Kip met Za'atar

Voor het weekend
Kip met za’atar en citroen-kruidendressing

Heerlijke malse kip uit de oven. Gekruid met de zogenaamde za’atar kruidenmix. Maar wat is za’atar eigenlijk? Het is een groen kruid dat groeit in het Midden-Oosten en dat qua smaak lijkt op oregano of majoraan. Maar het is ook de naam van een kruidenmix, zoals we dat hier gebruiken. Dit kruidenmengsel bestaat uit datzelfde groene kruid, aangevuld met sumac en geroosterde sesamzaad. Te koop in de supermarkt o.a. van het Euroma in de bekende blikjes van Jonnie Boer.

 

Portret Melissa Hemsley
Melissa Hemsley

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. In het intro bij het recept vertelt Melissa het volgende:

Za’atar maakt een lekkere gebraden kip nog lekkerder. De ongelofelijk heerlijke en smaakvolle groene saus past heel goed bij allerlei gerechten. Maak je geen zorgen als niet alle groene kruiden (voor de dressing) in huis hebt, gebruik wat je in huis hebt.”

Wij vonden alleen de hoeveelheid kip iets te weinig, dus dat hebben we lekker aangepast!

 

Welke wijn bij kip met za’atar encitroen-kruidendressing?

Dit kipgerecht met groenten smaakt lekker sappig, licht zurig en gekruid. De dressing zorgt voor smeuïgheid. Vanwege het friszure karakter van de groenten en groene-kruidendressing kies voor een Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan. Maar ook een kruidige rosé uit de Provence zal niet misstaan.

Rosé Domaine L'Amaurigue
Provence rosé van Gall & Gall
4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels (kokos)olie of ghee
  • 2 venkelknollen
  • 2 rode paprika’s
  • 2 courgettes
  • 800 gram kippendijen met vel en bot (of 500 gram kippendijfilet)
  • zeezout en zwarte peper
  • 4 eetlepels za’atar kruidenmix
  • 1 citroen
  • 2 grote tenen knoflook
  • koriander, peterselie en dille,1 flinke handvol van elk
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • chilivlokken

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de olie in een grote braadslede of op een bakplaat en zet een paar minuten in de oven. Snijd de venkel, paprika en courgette in stukjes.

Stap 2

Schep de groenten en kip door de olie in de braadslee. Spreid de groenten uit en leg de kip erop. Bestrooi met zout, peper en za’atar. Rooster alles in 30 minuten gaar. Schep halverwege om.

Stap 3

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Hak de knoflook en de kruiden fijn. Klop de kruiden, knoflook, citroensap, citroenrasp en olijfolie door elkaar (evt. in een foodprocessor of blender). Beng op smaak met chilivlokken, zout en peper.

Stap 4

Haal de braadslee uit de oven. Leg de kip op een bord. Bestrooi met nog wat za’atar. Schep twee derde van de citroendressing door de groenten. Leg de kip er weer op. Geef de rest van de dressing er apart bij. Lekker met bulgur, of Turks brood en een groene salade.

 

VOEDINGSWAARDE P.P.: 510 Kcal, 37 gram Vet,  33 gram Eiwit, 13 gram Koolhydraat

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: Issy Croker

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *