Italiaanse vissoep & Planeta ‘La Segreta’

Mijn halve familie is momenteel op vakantie in Italië!  Jaloers en verlangend kijk ik op facebook naar hun foto’s: daar is het heerlijk zonnig! Om de thuisblijvers ook een vleugje zonnig Italië te laten proeven maken we een heerlijke Italiaanse vissoep. En schenken daarbij een frisse witte wijn met de naam  ‘La Segreta’. Het is een mooie volle witte wijn van het huis Planeta op Sicilië (te koop bij Gall&Gall). Gemaakt van 4 verschillende druivenrassen: grecanico, fiano, chardonnay en viognier. Allemaal afkomstig van de’ geheime’ wijngaard La Segreta.  Dat verklaart het rijke en complexe karakter. Daar smaakt deze ruime gevulde vissoep geweldig bij. Ook rijk van smaak, lekker gekruid, sappig en aangenaam licht-verteerbaar. Vooral de frisse zuren in de wijn sluiten goed aan op de frisse tomatenbouillon in de vissoep.

Muziek: een vergeten cd (Maschi e Altri) uit de kast gehaald van de Italiaanse zangeres Gianna Nannini. Hoor hier haar nummer Profumo, van een liveconcert uit 1991.

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ winterpeen, in halve plakjes
  • 1 venkel, in grove stukken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 2 knoflook, gesnipperd
  • 15 gram platte peterselie
  • 3 ansjovisfilets, in stukjes
  • 1 gedroogd pepertje, verkruimeld
  • 1 potje visfond
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 gram gemengde visfilet, in grove stukken*
  • 100 gram gekookte mosselen
  • 12 grote gamba’s, gepeld met staartje

Stap 1

Verhit olijfolie en fruit alle groenten, knoflook en ¾ deel van peterselie ca. 5 minuten. Voeg ansjovis toe en laat smelten. Roer erdoor: gedroogd pepertje, potje visfond samen dezelfde hoeveelheid water en tomaten met sap. Breng aan de kook en laat in ca. 10 minuten beetgaar koken. (tot zover kun je de soep voorbereiden.)

Stap 2

Schep de vis, mosselen en gamba’s erbij. Laat in ca. 5 minuten de vis zachtjes net gaar worden. (Niet teveel roeren anders valt de vis uit elkaar.) Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met rest van peterselie. Lekker met zuurdesem stokbrood.

* Neem bijvoorbeeld zeewolf, kabeljauw, roodbaars, wijting, pangasius of rode mul.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2012.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *