Warmoes met vinken

Voor het weekend
Kippenvinken met stamppot van warmoes

Weleens van warmoes gehoord? Nou ik eigenlijk niet. Maar de Belgische tv-kok Jeroen Meus is hier een liefhebber van. Dit recept komt uit zijn nieuwste kookboek ‘Winterkost’.

Warmoes met vinken staand (1 van 1)In het intro vertelt Jeroen het volgende: “Snijbiet of warmoes is een ouderwetse en wat ‘vergeten’ bladgroente. Het lijkt wat op spinazie, maar smaakt anders (een klein beetje zoals bieten), en kan van stengel tot blad klaargemaakt worden. Alle gerechten met spinazie zou je kunnen vervangen door warmoes, maar houd wel rekening met een langere gaartijd dan spinazie.

We hebben het recept een klein beetje aangepast, waardoor het een lekkere smeuïge stamppot wordt. De piccalilly en mosterd geven dit gerecht extra pit.

Welke wijn bij kippenvinken met warmoes?

Drink hier een eenvoudige witte of rode wijn bij. Denk bijvoorbeeld aan Grüner Veltliner (bij die van AH), of Sauvignon Blanc uit de Loire. Wil je liever rood. Kies voor Merlot of een Spaanse Garnacha.

Grüner Veltliner AH Kamptal
sappige Grüner Veltliner van AH
4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • kippenvinken:
  • 1 sjalot
  • ¼ bosje peterselie
  • 300 gram kipgehakt
  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper, zout
  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels boter
  • stamppot:
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram snijbiet (warmoes)*
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel boter
  • peper, zout, nootmuskaat
  • piccalilly

Stap 1

Snipper de sjalot heel fijn. Hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de sjalot, peterselie, eidooier, paneermeel, peper en zout. Snijd de kipfilets met een scherp mes overlangs door, zodat je 4 dunne plakken krijgt. Leg de plakken tussen 2 vellen bakpapier en sla ze met een vleeshamer of deegroller voorzichtig platter. Bestrooi licht met peper en zout. Verdeel het gehakt over de plakjes kip en rol ze op.

Stap 2

Schil de aardappelen. Was de snijbiet en laat goed uitlekken. Snijd in reepjes.

Stap 3

Verhit de boter voor de kippenvinken in een braadpan. Leg de kippenvinken eerst met de naad naar beneden in de pan en bak ze rondom bruin. Laat ze op een zacht vuur met het deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar worden. Keer ze af en toe.

Stap 4

Kook intussen de aardappelen in 20 minuten gaar. Bak het spek in een grote koekenpan of hapjespan 5 minuten. Schep de snijbiet erdoor en bak nog 10 minuten, schep af en toe om. Giet de gare aardappelen af en stamp ze. Schep de snijbiet met spek, mosterd en 1 eetlepel boter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Stap 5

Schep de kippenvinken uit de pan. Voeg 2 dl water toe en breng aan de kook. Roer de aanbaksels los. Serveer de stamppot met de kippenvinken, jus en piccalilly.

* De snijbiet kun je vervangen door 750 gram spinazie, bak het dan 5 i.p.v. 10 minuten.

Kookboek: Winterkost

cover WinterkostOpnieuw komt de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus met een kookboek. Ditmaal winterkost met 75 winterse gerechten voor ontbijt, lunch diner of een onverwachte koffieklets. Een boek waar het ‘echte eten’ centraal staat.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Winterkost
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: New Book Collective
ISNB: 978 90 223 35611
Prijs: € 24,99

Recepten foto’s: © Verne

We hebben al eerder een recept uit dit kookboek gepubliceerd. Kijk nog even naar de winterse salade met pompoen: erg lekker!

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *