Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co

Klassieker
Gumbo met garnalen en rijst

Tja, wat is een gumbo eigenlijk? Ook ik moest er even naar zoeken op het wereldwijde web. Het zat wel ergens in mijn achterhoofd, maar regelmatig koken en eten is er niet bij. En wat blijkt: gumbo is een heerlijke alles-in-een stoofpot, afkomstig uit de Amerikaanse staat Louisiana. In feite is het een soort mengelmoes van culturen waarbij Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse ingrediënten tot een nieuw gerecht zijn gehusseld.

Deze versie is afkomstig uit het kookboek Rijst & co, een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Deze gumbo met garnalen is een gerecht uit New Orleans. Groene chilipepers zorgen voor een frisse groene pittigheid, madame jeanettes voor een peperige rokerige smaak en gerookte paprika geeft het gerecht vleugels. Chorizo maakt het helemaal af. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien oogt deze versie wat meer compact; het lijkt wat meer op een goed gevulde risotto, dan op een soepachtig geheel. Er hoort ook okra in het gerecht. Dit koop je bij de toko in zakjes van 150 gram. Daarom hebben we ook die hoeveelheid aangehouden voor het recept. Maar mocht je het niet kunnen krijgen, dan laat je het gewoon weg. Qua smaak voegt het verder niet zo heel veel toe.

Welke wijn bij gumbo met garnalen?

In grote lijnen is dit gerecht vergelijkbaar met een Spaanse paella. Daar past een Spaanse stevige Navarra rosé prima bij. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Maar een Spaanse Rioja, zeker die van Viña Ilusión, is ook een goede optie. De sappige frisheid en kruidigheid van deze tempranillo sluit perfect aan op de kruidigheid van dit rijstgerecht.

4 personen1½ uur

Ingrediënten

  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • 150 gram okra, in plakjes van ½ cm
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 4 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • (½ madame jeanette peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 kippendijen (filet), in blokjes van 2 cm
  • 180 gram basmatirijst
  • 250 gram gepelde grote rauwe garnalen
  • zout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Bak de chorizo in een braadpan op middelhoog vuur tot het vet eruit komt en de worst bruin en iets knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

Stap 2

Bak de okra in het chorizovet in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot het knapperig is. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 3

Verhit in dezelfde pan ½ eetlepel olie en bak de ui, knoflook, paprika en groene peper 5 minuten. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 4

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en roer de bloem erdoor. Bak 3-5 minuten op laag vuur tot de bloem bruin is, roer af en toe. Roer de tomaten, bouillon, helft van de peterselie, tijm, laurier, (madame jeanette) en gerookte paprika erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de saus zonder deksel 30 minuten zachtjes.

Stap 5

Voeg de gebakken groenten (behalve de okra), kip en rijst toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook 15 minuten met het deksel op de pan.

Stap 6

Schep de garnalen en chorizo erdoor en warm nog 5 minuten goed door tot de garnalen gaar zijn. Schep op het laatst de plakjes okra erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: gumbo met garnalen en rijst. Lekker pittige stoofpot uit Amerika (Louisiana). Klassieker. Met chorizo, kip en garnalen. Eenpansgerecht uit het kookboek Rijst & co. Drink er Spaanse rosé bij. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #rijst #kip #stoofschotel

 

Kip Marbella , oftewel Kip met olijven en pruimen

Voor het weekend
Kip met olijven en pruimen uit de oven

Je hebt van die recepten die van hand tot hand gaan. Zo ook deze ‘Marbella kip’. Oorspronkelijk is het een recept uit een zeer oud kookboek ‘Het Delicatessen kookboek’ (1981) van de New Yorkse traiteur Silver Palate. Tijdens onze reünie van de Languedoc-reis zette Marianne Mulckhuyse dit gerecht op de buffettafel. Ik was meteen verliefd. Bij thuiskomst meteen mijn exemplaar van het kookboek weer opgeduikeld uit mijn boekenkast met ‘oude’ boeken die op zolder staan. Hij ligt namelijk helemaal aan flarden (net als het exemplaar van Marianne), zoveel hebben we eruit gekookt.

Vanaf vandaag mijn aangepaste versie van de ‘Kip Marbella’ op I Love Food & Wine; om NOOIT MEER TE VERGETEN!

Ook Ottolenghi was fan van dit gerecht en maakte zijn eigen variant die hij publiceerde in zijn nieuwste boek ‘Simpel’. Ottolenghi maakt hem niet met pruimen, maar met Medjool dadels.

ip Marbella, oftewel Kip met pruimen en olijven.
Klaar om in de oven te gaan.

Dit is mijn versie, niet met kippenbouten, maar met kippendijen. Niet voor 8 personen, maar voor 4. En zonder bruine basterdsuiker (op advies van Marianne!)
Dit is een heerlijk recept voor party’s met meer mensen, want je kunt het recept heel makkelijk uitbreiden. Bovendien super simpel om te maken, want de oven doet het werk. Het enige waar je rekening moet houden is een nachtje marineren. Dat is essentieel voor een sappig eindresultaat. En een of meer dagen in de koelkast maakt het zelfs nog lekkerder.

Welke wijn bij Marbella kip?

Malse kruidige kip met af en toe een bite van zoete pruimen. Je kunt hier alle kanten mee op: chardonnay (zonder houtlagering), chenin blanc uit Zuid-Afrika, of de Flor de Indalia (Zuid-Spanje). Maar ook een zwoele rode wijn (niet al te zwaar) zoals een Monastrell uit Jumilla combineert uitstekend, en sluit lekker aan op het zoetje van de pruimen.

4 personen70 minuten + nacht marineren

Ingrediënten

  • 700 gram kippendijen
  • zout, versgemalen peper
  • 5 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 gram ontpitte gedroogde pruimen
  • 1 blikje groene olijven gevuld met citroen (Merza)
  • 60 gram kappertjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 ml witte wijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie of koriander

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Leg ze in een braadslede. Maar een marinade van: knoflook, oregano, rode wijnazijn en olijfolie. Roer door elkaar en schenk over de kip in de braadslede. Verdeel over de kip: pruimen, olijven, kappertjes (+ 2 eetlepels van het sap) en laurierblaadjes. Schep om. Laat afgedekt een nacht in de koelkast marineren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 C. Schenk de witte wijn in een maatbeker en roer de ahornsiroop erdoor. Verdeel over de kip. Laat de kip in ca. 50  minuten in de oven gaar en lichtbruin worden. Schep de kip op een serveerschaal. Bestrooi rijkelijk met peterselie of koriander.

Lekker met witte rijst of gebakken krieltjes en een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Ayam asam manis pedis of Pittige kippendijen

Easy Tuesday
Indonesische pittige kippendijen

Voor vandaag kies ik een simpel gerecht uit de Indonesische keuken: ayam asam manis pedis oftewel pittige, zoetzure kippendijen. Afkomstig uit het kookboek Blauw. Het boek ligt al even in de winkel, en al eerder publiceerde ik een recept uit dit boek; namelijk de eveneens overheerlijke panna cotta met kokosmelk en passievruchten. Maar dit kipgerecht wil ik jullie ook niet onthouden. Héél simpel om te maken en overheerlijk van smaak.

Het effect van pittig eten zou je kunnen vergelijken met dat van bungeejumpen of over de kop gaan in een achtbaan: ergens verzet je lichaam zich ertegen, maar als je eenmaal bent gesprongen of een hap genomen hebt, wil je tóch meer. Het werkt een beetje verslavend. Deze STICKY KIP  heeft alles in zich voor echt comfortfood: het is pittig, maar het zoet en zuur zorgen voor balans. Lekker om met witte rijst in een grote kom te serveren, als perfecte maaltijd voor een avond op de bank.

Welke wijn bij pittige kippendijen?

Dit kipgerecht is lekker zoet-pittig van smaak. De stukjes kip zijn omhuld met een olie-achtige saus. Je proeft heel licht iets zuurs van de tamarinde. Op de achtergrond het aroma van sereh en citroenblad. Kies voor een wijn met een klein beetje restzoet, zoals een pinot gris. Maar ook een wat stevigere rosé uit bijvoorbeeld de Franse Tavel of  Spaanse Navarra zijn een goede keus.

4 personen25 minuten

 Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 600 gram kippendijfilet
  • zout
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 3 eetlepels olie
  • 100 gram sambal oelek
  • 75 gram donkere basterdsuiker
  • 5 blaadjes djeroek poeroet (citroenblaadjes)
  • 1 eetlepel tamarindepasta

Stap 1

Hak de knoflook fijn. Snijd de kip in grove stukken en bestrooi ze met zout. Snijd de sereh in vieren en kneus de stukken door er een paar keer op te slaan met de botte kant van een mes.

Stap 2

Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de knoflook 1 minuut. Voeg de sambal toe en bak nog 1 minuut. Roer de suiker erdoor en laat een paar minuten karamelliseren. Doe de stukken kip in de pan en bak ze even rondom aan op hoog vuur. Voeg de sereh, djeroek poeroet en tamarinde toe. Schep alles door elkaar en laat de kip op laag vuur in ca. 20 minuten gaar worden. Schep af en toe om. Lekker met witte rijst.

 

Het kookboek

Alle recepten uit dit boek zijn afkomstig van restaurant Blauw in Amsterdam. Beroemd vanwege hun gebruik van authentieke kruiden. In dit boek staan 70 signatuurgerechten die geschikt zijn om thuis te maken. Het een gevarieerde verzameling gerechten afkomstig van de vele verschillende eilanden. Heel gemakkelijk om hiermee thuis een heuse rijsttafel in elkaar te zetten. Helemaal niet moeilijk! Bovendien nodigt de prachtige fotografie uit om meteen aan de slag te gaan.

 

Bestellen kun je hier:

Cover BlauwTitel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99

 

 

 

Benieuwd naar nog meer recepten uit dit kookboek? Dit fantastische dessert komt ook hetzelfde boek: panna cotta met kokosmelk.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair
Nasi goreng met kip en garnalen

Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.

Tong Tong Fair Festival in Den Haag
Mooie witte tenten van Tong Tong Fair op het malieveld

We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.

Welke pan voor nasi goreng?

Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen! Zie hier:  Koekenpan via Habitas-Online.nl.
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!

In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Grüner Veltliner AH Kamptal

Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Le Nice Rosé

Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Rosé Domaine L'Amaurigue

Om van te watertanden

8,0 pnt: rosé uit de Provence

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair

Nasi goreng met kip en garnalen

Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst met een lange korrel
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 200 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 gram gemberwortel, geraspt
  • 5 gram laoswortel, geraspt
  • 2 chilipepers, in dunne ringen
  • 5 gram trassi, verkruimeld
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 4 eieren

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.

Stap 2

Nasi goreng stap voor stapVerwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Stap 3

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

 

Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: nasi goreng speciaal naar een recept van de bekende Francis Kuijk. Staat in haar kookboek Basisboek Indonesië. We hebben nog lekkerder gemaakt. Serveer met atjar en satésaus. Lees het hele recept op de website. #aziatisch #klassieker

 

 

Kippendijen met dadelcouscous

Marokkaans tintje
Kippendijen met dadel-couscous

Recept malse kippendijen gestoofd in sinaasappel jus. Heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij. #couscous #kippendijen

Verras je gasten op deze malse kippendijen gestoofd in sinaasappeljus. Dat smaakt heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij.

Welke wijn bij ‘Kippendijen met dadel-couscous’?

Sappige kippendijen in een sinaasappeljus: dat is een heerlijke combi. De couscous heeft iets nootachtigs en wordt aangevuld met zoete dadels en aubergine. Hier past een rode, smeuïge rode wijn met rijpe tannines lekker bij: kies voor de Vivera uit Sicilië, of een Nero d’avola.

Muziek: prachtig begeleidend zwoel muziekje met zangeres Melody Gardot en het nummer: So we meet again.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 – 6 kipdijfilet
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 sinaasappels
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote aubergine
  • 8 dadels
  • 300 gram couscous
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Verhit de boter en 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de kip in ca. 5 minuten bruin. Snijd de schil (met een dunschiller) van een halve sinaasappel en snijd hem in heel dunne reepjes. Pers de sinaasappels uit. Voeg de reepjes schil, het sinaasappelsap, 2 dl water en de helft van de bouillontablet toe aan de kip en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de kip afgedekt in ca. 15 minuten bijna gaar.

Stap 2

Snijd intussen de aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de dadels in stukjes. Schep ze door de aubergine en bak ze nog even mee.

Stap 3

Breng 300 ml water aan de kook en los de andere helft van de bouillontablet erin op. Schenk de bouillon op de couscous en laat ca. 5 minuten wellen. Schep de aubergine en dadels erdoor en breng op smaak met olijfolie en citroensap.

Stap 4

Verhit de kip nog ca. 5 minuten zonder deksel op hoog vuur, zodat de saus wat inkookt. Leg de kip op de couscous en schenk de jus erover. Lekker met een salade van rucola met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Waterzooi met kip

Klassieker
Waterzooi van kip en groenten

Waterzooi is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier en room. Eigenlijk is het meer een romige maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond en heel erg lekker.

Weleens van waterzooi gehoord? Dat is een typisch Gents gerecht van kip, groenten en aardappelen, gebonden met eidooier (vind ik niet nodig!) en slagroom. Eigenlijk is het meer een soort creamy maaltijdsoep boordevol groenten die het midden houdt tussen soep en stoofgerecht. Smaakt puur en gezond. Maar bovenal heul erg lekker. Bovendien koolhydraatarm!

Per persoon bevat dit gerecht slechts 390 Kcal, en 17 koolhydraten.

Welke wijn bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega of de Müller Thurgau. Beide wijnen smaken rond en zacht. Ze passen bij het ronde lichte karakter van de soep. Maar ook een chardonnay zonder hout vormt een goede match.

Muziek: bij een hemels gerecht hoort een hemels muziekje. Above & Beyound Acoustic is een van mijn favoriete bands. Luister mee naar ‘On my way to Heaven’!

2 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 scharrel kippenbouten
  • 1 kippenbouillontablet
  • 100 gram wortel, in halve plakjes
  • 100 gram kleine spruitjes, eventueel halveren
  • 1 prei, het witte deel in ringen
  • 100 gram champignons, in kwarten
  • 2 aardappelen, geschild en in stukjes
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwijder het vel van de kippenbouten. Breek de bouten op het gewricht en verdeel ze in 2 stukken. Breng 1/2 liter koud water, bouillontabletten en stukken kip aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan in ca. 30 minuten, tegen de kook aan, gaar worden.

Stap 2

Neem de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Voeg alle groenten en aardappel aan de bouillon toe. Kook alles in ca. 10 minuten beetgaar. Haal intussen het vlees van de botten en voeg aan de soep toe. Roer de slagroom en afgeriste blaadjes tijm toe en laat de soep nog 5 minuten sudderen. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met stokbrood en lichtgezouten roomboter.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Romige zuurkool met kip

Voor het weekend
Romige zuurkool met kip

Géén fan van zuurkool? Echt niet? Dan moet je toch deze stoofschotel een keertje maken. Hier in huis hebben we al heel veel zuurkool-haters kunnen overtuigen. Zó wordt zuurkool een hoogstandje eerste klas. Room, champignons en spekjes maken hem mild. Door de lange stooftijd wordt het zijdezacht. Aanrader met hoofdletters!!!

Welke wijn bij romige zuurkool met kip?

Zin in wit? Kies voor een sappige wijn met veel wit fruit; zoals de Gaillac. Voldoende fris voor bij de zuurkool en rond genoeg voor de malse kip en de romigheid. Houd je meer van iets avontuurlijks? Een rode gamay uit de Beaujolais is zeker ook een aanrader. Het rode frisse fruit sluit goed aan op de zuurkool. Stoof eventueel nog een scheutje wijn mee met de zuurkool. Zo worden gerecht en wijn nog meer één geheel.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 bekertje crème fraîche  (125 ml)
  • 1 tl bouillonpoeder
  • 500 g wijnzuurkool
  • 4 kippenbouten
  • zout, versgemalen peper
  • 50 g boter

Stap 1

Bak in een braadpan of stoofpan de spekreepjes in ca. 3 minuten zachtjes uit. Voeg de ui en champignons toe en bak dit ca. 3 minuten mee. Roer paprikapoeder erdoor. Voeg de crème fraîche, 100 ml water (of wijn) , bouillonpoeder en zuurkool toe en schep om.

Stap 2

Bestrooi intussen de kippenbouten met zout en peper. Verhit in grote koekenpan de boter. Bak de kip rondom bruin. Leg op het zuurkoolmengsel en stoof in 45 minuten gaar. Lekker met aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Voor het weekend
Broodje kip met knolselderij en ananas

Even geen zin om uitgebreid te koken? Dan zijn hamburgers, pannenkoeken en belegde broodjes aan de beurt. Dit weekend een heerlijk winters broodje kip met knolselderij en ananas. Het liefst met ambachtelijke en biologisch geproduceerde ingrediënten. Goed idee voor de lunch, maar met een kopje soep vooraf is het een lekker snel idee voor je avondmaal.

Welke wijn bij broodje kip met knolselderij en ananas?

Schenk er een glas Grüner Veltliner bij; de wijn die altijd past! Die van Albert Heijn scoorde goed in het proefpanel (klik op de link).

Grüner Veltliner AH Kamptal
Grüner Veltliner uit Kamptal
2 personen15

Ingrediënten

  • 20 gram rucola
  • 75 gram  knolselderij
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel mayonaise
  • zout, versgemalen peper
  • 200 gram kipfilet
  • 4 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 2 eetlepels olie
  • 2 plakken verse ananas (koeling)
  • 2 stevige broodjes
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • naturel chips

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet de rucola op koud water. Schil de knolselderij, snijd in flinterdunne reepjes, besprenkel met citroensap en meng met de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Meng de peterselie met de knoflook. Verdeel het peterseliemengsel over de kipfilet. Verhit in een koekenpan de olie. Bak de kipfilet rondom bruin. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat van de oven. Leg de kipfilet erop en bak in ca. 10 minuten net gaar. Halveer de broodjes en rooster de helften in de pan. Bak in dezelfde pan de plakken ananas. Snijd het vlees in dikke plakken. Besmeer de broodjes royaal met ketchup. Verdeel er rucola en de knolselderijsalade op. Beleg met de gebakken kipfilet en ananas. Lekker met naturel chips.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar dit recept op Pinterest

Recept broodje kip met knolselderij en ananas. Snelle makkelijke weekend lunch.

Warmoes met vinken

Voor het weekend
Kippenvinken met stamppot van warmoes

Weleens van warmoes gehoord? Nou ik eigenlijk niet. Maar de Belgische tv-kok Jeroen Meus is hier een liefhebber van. Dit recept komt uit zijn nieuwste kookboek ‘Winterkost’.

Warmoes met vinken staand (1 van 1)In het intro vertelt Jeroen het volgende: “Snijbiet of warmoes is een ouderwetse en wat ‘vergeten’ bladgroente. Het lijkt wat op spinazie, maar smaakt anders (een klein beetje zoals bieten), en kan van stengel tot blad klaargemaakt worden. Alle gerechten met spinazie zou je kunnen vervangen door warmoes, maar houd wel rekening met een langere gaartijd dan spinazie.

We hebben het recept een klein beetje aangepast, waardoor het een lekkere smeuïge stamppot wordt. De piccalilly en mosterd geven dit gerecht extra pit.

Welke wijn bij kippenvinken met warmoes?

Drink hier een eenvoudige witte of rode wijn bij. Denk bijvoorbeeld aan Grüner Veltliner (bij die van AH), of Sauvignon Blanc uit de Loire. Wil je liever rood. Kies voor Merlot of een Spaanse Garnacha.

Grüner Veltliner AH Kamptal
sappige Grüner Veltliner van AH
4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • kippenvinken:
  • 1 sjalot
  • ¼ bosje peterselie
  • 300 gram kipgehakt
  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper, zout
  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels boter
  • stamppot:
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gram snijbiet (warmoes)*
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel boter
  • peper, zout, nootmuskaat
  • piccalilly

Stap 1

Snipper de sjalot heel fijn. Hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de sjalot, peterselie, eidooier, paneermeel, peper en zout. Snijd de kipfilets met een scherp mes overlangs door, zodat je 4 dunne plakken krijgt. Leg de plakken tussen 2 vellen bakpapier en sla ze met een vleeshamer of deegroller voorzichtig platter. Bestrooi licht met peper en zout. Verdeel het gehakt over de plakjes kip en rol ze op.

Stap 2

Schil de aardappelen. Was de snijbiet en laat goed uitlekken. Snijd in reepjes.

Stap 3

Verhit de boter voor de kippenvinken in een braadpan. Leg de kippenvinken eerst met de naad naar beneden in de pan en bak ze rondom bruin. Laat ze op een zacht vuur met het deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar worden. Keer ze af en toe.

Stap 4

Kook intussen de aardappelen in 20 minuten gaar. Bak het spek in een grote koekenpan of hapjespan 5 minuten. Schep de snijbiet erdoor en bak nog 10 minuten, schep af en toe om. Giet de gare aardappelen af en stamp ze. Schep de snijbiet met spek, mosterd en 1 eetlepel boter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Stap 5

Schep de kippenvinken uit de pan. Voeg 2 dl water toe en breng aan de kook. Roer de aanbaksels los. Serveer de stamppot met de kippenvinken, jus en piccalilly.

* De snijbiet kun je vervangen door 750 gram spinazie, bak het dan 5 i.p.v. 10 minuten.

Kookboek: Winterkost

cover WinterkostOpnieuw komt de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus met een kookboek. Ditmaal winterkost met 75 winterse gerechten voor ontbijt, lunch diner of een onverwachte koffieklets. Een boek waar het ‘echte eten’ centraal staat.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Winterkost
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: New Book Collective
ISNB: 978 90 223 35611
Prijs: € 24,99

Recepten foto’s: © Verne

We hebben al eerder een recept uit dit kookboek gepubliceerd. Kijk nog even naar de winterse salade met pompoen: erg lekker!

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.