Hete bliksem met mosterd-speklapje

Het januari-nummer Proef& van Gall&Gall ligt nu in de winkel. Deze maand met vier heerlijke eenpansgerechten van mijn hand. Lekker makkelijk, en supersnel klaar is dit recept van hete bliksem met een mosterd-speklapje.

Welke wijn bij Hete Bliksem?

Daar past de tintelfrisse witte wijn van Puklavec (gemaakt van Sauvignon Blanc en Furmint)  fantastisch bij (inmiddels uit het assortiment!). De kenmerken van deze Sloveense witte wijn zijn zuiverheid, veel fris fruit (citrus, appel, peer), licht kruidig en geconcentreerd. Dat combineert vooral uitstekend met de appels in deze Oudhollandse stamppot. De frisse zuren in de wijn geven mooi tegenwicht aan de vetten in het speklapje. Mosterd geeft extra pit en de honing zorgt voor balans tussen zoet, zuur en zout.

Muziek: weet je waar die naam ‘hete bliksem’ vandaan komt? Deze stamppot wordt door het vocht van de appels zo ontzettend heet, dat je er heel gemakkelijk je mond aan kan verbranden. Daarom voor de muziekliefhebbers een bijpassend deuntje: My Skin van Nathalie Merchant.

4 personenca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 1 ½ kilo aardappelen, geschild
  • 750 gram friszure appels (Goudreinetten)
  • 750 gram zoete appels (Golden Delicious)
  • zout
  • 500 gram magere speklapjes
  • 3 eetlepels franse mosterd
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel honing

Stap 1

Aardappelen in kleine blokjes snijden. Schil alle appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 parten. Kook in een pan met ruim water en zout de aardappelen ca. 5 minuten.

Stap 2

Leg de appelparten erboven op. Opnieuw aan de kook brengen en kook alles in ca. 15 minuten gaar. Intussen bestrooi de speklapjes met peper. Besmeer met 2 eetlepels mosterd. Bak, op half hoog vuur,  in een koekenpan met antiaanbaklaag de speklapjes in ca. 15 minuten gaar en knapperig. Af en toe keren.

Stap 3

Giet het aardappelmengsel in een vergiet af. Terugdoen in de pan en voeg de boter toe. Roer alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Leg de speklapjes op de hete bliksem. Voeg aan achtergebleven bakvet 150 ml water toe, en breng al roerende aan de kook. Roer rest van mosterd en honing erdoor.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *