Taco met kipsalade en avocado uit het kookboek taco's & tortilla's

Voor het weekend
Taco met pittige kip en avocado

Weet je het nog? In Mexico is een taco géén tacoschelp, maar een tortilla met vulling! (Lees nog even mijn verhaal over ‘Wat is wat in de Mexicaanse keuken?’). Gevulde tortilla is echt comfortfood, helemaal passend op deze Black Friday; lekker snel klaar na een dagje shoppen.

Dit tacorecept is afkomstig uit het kookboekje Taco’s en Tortilla’s. De tortilla’s zijn gevuld met een kipsalade met een Aziatische twist. Toch heb ik het recept wat aangepast waardoor het nog lekkerder wordt met wat meer avocado, extra kerstomaat en koriander.

Welke wijn bij taco met pittige kip en avocado?

De tortilla is gevuld met een smeuïge kipsalade met op de achtergrond een zachte sesamsmaak. Kerstomaat, lente-ui en koriander zorgen voor frisheid. We dronken er de rosé Mirabeau van Gall & Gall bij. Dat was een goede keus: hij verfrist, en blijft toch overeind bij de diverse smaken van het gerecht. De kruidigheid wordt geaccentueerd.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 2 verse munttakjes
  • 10 gram verse koriander
  • 2 eetlepels witte tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels (chili)-olie
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels suiker
  • 1 grote teen knoflook, uit de knijper
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 600 gram kipfilet-haasjes
  • zout, versgemalen peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 avocado’s
  • 8 kleine tortilla wraps naturel
  • 100 gram gemengde sla
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd
  • (1 theelepel nigellazaadjes)

Stap 1

Snijd de lente-uitjes in kleine ringetjes. Hak de muntblaadjes en de helft van de koriander fijn.

Stap 2

Maak eerst de sesamsaus. Meng in een kom: sesampasta, chili-olie, sojasaus, citroensap, suiker, knoflook. Roer dan de lente-uitjes, fijngehakte kruiden en sesamzaadjes erdoor.

Stap 3

Bestrooi de kipfilethaasjes met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilet in ca. 5 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en trek het vlees uiteen met twee vorken. Voeg toe aan de sesamsaus en meng door elkaar tot een smeuïge kipsalade.

Stap 4

Snijd de avocado’s in schijfjes. Warm intussen de tortilla’s op in een pan of magnetron. Verdeel over de tortilla’s: gemengde sla, kipsalade, kerstomaatjes, avocado en achtergebleven koriander. Bestrooi eventueel met de nigellazaadjes. Vouw de tortilla’s dicht en eet uit de hand.

 

Het kookboek

Simpel kookboek met allerlei tortilla-varianten die Mexico rijk is. Er wordt uitgegaan van kant-en-klaar gekochte taco’s, tortilla’s, tortillachips en bonen uit blik. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar.

Bestellen kun je hier:

Cover Taco's&Tortilla'sTitel : Taco’s en Tortilla’s
Auteur : Sophie Matthys
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3648 9
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Voor het weekend
Kip Kung Pao uit Sichuan

‘Kip Kung Pao is misschien wel het allerlekkerste en meest verslavende Chinese gerecht dat er bestaat!’ Dat zegt de Australische kookboekschrijver Ross Dobson in zijn kookboek Basisboek China. ‘De eenvoudige saus met de complexe smaken zout, zoet, zuur en pittig krijgt iets extra hartigs en knapperigs door de pinda’s die eraan zijn toegevoegd.’

Het bekendste gerecht uit de regio Sichuan is waarschijnlijk deze Kip Kung Pao (oftewel Gōngbǎo Jīdīng). Veel Chinese restaurants hebben het op de kaart staan, maar dan heel erg aangepast aan de Westerse smaak. In dit recept wordt Zwarte Chinese azijn* gebruikt. Je koopt dit gewoon bij de toko, en het is essentieel voor de smaak van dit gerecht.

Welke wijn bij Kip Kung Pao?

Het gerecht smaakt licht spicy en gekruid met malse kip en knapperige pinda’s. Wij dronken er de Chiaretto uit Bardolino bij van Monte del Frà. Deze Italiaanse rosé zorgt voor wat verfrissing en het kleine zoetje sluit mooi aan op de gekruide saus. Lees ook nog even het bericht: Welke wijn bij de Chinese keuken.

4 personen20 minuten + 15 minuten marineren

Ingrediënten

  • 2 eetlepels oestersaus
  • 600 gram kippendijfilets, elk in vier stukken gesneden
  • 50 gram ongezouten pinda’s
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 4 dunne lente- of sla-uitjes, in stukjes van 5 cm
  • 3 cm verse gember, geschild en in dunne plakjes
  • 3 teentjes knoflook, gekneusd
  • 3 – 6 kleine gedroogde chilipepers (toko)
  • 2 eetlepels Chinese Chinkiang zwarte azijn* (toko)
  • Extra; wok of grote hapjespan

Stap 1

Roer in een kom 1 eetlepel oestersaus door de kip en zet 15 minuten weg om de smaak te laten intrekken..

Stap 2

Verhit een droge koekenpan en rooster de pinda’s lichtbruin. Laat afkoelen en hak ze grof.

Stap 3

Verhit 2 eetlepels van de olie in een wok op hoog vuur en draai de wok rond zodat de zijkanten met een dun laagje olie bedekt worden. Voeg de kip toe en bak 2 minuten zonder te roeren. Schud de wok om stukjes die zijn aangebakken los te maken en roerbak 2 minuten tot de kip goudbruin kleurt. Schep in een kom.

Stap 4

Verhit de rest van de olie (1 eetlepel) in de wok op hoog vuur. Voeg de lente-ui, gember, knoflook en chilipepers toe en roerbak 1 minuut tot ze geuren, maar laat ze niet aanbranden. Doe de kip terug in de pan en schep alles door elkaar. Voeg de rest van de oestersaus (1 eetlepel), de zwarte azijn en de helft van de pinda’s toe en roerbak 2-3 minuten tot alles goed gemengd is. Schep in een schaal en bestrooi met de rest van de pinda’s. Lekker met witte rijst.

 

Het kookboek

De Basisboeken van India, Korea, Thailand en Japan waren er al, maar nu is er ook het Basisboek China. Geschreven door de Australische kookboekenschrijver Ross Dobson. Hij heeft een voorliefde voor de Chinese keuken. Al op zijn veertiende volgende hij een kookcursus Chinees koken, en zijn allereerst kookboek heette ‘Chinatown’. In het boek laat hij zien hoe simpel en eenvoudig de Chinese keuken is.

Bestellen kun je hier:

Cover Basisboek China Titel : Basisboek China
Auteur : Ross Dobson
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1616 8
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co

Klassieker
Gumbo met garnalen en rijst

Tja, wat is een gumbo eigenlijk? Ook ik moest er even naar zoeken op het wereldwijde web. Het zat wel ergens in mijn achterhoofd, maar regelmatig koken en eten is er niet bij. En wat blijkt: gumbo is een heerlijke alles-in-een stoofpot, afkomstig uit de Amerikaanse staat Louisiana. In feite is het een soort mengelmoes van culturen waarbij Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse ingrediënten tot een nieuw gerecht zijn gehusseld.

Deze versie is afkomstig uit het kookboek Rijst & co, een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Deze gumbo met garnalen is een gerecht uit New Orleans. Groene chilipepers zorgen voor een frisse groene pittigheid, madame jeanettes voor een peperige rokerige smaak en gerookte paprika geeft het gerecht vleugels. Chorizo maakt het helemaal af. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien oogt deze versie wat meer compact; het lijkt wat meer op een goed gevulde risotto, dan op een soepachtig geheel. Er hoort ook okra in het gerecht. Dit koop je bij de toko in zakjes van 150 gram. Daarom hebben we ook die hoeveelheid aangehouden voor het recept. Maar mocht je het niet kunnen krijgen, dan laat je het gewoon weg. Qua smaak voegt het verder niet zo heel veel toe.

Welke wijn bij gumbo met garnalen?

In grote lijnen is dit gerecht vergelijkbaar met een Spaanse paella. Daar past een Spaanse stevige Navarra rosé prima bij. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Maar een Spaanse Rioja, zeker die van Viña Ilusión, is ook een goede optie. De sappige frisheid en kruidigheid van deze tempranillo sluit perfect aan op de kruidigheid van dit rijstgerecht.

4 personen1½ uur

Ingrediënten

  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • 150 gram okra, in plakjes van ½ cm
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 4 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • (½ madame jeanette peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 kippendijen (filet), in blokjes van 2 cm
  • 180 gram basmatirijst
  • 250 gram gepelde grote rauwe garnalen
  • zout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Bak de chorizo in een braadpan op middelhoog vuur tot het vet eruit komt en de worst bruin en iets knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

Stap 2

Bak de okra in het chorizovet in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot het knapperig is. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 3

Verhit in dezelfde pan ½ eetlepel olie en bak de ui, knoflook, paprika en groene peper 5 minuten. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 4

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en roer de bloem erdoor. Bak 3-5 minuten op laag vuur tot de bloem bruin is, roer af en toe. Roer de tomaten, bouillon, helft van de peterselie, tijm, laurier, (madame jeanette) en gerookte paprika erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de saus zonder deksel 30 minuten zachtjes.

Stap 5

Voeg de gebakken groenten (behalve de okra), kip en rijst toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook 15 minuten met het deksel op de pan.

Stap 6

Schep de garnalen en chorizo erdoor en warm nog 5 minuten goed door tot de garnalen gaar zijn. Schep op het laatst de plakjes okra erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: gumbo met garnalen en rijst. Lekker pittige stoofpot uit Amerika (Louisiana). Klassieker. Met chorizo, kip en garnalen. Eenpansgerecht uit het kookboek Rijst & co. Drink er Spaanse rosé bij. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #rijst #kip #stoofschotel

 

Kip Marbella , oftewel Kip met olijven en pruimen

Voor het weekend
Kip met olijven en pruimen uit de oven

Je hebt van die recepten die van hand tot hand gaan. Zo ook deze ‘Marbella kip’. Oorspronkelijk is het een recept uit een zeer oud kookboek ‘Het Delicatessen kookboek’ (1981) van de New Yorkse traiteur Silver Palate. Tijdens onze reünie van de Languedoc-reis zette Marianne Mulckhuyse dit gerecht op de buffettafel. Ik was meteen verliefd. Bij thuiskomst meteen mijn exemplaar van het kookboek weer opgeduikeld uit mijn boekenkast met ‘oude’ boeken die op zolder staan. Hij ligt namelijk helemaal aan flarden (net als het exemplaar van Marianne), zoveel hebben we eruit gekookt.

Vanaf vandaag mijn aangepaste versie van de ‘Kip Marbella’ op I Love Food & Wine; om NOOIT MEER TE VERGETEN!

Ook Ottolenghi was fan van dit gerecht en maakte zijn eigen variant die hij publiceerde in zijn nieuwste boek ‘Simpel’. Ottolenghi maakt hem niet met pruimen, maar met Medjool dadels.

ip Marbella, oftewel Kip met pruimen en olijven.
Klaar om in de oven te gaan.

Dit is mijn versie, niet met kippenbouten, maar met kippendijen. Niet voor 8 personen, maar voor 4. En zonder bruine basterdsuiker (op advies van Marianne!)
Dit is een heerlijk recept voor party’s met meer mensen, want je kunt het recept heel makkelijk uitbreiden. Bovendien super simpel om te maken, want de oven doet het werk. Het enige waar je rekening moet houden is een nachtje marineren. Dat is essentieel voor een sappig eindresultaat. En een of meer dagen in de koelkast maakt het zelfs nog lekkerder.

Welke wijn bij Marbella kip?

Malse kruidige kip met af en toe een bite van zoete pruimen. Je kunt hier alle kanten mee op: chardonnay (zonder houtlagering), chenin blanc uit Zuid-Afrika, of de Flor de Indalia (Zuid-Spanje). Maar ook een zwoele rode wijn (niet al te zwaar) zoals een Monastrell uit Jumilla combineert uitstekend, en sluit lekker aan op het zoetje van de pruimen.

4 personen70 minuten + nacht marineren

Ingrediënten

  • 700 gram kippendijen
  • zout, versgemalen peper
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 gram ontpitte gedroogde pruimen
  • 1 blikje groene olijven gevuld met citroen (Merza)
  • 60 gram kappertjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 ml witte wijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie of koriander

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Leg ze in een braadslede. Maar een marinade van: knoflook, oregano, rode wijnazijn en olijfolie. Roer door elkaar en schenk over de kip in de braadslede. Verdeel over de kip: pruimen, olijven, kappertjes (+ 2 eetlepels van het sap) en laurierblaadjes. Schep om. Laat afgedekt een nacht in de koelkast marineren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 C. Schenk de witte wijn in een maatbeker en roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel over de kip. Laat de kip in ca. 50  minuten in de oven gaar en lichtbruin worden. Schep de kip op een serveerschaal. Bestrooi rijkelijk met peterselie of koriander.

Lekker met witte rijst of gebakken krieltjes en een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Ayam asam manis pedis of Pittige kippendijen

Easy Tuesday
Indonesische pittige kippendijen

Voor vandaag kies ik een simpel gerecht uit de Indonesische keuken: ayam asam manis pedis oftewel pittige, zoetzure kippendijen. Afkomstig uit het kookboek Blauw. Het boek ligt al even in de winkel, en al eerder publiceerde ik een recept uit dit boek; namelijk de eveneens overheerlijke panna cotta met kokosmelk en passievruchten. Maar dit kipgerecht wil ik jullie ook niet onthouden. Héél simpel om te maken en overheerlijk van smaak.

Het effect van pittig eten zou je kunnen vergelijken met dat van bungeejumpen of over de kop gaan in een achtbaan: ergens verzet je lichaam zich ertegen, maar als je eenmaal bent gesprongen of een hap genomen hebt, wil je tóch meer. Het werkt een beetje verslavend. Deze STICKY KIP  heeft alles in zich voor echt comfortfood: het is pittig, maar het zoet en zuur zorgen voor balans. Lekker om met witte rijst in een grote kom te serveren, als perfecte maaltijd voor een avond op de bank.

Welke wijn bij pittige kippendijen?

Dit kipgerecht is lekker zoet-pittig van smaak. De stukjes kip zijn omhuld met een olie-achtige saus. Je proeft heel licht iets zuurs van de tamarinde. Op de achtergrond het aroma van sereh en citroenblad. Kies voor een wijn met een klein beetje restzoet, zoals een pinot gris. Maar ook een wat stevigere rosé uit bijvoorbeeld de Franse Tavel of  Spaanse Navarra zijn een goede keus.

4 personen25 minuten

 Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 600 gram kippendijfilet
  • zout
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 3 eetlepels olie
  • 100 gram sambal oelek
  • 75 gram donkere basterdsuiker
  • 5 blaadjes djeroek poeroet (citroenblaadjes)
  • 1 eetlepel tamarindepasta

Stap 1

Hak de knoflook fijn. Snijd de kip in grove stukken en bestrooi ze met zout. Snijd de sereh in vieren en kneus de stukken door er een paar keer op te slaan met de botte kant van een mes.

Stap 2

Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de knoflook 1 minuut. Voeg de sambal toe en bak nog 1 minuut. Roer de suiker erdoor en laat een paar minuten karamelliseren. Doe de stukken kip in de pan en bak ze even rondom aan op hoog vuur. Voeg de sereh, djeroek poeroet en tamarinde toe. Schep alles door elkaar en laat de kip op laag vuur in ca. 20 minuten gaar worden. Schep af en toe om. Lekker met witte rijst.

 

Het kookboek

Alle recepten uit dit boek zijn afkomstig van restaurant Blauw in Amsterdam. Beroemd vanwege hun gebruik van authentieke kruiden. In dit boek staan 70 signatuurgerechten die geschikt zijn om thuis te maken. Het een gevarieerde verzameling gerechten afkomstig van de vele verschillende eilanden. Heel gemakkelijk om hiermee thuis een heuse rijsttafel in elkaar te zetten. Helemaal niet moeilijk! Bovendien nodigt de prachtige fotografie uit om meteen aan de slag te gaan.

 

Bestellen kun je hier:

Cover BlauwTitel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99

 

 

 

Benieuwd naar nog meer recepten uit dit kookboek? Dit fantastische dessert komt ook hetzelfde boek: panna cotta met kokosmelk.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair
Nasi goreng met kip en garnalen

Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.

Tong Tong Fair Festival in Den Haag
Mooie witte tenten van Tong Tong Fair op het malieveld

We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.

Welke pan voor nasi goreng?

Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen! Zie hier:  Koekenpan via Habitas-Online.nl.
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!

In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Grüner Veltliner AH Kamptal

Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Le Nice Rosé

Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Rosé Domaine L'Amaurigue

Om van te watertanden

8,0 pnt: rosé uit de Provence

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair

Nasi goreng met kip en garnalen

Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst met een lange korrel
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 200 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 gram gemberwortel, geraspt
  • 5 gram laoswortel, geraspt
  • 2 chilipepers, in dunne ringen
  • 5 gram trassi, verkruimeld
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 4 eieren

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.

Stap 2

Nasi goreng stap voor stapVerwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Stap 3

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

 

Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: nasi goreng speciaal naar een recept van de bekende Francis Kuijk. Staat in haar kookboek Basisboek Indonesië. We hebben nog lekkerder gemaakt. Serveer met atjar en satésaus. Lees het hele recept op de website. #aziatisch #klassieker

 

 

Kippendijen met dadelcouscous

Marokkaans tintje
Kippendijen met dadel-couscous

Recept malse kippendijen gestoofd in sinaasappel jus. Heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij. #couscous #kippendijen

Verras je gasten op deze malse kippendijen gestoofd in sinaasappeljus. Dat smaakt heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij.

Welke wijn bij ‘Kippendijen met dadel-couscous’?

Sappige kippendijen in een sinaasappeljus: dat is een heerlijke combi. De couscous heeft iets nootachtigs en wordt aangevuld met zoete dadels en aubergine. Hier past een rode, smeuïge rode wijn met rijpe tannines lekker bij: kies voor de Vivera uit Sicilië, of een Nero d’avola.

Muziek: prachtig begeleidend zwoel muziekje met zangeres Melody Gardot en het nummer: So we meet again.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 – 6 kipdijfilet
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 sinaasappels
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote aubergine
  • 8 dadels
  • 300 gram couscous
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Verhit de boter en 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de kip in ca. 5 minuten bruin. Snijd de schil (met een dunschiller) van een halve sinaasappel en snijd hem in heel dunne reepjes. Pers de sinaasappels uit. Voeg de reepjes schil, het sinaasappelsap, 2 dl water en de helft van de bouillontablet toe aan de kip en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de kip afgedekt in ca. 15 minuten bijna gaar.

Stap 2

Snijd intussen de aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de dadels in stukjes. Schep ze door de aubergine en bak ze nog even mee.

Stap 3

Breng 300 ml water aan de kook en los de andere helft van de bouillontablet erin op. Schenk de bouillon op de couscous en laat ca. 5 minuten wellen. Schep de aubergine en dadels erdoor en breng op smaak met olijfolie en citroensap.

Stap 4

Verhit de kip nog ca. 5 minuten zonder deksel op hoog vuur, zodat de saus wat inkookt. Leg de kip op de couscous en schenk de jus erover. Lekker met een salade van rucola met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Waterzooi met kip

Klassieker
Waterzooi van kip en groenten

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Weleens van waterzooi gehoord? Dat is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier (vind ik niet nodig!) en slagroom. Eigenlijk is het meer een soort creamy maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond. Maar bovenal heul erg lekker. Bovendien koolhydraatarm!

Per persoon bevat dit gerecht slechts 390 Kcal, en 17 koolhydraten.

Welke wijn bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega of de Müller Thurgau. Beide wijnen smaken rond en zacht. Ze passen bij het ronde lichte karakter van de soep. Maar ook een chardonnay zonder hout vormt een goede match.

Muziek: bij een hemels gerecht hoort een hemels muziekje. Above & Beyound Acoustic is een van mijn favoriete bands. Luister mee naar ‘On my way to Heaven’!

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 scharrel kippenbouten
  • 1 kippenbouillontablet
  • 100 gram wortel, in halve plakjes
  • 100 gram kleine spruitjes, eventueel halveren
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • 100 gram champignons, in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwijder het vel van de kippenbouten. Breek de bouten op het gewricht en verdeel ze in 2 stukken. Breng 1/2 liter koud water, bouillontabletten en stukken kip aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan in ca. 30 minuten, tegen de kook aan, gaar worden.

Stap 2

Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg alle groenten en aardappel aan de bouillon toe. Kook alles in ca. 10 minuten beetgaar. Haal intussen het vlees van de botten en voeg aan de soep toe. Roer de slagroom en afgeriste blaadjes tijm toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met stokbrood en lichtgezouten roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Romige zuurkool met kip

Voor het weekend
Romige zuurkool met kip

Géén fan van zuurkool? Echt niet? Dan moet je toch deze stoofschotel een keertje maken. Hier in huis hebben we al heel veel zuurkool-haters kunnen overtuigen. Zó wordt zuurkool een hoogstandje eerste klas. Room, champignons en spekjes maken hem mild. Door de lange stooftijd wordt het zijdezacht. Aanrader met hoofdletters!!!

Welke wijn bij romige zuurkool met kip?

Zin in wit? Kies voor een sappige wijn met veel wit fruit; zoals de Gaillac. Voldoende fris voor bij de zuurkool en rond genoeg voor de malse kip en de romigheid. Houd je meer van iets avontuurlijks? Een rode gamay uit de Beaujolais is zeker ook een aanrader. Het rode frisse fruit sluit goed aan op de zuurkool. Stoof eventueel nog een scheutje wijn mee met de zuurkool. Zo worden gerecht en wijn nog meer één geheel.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 bekertje crème fraîche  (125 ml)
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 500 g wijnzuurkool
  • 4 kippenbouten
  • zout, versgemalen peper
  • 50 g boter

Stap 1

Bak in een braadpan of stoofpan de spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui en champignons toe en bak dit ca. 3 minuten mee. Roer paprikapoeder erdoor. Voeg de crème fraîche, 100 ml water (of wijn) , bouillonpoeder en zuurkool toe en schep om.

Stap 2

Bestrooi intussen de kippenbouten met zout en peper. Verhit in grote koekenpan de boter. Bak de kip rondom bruin. Leg op het zuurkoolmengsel en stoof in 45 minuten gaar. Lekker met aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.