Kaasfondue met groene kruiden

Meatless Monday
Kaasfondue met groene kruiden

Recept voor kaasfondue van drie verschillende kazen met Gruyère, Emmentaler, Hollandse belegen kaas, 1 teentje knoflook300 ml witte wijn. Lees verder voor tips voor de mooiste kaasfondue. #kaasfondue
7 tips om de mooiste en lekkerste kaasfondue te maken. Met een recept voor kaasfondue van drie verschillende kazen met Gruyère, Emmentaler, Hollandse belegen kaas #kaasfondue

Zin in een simpele maaltijd zonder vlees? Maak eens kaasfondue; dat staat in een mum van tijd op tafel. Deze versie is gemaakt van drie verschillende kazen. Bovendien geven de groene kruiden een mooi kruidig accent. Maar let op: houd de gouden tips (zie hieronder) in de gaten, dan krijg je gegarandeerd een mooie kaasfondue.

Ik maakte alleen de fout mijn pan schoon te willen maken onder stromend heet water. Dat heb ik geweten… Nooit doen dus! Hoe wel? Zie tip nummer 8!

Welke wijn bij kaasfondue met groene kruiden?

Drink er een heerlijk glas Zwitserse Fendant bij! Dit druivenras (ook wel Chasselas genoemd) smaakt heerlijk droog, fris en bloemig, en soms zelfs een beetje licht sprankelend. Met name door zijn knisperende frisheid is het de ideale begeleider bij de romige rijke kaasfondue. Ze vormen een contrast. De frisheid van de wijn maakt het geheel minder zwaar. Maar ook een frisse Soave of Gavi combineert goed.

6 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram Gruyère
  • 200 gram Emmentaler
  • 200 gram Hollandse belegen kaas
  • 300 ml witte wijn
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel maïzena
  • verse kruiden als peterselie, bieslook, dille, fijngehakt

Stap 1

Rasp de kaas en laat op kamertemperatuur komen. Breng de wijn in een steelpan aan de kook. Roer er 1 teentje knoflook (uit de knijper) door. Draai het vuur laag en voeg, onder voortdurend roeren, de geraspte kaas er in gedeelten door. Roer net zolang tot alle kaas gesmolten is. Meng de maïzena los met nog 2 eetlepels witte wijn. Roer vervolgens het maizena-mengsel door de gesmolten kaas. Laat het nog 2-3 min. zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.

Stap 2

Hak intussen de kruiden fijn en meng door de warme kaas. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Overdoen in kaasfonduepan (=caquelon). Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel.  Serveer met stokbrood, cornichons, appel en kerstomaatjes.

Ook lekker met stukjes grof meergranenbrood of notenbrood, opgerolde katenspek, radijsjes, voorgekookte krieltjes, plakjes komkommer of asperges in ham gerold. Prik afwisselend stukjes groenten of brood aan je (fondue)vork en dip in de kaasfondue.

Gouden tips voor kaasfondue

  1. Let op de verhouding kaas en wijn. Deze moet 2:1 zijn; dus 800 gram kaas en 400 ml wijn.
  2. Kaas moet vlak voor gebruik geraspt worden, dus zo vers mogelijk zijn.
  3. Kaas moet op kamertemperatuur zijn, anders ontstaat er een schrikreactie met de wijn.
  4. Gebruik altijd droge witte wijn en geen zoete.
  5. Voeg de kaas in gedeelten aan de wijn toe, dan smelt het makkelijker.
  6. Laat de wijn niet doorkoken. Voeg meteen als de wijn aan de kook komt de kaas in gedeelten toe en voorkom dat het geheel gaat koken. Als de wijn kookt, verdwijnt er alcohol uit de pan, daardoor stijgt de temperatuur waardoor de kaas niet meer smelt, maar gummi wordt.
  7. Bind de kaas met een maïzenapapje, hierdoor blijft hij mooier glad.
  8. Schoonmaken van de pan en/of caquelon: doe dit nooit met warm water! De gesmolten kaas gaat dan vastzitten in borstel en pan en krijgt het nooit meer schoon. Gebruik dus ijskoud water, dan stolt de kaas en veeg je de pan schoon met keukenpapier. Ook Steradent doet wonderen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

 

Recept vegetarisch: kaasfondue maken is makkelijk. Met groene kruiden wordt ie bijzonder. Plus tips hoe je de pan moet schoonmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *