Griekse plaatkoek

Meatless Monday
Griekse plaattaart van courgette

Gemak dient de mens! Dat is helemaal van toepassing op dit recept. Je hebt wel een uurtje nodig in totaal, maar hier doet de oven écht het werk. Het enige wat je hoeft te doen is alle ingrediënten door elkaar te mengen. Een kind kan de was doen…

Het is een recept uit het kookboek Superveg van Celia Brooks. Hierin staan 25 GEZONDE groenten centraal. Daar is courgette er een van. De inspiratie haalt Celia uit Australië, maar toch noemt ze het een Griekse plaatkoek. Ze vertelt het als volgt:

‘Ik heb hier de Australische klassieker Zucchini Slice (verrijkt met cheddar, spek en bloem) ‘gemediterraniseerd’ met feta, verse dille, oregano en peperige olijfolie. Bruine rijstebloem (te koop bij reformwinkel Holland & Barrett) maakt er een mooi, licht en glutenvrij gerecht van. Gemakkelijker kan het niet: gewoon mixen en bakken! Dit gerecht kun je heet, warm of koud eten en kan goed in de koelkast worden bewaard. Een heel handig en heerlijk recept.’

Welke wijn bij Griekse plaatkoek met courgette?

Eigenlijk doet dit gerecht meer denken aan een frittata dan aan een plaatkoek. Het smaakt ook wat omeletachtig met het frisse van courgette en het lichtzoute van de feta. Denk aan pinot blanc uit de Elzas, rijke Soave of een Chardonnay zonder hout.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 400 gram courgette, grof geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 eieren, losgeklopt
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 130 gram (bruine) (rijste)meel of bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 15 gram verse dille, fijngehakt
  • 1 theelepel oregano
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels (zee)zout 
  • versgemalen zwarte peper
  • extra: ovenschaal of bakblik van 20×30 cm

stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Bestrijk de ovenschaal met olijfolie. Meng alle ingrediënten in een grote kom. 

Stap 2

Schenk het mengsel in de ovenschaal en bak 40 minuten tot de plaatkoek stevig en goudbruin is. Je kunt hem ook nog even onder de hete grill zetten om bruin te worden. 

Stap 3

Haal de schaal uit de oven en maak de randen los met een mes. Laat even afkoelen en snijd de koek in vierkanten. Schep ze met een spatel uit de schaal. Lekker met een groene salade met kerstomaat.

Het kookboek

Cover SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.   

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

We hebben al eerder iets uit dit ‘gezonde’ kookboek gepubliceerd: ‘omelet met romige doperwten‘; ook super-eenvoudig en lekker.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *