Griekse falafel met courgette

Meatless Monday
Griekse falafel van courgette

“Of deze falafel echt Grieks is, weet ik eigenlijk niet, maar de combinatie van courgette met kikkererwten en tzatziki doet me denken aan een fantastische zomer die ik vele jaren geleden al etend in Griekenland doorbracht”, dat vertelt kookboekschrijfster Dunja Gulia in het intro van dit recept, afkomstig uit haar kookboek Falafel. Een compact vegetarisch kookboekje, boordevol balletjes, burgers en meer. Kikkererwten vormen normaal gesproken de basis. Hier wordt er courgette aan toegevoegd.

Welke wijn bij Griekse falafel van courgette?

Deze falafel lijkt inderdaad meer op een gekruid courgettekoekje. Ze zijn niet heel uitgesproken van smaak. Drink er een frisse witte wijn bij, zoals een sauvignon blanc. Die sluit door z’n kruidigheid extra goed aan op de frisse tzatziki.

2 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram courgettes
  • zout
  • 15 gram bladpeterselie
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • 80 gram kikkererwtenmeel*
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Stap 1

Rasp de courgettes en meng met 1 theelepel zout. Laat 10 minuten staan. Hak de peterselie fijn. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgette. Meng de peterselie, kurkuma, komijn, koriander en kikkererwtenmeel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Vorm van het courgettemengsel 14-16 balletjes en druk ze een beetje plat. Verhit de olie in een koekenpan en bak de falafels in 6 minuten goudbruin, keer halverwege. Lekker met platbrood of pitabroodjes, tzatziki, partjes citroen en verse koriander. En natuurlijk een Griekse salade van paprika, rode ui, tomaat, komkommer en feta.

*Kikkererwtenmeel kun je kopen bij een biologische supermarkt zoals Marqt of Natuurwinkel, maar ook bij AH.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FalafelTitel: Falafel
Auteur: Dunja Gulia
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 9,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *