Voor het weekend

Griekse keftedes met een twist

Weleens van keftedes gehoord? Moeilijk woord voor simpele gehaktballetjes uit de Griekse keuken. Heel populair in Griekenland zijn keftedes met een mosterdsaus. Wellicht heb je deze gehaktballetjes tijdens je vakantie Griekenland weleens ergens op een restaurantkaart zien staan. Maar je kunt ze ook met vis maken ! Misschien nog wel lekkerder. Een combinatie die bedacht is door de Griekse Georgina Hayden voor de viseters in haar familie. Koop gewoon de goedkoopste vis die je kunt krijgen. Liefst bij de visboer.
Heerlijk met een stapel pitabrood en een grote salade. Zo kom je met dit visgerecht het weekend wel door…

Welke wijn bij keftedes van vis met mosterdsaus?

Deze visballetjes smaken licht gekruid en dobberen lekker in een (machtig) romige saus van mosterd en dille. Mosterdsaus vraagt om een verfrissende witte wijn om wat tegenwicht te geven. Leuk misschien om een Griekse wijn van de assyrtico druif te kiezen, want die heeft mooie frisse zuren. Maar moeilijk verkrijgbaar. Kies anders voor een Arneis uit Piemonte of een Vermentino uit Sardinië.

Beste Wijn-Spijs combinatie: Portugese Quinta da Soalheira White

€ 8,65

Verfrissende witte wijn uit Portugal, uit de noordelijke wijnstreek Douro. Gemaakt van twee inheemse Portugese druiven: Viosinho en Gouveio. Elegant, smooth en verrassend met frisse zuren en hints van perzik en ananas, met in de afdronk een prettig sinaasappelbittertje. Welkome begeleider van deze Griekse visballetjes in romige saus.

Griekse Keftedes met een twist uit Cyprus van Georgina Hayden

Griekse keftedes van vis

Voorbereiding: 30 minuten
Deze verrassende Griekse gehakballetjes maak je niet van vlees, maar van vis. Heerlijk in combinatie met de romige saus van mosterd en dille! In 30 minuten op tafel!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 100 gram verse broodkruimels
  • 600 gram witvisfilet kabeljauw, schelvis, koolvis
  • 2 eieren
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 lente-uitjes in ringetjes
  • 2 theelepels Franse mosterd
  • 400 ml crème fraîche
  • 1 eetlepel kappertjes
  • ½ bosje dille

Extra nodig

  • foodprocessor

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Maak het venkelzaad fijn in een vijzel en schep het in de foodprocessor. Voeg de peterselie en het broodkruim toe en pulseer een paar keer. Snijd de vis in stukken en voeg ze toe. Pulseer tot alles gemengd is. Breek de eieren erboven en voeg zout en peper toe. Pulseer opnieuw tot alles goed gemengd is. Vorm balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een grote ovenbestendige hapjespan. Bak de visballetjes in ca. 5 minuten rondom goudbruin en krokant. Schep ze op een bord.
  • Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde koekenpan. Bak de knoflook en lente-ui 3 minuten op laag vuur en roer dan de mosterd, crème fraîche en 1 dl water erdoor. Breng al roerend aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Leg de visballetjes in de saus en bestrooi met kappertjes. Zet de pan 10 minuten in de oven.
  • Hak de dille fijn. Neem de pan uit de oven en verdun de saus zo nodig met nog wat heet water. Bestrooi met dille. Lekker met platbrood of pitabrood en een salade.

Zin in meer van Georgina Hayden?  

Kijk nog eens naar deze recepten:

Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden
Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen

Het kookboek Cyprus

Na haar kunstopleiding werkte Georgina Hayden 10 jaar lang in het team van Jamie Oliver. Dit is haar tweede kookboek met een ode aan haar Grieks-Cypriotische familie. Boordevol familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan. Van ontbijtjes, mezedes, groente, granen, vlees of vis, salades, zoetigheden en drankjes. Heel mooi vormgegeven met originele familiefoto’s en de sfeer van eiland.

Bestellen van Cyprus kun je hier:

Titel : Cyprus
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1626 7
Prijs : € 27,99

 

 

 

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Griekse keftedes met een twist. Keftedes zijn smeuïge gehaktballetjes. In dit recept gemaakt van vis in plaats van vlees. Gaar gesudderd in een romige saus van crème fraîche en dille. Zo leer je kinderen vis eten. Verrassend en makkelijk. Uit het kookboek Cyprus van Georgina Hayden. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij dan een Vermentino? #wijn-spijscombinatie #gehakt #Griekenland #vis #Cyprus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept