Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co

Klassieker
Gumbo met garnalen en rijst

Tja, wat is een gumbo eigenlijk? Ook ik moest er even naar zoeken op het wereldwijde web. Het zat wel ergens in mijn achterhoofd, maar regelmatig koken en eten is er niet bij. En wat blijkt: gumbo is een heerlijke alles-in-een stoofpot, afkomstig uit de Amerikaanse staat Louisiana. In feite is het een soort mengelmoes van culturen waarbij Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse ingrediënten tot een nieuw gerecht zijn gehusseld.

Deze versie is afkomstig uit het kookboek Rijst & co, een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Deze gumbo met garnalen is een gerecht uit New Orleans. Groene chilipepers zorgen voor een frisse groene pittigheid, madame jeanettes voor een peperige rokerige smaak en gerookte paprika geeft het gerecht vleugels. Chorizo maakt het helemaal af. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien oogt deze versie wat meer compact; het lijkt wat meer op een goed gevulde risotto, dan op een soepachtig geheel. Er hoort ook okra in het gerecht. Dit koop je bij de toko in zakjes van 150 gram. Daarom hebben we ook die hoeveelheid aangehouden voor het recept. Maar mocht je het niet kunnen krijgen, dan laat je het gewoon weg. Qua smaak voegt het verder niet zo heel veel toe.

Welke wijn bij gumbo met garnalen?

In grote lijnen is dit gerecht vergelijkbaar met een Spaanse paella. Daar past een Spaanse stevige Navarra rosé prima bij. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Maar een Spaanse Rioja, zeker die van Viña Ilusión, is ook een goede optie. De sappige frisheid en kruidigheid van deze tempranillo sluit perfect aan op de kruidigheid van dit rijstgerecht.

4 personen1½ uur

Ingrediënten

  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • 150 gram okra, in plakjes van ½ cm
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 4 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • (½ madame jeanette peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 kippendijen (filet), in blokjes van 2 cm
  • 180 gram basmatirijst
  • 250 gram gepelde grote rauwe garnalen
  • zout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Bak de chorizo in een braadpan op middelhoog vuur tot het vet eruit komt en de worst bruin en iets knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

Stap 2

Bak de okra in het chorizovet in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot het knapperig is. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 3

Verhit in dezelfde pan ½ eetlepel olie en bak de ui, knoflook, paprika en groene peper 5 minuten. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 4

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en roer de bloem erdoor. Bak 3-5 minuten op laag vuur tot de bloem bruin is, roer af en toe. Roer de tomaten, bouillon, helft van de peterselie, tijm, laurier, (madame jeanette) en gerookte paprika erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de saus zonder deksel 30 minuten zachtjes.

Stap 5

Voeg de gebakken groenten (behalve de okra), kip en rijst toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook 15 minuten met het deksel op de pan.

Stap 6

Schep de garnalen en chorizo erdoor en warm nog 5 minuten goed door tot de garnalen gaar zijn. Schep op het laatst de plakjes okra erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: gumbo met garnalen en rijst. Lekker pittige stoofpot uit Amerika (Louisiana). Klassieker. Met chorizo, kip en garnalen. Eenpansgerecht uit het kookboek Rijst & co. Drink er Spaanse rosé bij. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #rijst #kip #stoofschotel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *