Ayam asam manis pedis of Pittige kippendijen

Easy Tuesday
Indonesische pittige kippendijen

Voor vandaag kies ik een simpel gerecht uit de Indonesische keuken: ayam asam manis pedis oftewel pittige, zoetzure kippendijen. Afkomstig uit het kookboek Blauw. Het boek ligt al even in de winkel, en al eerder publiceerde ik een recept uit dit boek; namelijk de eveneens overheerlijke panna cotta met kokosmelk en passievruchten. Maar dit kipgerecht wil ik jullie ook niet onthouden. Héél simpel om te maken en overheerlijk van smaak.

Het effect van pittig eten zou je kunnen vergelijken met dat van bungeejumpen of over de kop gaan in een achtbaan: ergens verzet je lichaam zich ertegen, maar als je eenmaal bent gesprongen of een hap genomen hebt, wil je tóch meer. Het werkt een beetje verslavend. Deze STICKY KIP  heeft alles in zich voor echt comfortfood: het is pittig, maar het zoet en zuur zorgen voor balans. Lekker om met witte rijst in een grote kom te serveren, als perfecte maaltijd voor een avond op de bank.

Welke wijn bij pittige kippendijen?

Dit kipgerecht is lekker zoet-pittig van smaak. De stukjes kip zijn omhuld met een olie-achtige saus. Je proeft heel licht iets zuurs van de tamarinde. Op de achtergrond het aroma van sereh en citroenblad. Kies voor een wijn met een klein beetje restzoet, zoals een pinot gris. Maar ook een wat stevigere rosé uit bijvoorbeeld de Franse Tavel of  Spaanse Navarra zijn een goede keus.

4 personen25 minuten

 Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 600 gram kippendijfilet
  • zout
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 3 eetlepels olie
  • 100 gram sambal oelek
  • 75 gram donkere basterdsuiker
  • 5 blaadjes djeroek poeroet (citroenblaadjes)
  • 1 eetlepel tamarindepasta

Stap 1

Hak de knoflook fijn. Snijd de kip in grove stukken en bestrooi ze met zout. Snijd de sereh in vieren en kneus de stukken door er een paar keer op te slaan met de botte kant van een mes.

Stap 2

Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de knoflook 1 minuut. Voeg de sambal toe en bak nog 1 minuut. Roer de suiker erdoor en laat een paar minuten karamelliseren. Doe de stukken kip in de pan en bak ze even rondom aan op hoog vuur. Voeg de sereh, djeroek poeroet en tamarinde toe. Schep alles door elkaar en laat de kip op laag vuur in ca. 20 minuten gaar worden. Schep af en toe om. Lekker met witte rijst.

 

Het kookboek

Alle recepten uit dit boek zijn afkomstig van restaurant Blauw in Amsterdam. Beroemd vanwege hun gebruik van authentieke kruiden. In dit boek staan 70 signatuurgerechten die geschikt zijn om thuis te maken. Het een gevarieerde verzameling gerechten afkomstig van de vele verschillende eilanden. Heel gemakkelijk om hiermee thuis een heuse rijsttafel in elkaar te zetten. Helemaal niet moeilijk! Bovendien nodigt de prachtige fotografie uit om meteen aan de slag te gaan.

 

Bestellen kun je hier:

Cover BlauwTitel : Blauw
Auteur : Meta van den Boomen + koks van Blauw
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 775 6
Prijs : € 25,99

 

 

 

Benieuwd naar nog meer recepten uit dit kookboek? Dit fantastische dessert komt ook hetzelfde boek: panna cotta met kokosmelk.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *