Griekse kip met feta

Koolhydraatarm
Griekse kip met feta en verse kruiden

Regelmatig probeer ik mijn koolhydraten in de gaten te houden. En als ik mijn omgeving beluister; doen velen dat met mij. Dus een kookboek met koolhydraat-arme gerechtjes is dan meer dan welkom. Bij uitgeverij New Book Collective is zo’n boek verschenen onder de titel ‘De koolhydraatarme keuken’.

De ondertitel van het boek is: Snel afvallen zonder honger. En, kiezen voor koolhydraatarm is kiezen voor een nieuwe levensstijl, zegt het boek. Gezonde vetten en eiwitten vul je aan met een kleine hoeveelheid koolhydraten uit verse producten zoals fruit, groente, granen en peulvruchten. Zo verbrandt je lichaam maximaal vet en verlies je gewicht zonder dat je inboet aan smaak.

In de inleiding van het boek wordt eerst antwoord gegeven op de vragen: koolhydraatarm: waarom wel/ waarom niet? Waar moet je op letten en wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze keuken? Het is jammer dat het boek niet is geschreven door een voedingsdeskundige of diëtiste die ook eventueel verdere vragen zou kunnen beantwoorden. Ook mis ik bij de receptuur de voedingswaarde, maar die hebben wij toegevoegd. Desalniettemin publiceren we toch een heerlijke Griekse maaltijdsalade uit dit boek. Tenminste nadat wij een aantal dingen aan het recept hebben gewijzigd. In het originele recept wordt de kip eerst in een vrij zure marinade gemarineerd. Daardoor kun je kip niet meer lekker krokant krijgen zoals op de foto. Bovendien is het gerecht nu sneller en makkelijker te maken.

Per persoon bevat dit gerecht slechts 355 Kcal, en 6 koolhydraten.

Welke wijn bij Griekse kip met feta?

Het gerecht smaakt pittig, maar lekker fris door de kruiden en tomaat. De feta zorgt voor een lekker rul en zout accent. Schenk er een verfrissende Sauvignon Blanc bij, of als er aan kunt komen een Griekse witte wijn, gemaakt van de Assyrtiko-druif.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 komkommer, in schijfjes
  • 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 15 g verse bladpeterselie
  • 5 g verse oregano*
  • 6 el olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • 600 g kipfilethaasjes
  • 1 eetlepel Al-Andalus kruidenmix (Jonnie Boer, Euroma), of gewoon paprikapoeder?
  • 2 el olijfolie om te bakken
  • 150 g feta
  • 20 g rucola
  • peper en zout

Stap 1

Snijd de rode ui in halve ringen, de komkommer in schijfjes , halveer de kerstomaatjes, snijd de lent-uit in ringetjes en hak de peterselie en de oregano grof. Meng alles in een kom en roer er 4 eetlepels olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 2

Snijd de kipfilet in reepjes. Bestrooi met zout, peper en de Al-Andalus kruiden. Verhit in een ruime koekenpan 2 el olijfolie en bak de kip op middelhoog vuur in ca. 5 minuten rondom goudbruin.

Stap 3

Snijd intussen de feta in blokjes. Schep de rucola door het groentemengsel. Verdeel over 4 borden, schep de kipreepjes erop en bestrooi met de feta. Garneer met wat blaadjes peterselie.

VOEDINGSWAARDE P.P.: 335 Kcal, 16 gram Vet,  42 gram Eiwit, 6 gram Koolhydraat

Bestellen kun je hier:

Cover Koolhydraatarme keukenTitel : De koolhydraatarme keuken
Uitgever : Uitgeverij New Book Collective/M-Books
ISBN : 978 90 223 34 881
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *