker en amandelmeel toe en schep door elkaar. Roer erdoor: de eiwitten, gesmolten boter en citroenrasp. Overdoen in een maatbeker (of in een spuitzak), dat voorkomt dat je beslag morst naast de holtes. Vul de holtes in de muffinplaat voor 2/3 deel. Bak de cakejes in ca. 25 – 35 minuten goudbruin. Controleer of ze gaar zijn door met een satéprikker in het midden te steken. Als die er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar. Neem de cakejes uit de oven en laat ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen.

Stap 4

Bestrooi de afgekoelde cakejes met poedersuiker. Je kunt de cakejes ca. 2 à 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Foodblogswap april: Kokosmakronen met chocolade

Opnieuw doe ik deze maand mee aan de foodblogswap van de Facebookgroep Foodbloggers. Hiervoor mag ik kiezen uit de receptuur van www.manzjare.nl. Na even zoeken val ik voor de Kokosmakronen van de mamma van Marielle. Waarom? Mijn moeder bakte vroeger ook regelmatig kokosmakronen. Die vielen bij velen in de smaak. In navolging ben ik gaan proberen ze  te bakken. Daarvoor gebruikte ik het recept uit een oud kookboek, op basis van eiwit en kokos. Maar het resultaat viel bar tegen! Dus met dit recept van manzjare gaan we opnieuw de uitdaging aan. Dit recept doorstaat de toets van mijn herinnering wel: heerlijk zachte kokosmakronen die niet al te zoet zijn. Mijn toevoeging van een  extra laagje chocolade maakt het net even anders. 

Muziek: onlangs is de film over André Hazes uitgekomen. Stukje nostalgie met ‘ik hou van jou’.

30 koekjes1 uur

Ingrediënten

  •  300 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 300 gram gemalen kokos
  • 200 gram pure chocolade

Stap 1

Roer de suiker, de hele eieren, eidooier en de crème fraîche door elkaar met een garde. Roer de kokos erdoor. Laat de massa ca. 30 minuten, zodat de kokos kan opzwellen.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 175 °C. Beleg de bakplaat met bakpapier. Schep met een eetlepel kleine hoopjes kokosdeeg op de bakplaat, zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de kokosmakronen in ca. 15 à 20 minuten lichtbruin en gaar. (Je kunt 3 maal een bakplaat vullen.)

Stap 3

Doe de chocolade in een au-bain-mariepan. Laat de chocolade langzaam smelten. Bestrijk de helft van de kokosmakronen met de chocolade. Leg terug op het bakpapier en laat de chocolade weer hard worden.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Perfecte madeleines

Madeleines zijn momenteel erg in de mode! Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, uit de stad Commercy in Lotharingen. Mooie goudbruine schelpvormige cakejes, verleidelijk geurend naar roomboter en vanille. Ken je ze ook? Je komt ze steeds vaker tegen als friandise bij de koffie in de betere restaurants, en natuurlijk altijd zelfgebakken.

Zo proefde ik ooit, jaren geleden, bij restaurateur Paul Fagel de perfecte madeleine. Tenminste die smaak  staat in mijn geheugen gegrift als dé benchmark: beetje warm, zacht grove structuur, subtiele amandelsmaak (nee, geen citroen!) en een licht krokante buitenzijde. Heel onschuldig en onvoorbereid neem je een hap (het lijkt een gewoon cakeje),  je proeft, kauwt en concludeert: ‘Wauw, dit is anders…’ Dus neem je gauw nog een hap, en nog een. En dan is hij op! De smaak van mijn herinnering. Die wilde ik zelf ook bakken. Een exercitie van wekenlang speuren, mixen en bakken volgt. Maar het perfecte recept vinden valt niet mee. Allerlei bereidingswijzen hebben de revue gepasseerd (zie foto): wel of geen eidooiers, wanneer voeg je gesmolten boter toe, verhouding tussen bloem en amandelmeel, welke ovenstand is het best… Ook doemt de vraag op: is het nou eigenlijk een madeleine of een financier? Hierop geeft de ‘Dikke van Damme’ wel antwoord, maar niet het juiste recept. Maar ik ben er uit… de perfecte madeleine is gebakken. Ga gerust ook aan de slag, het is een fluitje van een cent en succes verzekerd! En mode of niet: de smaak is altijd raak.

Muziek: luister tegelijkertijd naar Madeleine Peyroux met Smile afkomstig van de cd The Perfect World.

15 stuks30 minuten + 1 uur rusten

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 95 fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 80 gram amandelmeel (Marokkaanse winkel)
  • 20 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • zeer fijn geraspte schil van ¼ sinaasappel
  • extra: bakblik voor madeleines

Stap 1

Smelt de boter zachtjes tot het vloeibaar is. Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en snufje zout in ca. 5 minuten dik en romig. Klop de amandelmeel er door. Ca. 1 minuut meekloppen.  Schep de bloem, bakpoeder, sinaasappelschil erdoor en vervolgens de gesmolten boter. Laat het beslag ca. 1 uur op het aanrecht rusten. (Dit is essentieel voor een mooie structuur.)

Stap 2

Verwarm oven voor op 180 °C. Intussen de madeleinevorm invetten met boter en bebloemen. Schep het beslag in de holtes van de vorm met behulp van een lepel. Bak de madeleines in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi evt. met poedersuiker.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later

Maak zelf ook deze perfecte Madeleines (of financiers): goudbruine schelpvormige cakejes, verleidelijk geurend naar roomboter en vanille. Een makkelijke recept en succes verzekerd! Lees het recept op de blog