Indonesische slavink met spitskool

Favoriet familierecept
Indonesische slavink met spitskool

‘Waarom staat dat recept niet op je website?’ Die opmerking krijg ik regelmatig te horen van mijn volwassen kinderen. Ze wonen op zichzelf, houden (natuurlijk!) van lekker eten, maar eten eigenlijk het liefst bij moeder thuis. Maar soms moet er toch gekookt worden, dan zijn mijn gerechten regelmatig favoriet (bolognesesaus, rode kip). Zo ook deze Indonesische slavinken met geroerbakte spitskool. Met andere woorden: ik moet eraan geloven, het recept koken en fotograferen. En nu: ‘mission accomplished’: hij staat er op! Geniet ervan.

Welke wijn bij Indonesische slavink?

Deze smeuïge gehaktballen smaken licht gekruid met een vleug van ketjap. Schenk hier simpele Côtes de Rhône bij, die doet het altijd goed in combinatie met gehakt en ketjap.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 2 beschuiten, verkruimeld
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 150 gram ontbijtspek, in plakjes
  • 75 gram boter
  • peterselie
  • spitskool
  • 1 kleine spitskool
  • 4 eetlepels olie
  • 15 gram verse koriander, grof gehakt
  • 15 gram basilicum, grof gehakt

Stap 1

Meng het gehakt met de beschuit, ei,  1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, gember, nootmuskaat , knoflook en 1 theelepel zout. Kneed goed en vorm er 8 ballen van. Rol deze uit tot een langwerpige vorm. Wikkel elke gehaktrolletjes in 2 à 3 plakjes ontbijtspek.

Stap 2

Verhit de boter in de pan en bak de slavinken rondom bruin. Giet er 100 ml water bij, breng aan de kook. Voeg rest van de sambal en ketjap toe er roer goed door. Braad de slavinken op zacht vuur in ca. 10 – 15 minuten gaar met deksel schuin op de pan. Schep op een schaal. Bestrooi met peterselie.

Stap 3

Snijd intussen de spitskool in zeer dunne reepjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de kool in ca. 2 tot 3 minuten beetgaar. Schep de koriander en basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of rijst.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *