Gemberkoekjes

Troostfood
Gemberkoekjes; zelfgebakken het allerlekkerst!

Gemberkoekjes zijn troostkoekjes. Als kind gruwelde ik van gemberkoekjes. Maar het waren de lievelingskoekjes van mijn vader, dus we hadden ze regelmatig in de koektrommel. Helaas waren die niet zelfgemaakt. Bovendien overheerste de gember rijkelijk. Grrr…

Die aversie tegen gemberkoekjes heeft mijn hele leven geduurd. Tot nu toe. Onlangs proefde ik bij mijn vriendin Hilda haar zelfgebakken gemberkoekjes en ze smaakten hemels. Heerlijk knapperig, met een heel zachte fijne gembersmaak. Afgelopen weekend heb ik zelf gemberkoekjes gebakken en ze zijn onweerstaanbaar. In deze trieste tijd van Corona, moet je jezelf verwennen. Dat kan met deze heerlijke homemade gemberkoekjes. Graag deel ik dit recept nu met jullie…

15 koekjes1 uur + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • Deeg
  • 120 gram bloem
  • mespuntje zout
  • ½ theelepel vanille extract
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 95 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • Topping
  • 50 gram gekonfijte gember, goed uitgelekt
  • 1 eetlepel fijne suiker
  • ½  ei, losgeklopt
  • Extra: bakplaat belegd met bakpapier

Stap 1

Eerst maak je het deeg. Doe alle ingrediënten in een beslagkom. Meng met de hand tot een soepel deeg. Maak hier een rol van met een doorsnede van 3 à 4 centimeter. Verpak de rol in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Stap 2

Maak intussen de topping. Snijd de gember in zeer kleine stukjes. Meng met de suiker. Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd van de rol deegplakjes van ca. ¾ centimeter dik. Leg ze met voldoende afstand op de bakplaat. Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei. Verdeel de gember over de koekjes. Bak de koekjes in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel.

 

Meer koekjes bakken?

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Ricotta beignets met kaneelsuiker uit het kookboek Vers uit de oven van Ajda Mehmet

Oud & Nieuw
Ricotta beignets met kaneelsuiker

Oliebollen en appelbeignets, de klassiekers voor Oud & Nieuw, wie houdt er niet van? Ik dus!!! Ze staan ook niet op I Love Food & Wine. Ik vind het te veel werk, en ze smaken saai en zijn meestal te vet. Nee, doe mij maar deze elegante ricotta beignets. Die worden niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Heerlijk compact, licht verteerbaar en niet te zoet. Makkelijker te maken en veel gezonder!

portret Ajda MehmetDit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Welke wijn bij ricotta beignets met kaneelsuiker?

Ook bij deze beignets (evenals bij oliebollen!) schenk je geen champagne (of het moet een demi-sec zijn!). Kies voor een Prosecco (niet de droge variant!) of een Moscato d’Asti. Allebei ook mousserend, maar net wat zoeter dan champagne.

20 stuks20 minuten + 15 minuten rusten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 500 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 175 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder (ca. 5 gram)
  • ½ eetlepel kaneel
  • Extra: 2 minimuffinvormpjes met 12 holten, ingevet met olie*
  • Ijsbolletjestang, kwastje

Stap 1

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng het merg met de ricotta, eieren, 50 gram kristalsuiker en sinaasappelrasp in een kom. Klop met een garde tot de ricotta glad is.

Stap 2

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met ricotta en spatel dit er voorzichtig doorheen. Zodra het beslag samenhangt zou het stevig maar nog steeds zacht moeten zijn, net als aardappelpuree. Laat het beslag ca. 15 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3

Roer intussen in een klein kommetje de kaneel door 50 gram kristalsuiker. Zet apart.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een klein pannetje (of in de magnetron). Schep met een ijsbolletjestang kleine bolletjes ricottabeslag in de ingevette muffinvorm. Bestrijk met een kwastje de beignets met de gesmolten boter. Bak de beignets in ca. 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Stap 5

Haal de beignets uit de oven en haal de muffins voorzichtig uit de vorm. Rol ze gelijk door de kaneelsuiker totdat ze helemaal bedekt zijn met een laagje kaneelsuiker.  Lekker bij de thee of bij een glas prosecco. Of als een dessert met slagroom of ijs ernaast.

*Gebruik bij voorkeur een siliconenvorm, want dan komen de beignets mooier uit de vorm.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Uit de ovenTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: ricotta beignets met kaneelsuiker. Het ‘gezonde’ alternatief voor oliebollen. Je hoeft niet te frituren, maar je bakt ze in de oven. Simpel om te maken. Ook lekker bij de thee of als dessert met een bolletje ijs. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #simpel, #ovengerecht #dessert #oud&nieuw #taartje

 

Amandelcakeje van Carolien

Voor het weekend
Superlekkere amandelcakejes van Caroline

Iets lekkers bij de koffie? Dat bak je toch zeker zelf! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het recept van deze amandelcakejes kreeg ik van mijn vriendin Caroline. Ze zijn sneller gemaakt dan dat je naar de bakker gaat. Binnen een uur staan ze dampend op tafel. Zowel warm als koud echt verleidelijk lekker!

Amandelcakeje of financier JolandeEen andere naam voor deze amandelcakejes is financier; een Franse specialiteit. Ze lijken op een andere liefde van mij: madeleines (zie mijn recept). Maar deze cakejes zijn veel simpeler om te maken en nu favoriet hier in huis, zeker als je wat eiwit hebt overgehouden.

Muziek: een prachtige Franse chanson die hier helemaal bij past, gezongen door onze eigen Wende Snijders: Formidable! En zo smaken ook deze heerlijke cakejes.

24 stuks20 minuten + 25 minuten baktijd

 Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 150 gram (gezouten) roomboter
  • 60 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker
  • 120 gram amandelmeel
  • rasp van 1 citroen
  • extra: 2 mini-muffinplaten met 12 holtes, ingevet

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de mini-muffinplaten met 12 holtes in (Heb je maar 1 plaat, dan moet je 2x bakken). Bestuif met een beetje bloem en schud het teveel eruit.

Stap 2

Doe de eiwitten in een kleine kom en klop een beetje schuimig met een vork. Smelt de roomboter in een steelpan zachtjes op laag vuur.

Stap 3

Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de suiker en amandelmeel toe en schep door elkaar. Roer erdoor: de eiwitten, gesmolten boter en citroenrasp. Overdoen in een maatbeker (of in een spuitzak), dat voorkomt dat je beslag morst naast de holtes. Vul de holtes in de muffinplaat tot net onder de rand. Bak de cakejes in ca. 25 – 35 minuten goudbruin. Controleer of ze gaar zijn door met een satéprikker in het midden te steken. Als die er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar. Neem de cakejes uit de oven en laat ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen.

Stap 4

Bestrooi de afgekoelde cakejes met poedersuiker. Je kunt de cakejes ca. 2 à 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: snelle amandelcakejes die lijken op madeleines of financiers. Maar dan makkelijker! Zo klaar. Heerlijk klein gebakje bij koffie of thee, maar ook lekker bij een glaasje Italiaanse Vin Santo. #koekje #snel #gebak

 

Foodblogswap april: Kokosmakronen met chocolade

Opnieuw doe ik deze maand mee aan de foodblogswap van de Facebookgroep Foodbloggers. Hiervoor mag ik kiezen uit de receptuur van www.manzjare.nl. Na even zoeken val ik voor de Kokosmakronen van de mamma van Marielle. Waarom? Mijn moeder bakte vroeger ook regelmatig kokosmakronen. Die vielen bij velen in de smaak. In navolging ben ik gaan proberen ze  te bakken. Daarvoor gebruikte ik het recept uit een oud kookboek, op basis van eiwit en kokos. Maar het resultaat viel bar tegen! Dus met dit recept van manzjare gaan we opnieuw de uitdaging aan. Dit recept doorstaat de toets van mijn herinnering wel: heerlijk zachte kokosmakronen die niet al te zoet zijn. Mijn toevoeging van een  extra laagje chocolade maakt het net even anders. 

Muziek: onlangs is de film over André Hazes uitgekomen. Stukje nostalgie met ‘ik hou van jou’.

30 koekjes1 uur

Ingrediënten

  •  300 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 300 gram gemalen kokos
  • 200 gram pure chocolade

Stap 1

Roer de suiker, de hele eieren, eidooier en de crème fraîche door elkaar met een garde. Roer de kokos erdoor. Laat de massa ca. 30 minuten, zodat de kokos kan opzwellen.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 175 °C. Beleg de bakplaat met bakpapier. Schep met een eetlepel kleine hoopjes kokosdeeg op de bakplaat, zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de kokosmakronen in ca. 15 à 20 minuten lichtbruin en gaar. (Je kunt 3 maal een bakplaat vullen.)

Stap 3

Doe de chocolade in een au-bain-mariepan. Laat de chocolade langzaam smelten. Bestrijk de helft van de kokosmakronen met de chocolade. Leg terug op het bakpapier en laat de chocolade weer hard worden.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Perfecte madeleines

Madeleines zijn momenteel erg in de mode! Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, uit de stad Commercy in Lotharingen. Mooie goudbruine schelpvormige cakejes, verleidelijk geurend naar roomboter en vanille. Ken je ze ook? Je komt ze steeds vaker tegen als friandise bij de koffie in de betere restaurants, en natuurlijk altijd zelfgebakken.

Zo proefde ik ooit, jaren geleden, bij restaurateur Paul Fagel de perfecte madeleine. Tenminste die smaak  staat in mijn geheugen gegrift als dé benchmark: beetje warm, zacht grove structuur, subtiele amandelsmaak (nee, geen citroen!) en een licht krokante buitenzijde. Heel onschuldig en onvoorbereid neem je een hap (het lijkt een gewoon cakeje),  je proeft, kauwt en concludeert: ‘Wauw, dit is anders…’ Dus neem je gauw nog een hap, en nog een. En dan is hij op! De smaak van mijn herinnering. Die wilde ik zelf ook bakken. Een exercitie van wekenlang speuren, mixen en bakken volgt. Maar het perfecte recept vinden valt niet mee. Allerlei bereidingswijzen hebben de revue gepasseerd (zie foto): wel of geen eidooiers, wanneer voeg je gesmolten boter toe, verhouding tussen bloem en amandelmeel, welke ovenstand is het best… Ook doemt de vraag op: is het nou eigenlijk een madeleine of een financier? Hierop geeft de ‘Dikke van Damme’ wel antwoord, maar niet het juiste recept. Maar ik ben er uit… de perfecte madeleine is gebakken. Ga gerust ook aan de slag, het is een fluitje van een cent en succes verzekerd! En mode of niet: de smaak is altijd raak.

Muziek: luister tegelijkertijd naar Madeleine Peyroux met Smile afkomstig van de cd The Perfect World.

15 stuks30 minuten + 1 uur rusten

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 95 fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 80 gram amandelmeel (Marokkaanse winkel)
  • 20 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • zeer fijn geraspte schil van ¼ sinaasappel
  • extra: bakblik voor madeleines

Stap 1

Smelt de boter zachtjes tot het vloeibaar is. Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en snufje zout in ca. 5 minuten dik en romig. Klop de amandelmeel er door. Ca. 1 minuut meekloppen.  Schep de bloem, bakpoeder, sinaasappelschil erdoor en vervolgens de gesmolten boter. Laat het beslag ca. 1 uur op het aanrecht rusten. (Dit is essentieel voor een mooie structuur.)

Stap 2

Verwarm oven voor op 180 °C. Intussen de madeleinevorm invetten met boter en bebloemen. Schep het beslag in de holtes van de vorm met behulp van een lepel. Bak de madeleines in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi evt. met poedersuiker.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar nu op Pinterest en maak het recept later

Maak zelf ook deze perfecte Madeleines (of financiers): goudbruine schelpvormige cakejes, verleidelijk geurend naar roomboter en vanille. Een makkelijke recept en succes verzekerd! Lees het recept op de blog