Voor het weekend

Hongaarse goulash: de snelle versie

Deze makkelijk te maken Hongaarse goulash maak ik al jaren. Het overheerlijke recept is gebaseerd op een stoofschotel uit een oud kookboek (1975) met als titel ‘Het nieuwe Kookboek’. Goulash werd hier gespeld als ‘Goelasj’. Dat was mijn uitgangspunt, maar ik veranderde het recept grondig. Bijkomend voordeel: deze goulash is sneller klaar dan het traditionele gerecht.

Meestal wordt goulash gemaakt van rundvlees, maar deze versie heeft mals varkensvlees (schouderkarbonade) als basis. De Heinz (!) tomatenketchup is cruciaal en maakt de saus tot een waar succes.

Wat is goulash eigenlijk?

Goulash of goelasj is van oorsprong een Hongaarse nationale schotel, maar je komt dit stoofgerecht eigenlijk tegen in alle Oost-Europese landen. Het heet dan overal weer net anders: Gulyás (Hongarije), Gulas (Kroatië), gulaş (Roemenië) of guláš (Tsjechië). Meer info vind je hier

Welke wijn bij goulash van varkensvlees?

Heerlijk met rode wijn die niet te zwaar is zoals bijvoorbeeld Côtes du Rhône, Rosso di Montalcino, Shiraz uit Zuid-Afrika.

Goulash van varkensvlees met foto van Dagelijkse kost

Snelle Hongaarse goulash

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 30 minuten
Deze heerlijke Hongaarse goulash is lekker snel op tafel. Je gebruikt schouderkarbonade in plaats van rundvlees. Hierdoor hoef je minder lang te stoven.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg schouderkarbonade met bot
  • zout peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 2 grote uien fijngesnipperd
  • 2 eetlepels milde paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 6 eetlepels Heinz tomatenketchup
  • 100 ml witte of rode wijn
  • 1 bekertje crème fraîche

Bereiding
 

  • Van de schouderkarbonades eerst alle botten verwijderen (dat zou je eventueel ook aan je slager kunnen vragen!). Snijd het varkensvlees in stukken . Bestrooi met zout, peper en de gezeefde bloem.
  • Verhit de olie in een braadpan. Bak de spekblokjes in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg het vlees en de ui toe bak dit ca. 5 minuten mee. Teentje knoflook erboven uitpersen. Roer de paprikapoeder erdoor en bak even mee. Toevoegen: tomatenketchup, 100 ml wijn en 100 ml water. Met de deksel op de pan in ca. 1 uur zachtjes gaarstoven. Vlak voor het opdienen de crème fraîche erdoor roeren.
  • Lekker met rijst, doperwten en zoetzure paprikasalade.

Welke rijst bij goulash?

Als je goulash wilt eten in combinatie met rijst, kies dan voor gewoon neutrale rijst. Maar eigenlijk hoort dat ook niet! De Hongaren serveren hun traditionele gulyás (of gulyás soep) met de zogenaamde csipetke. Dit zijn stukjes pastadeeg gemaakt van eieren en bloem die tussen duim en wijsvinger worden geplet, en vervolgens in water gekookt. Geen zin om dat te maken. Kies dan voor een lekkere eierpasta die je gewoon in de supermarkt koopt.

Meer goulash IDEEËN nodig?

Hou je niet zo van varkensvlees, dan is deze Tsjechische goulash met rundvlees (recept Mieke van Laarhoven) ook een aanrader. Ze noemt hem Cesky Gulas. Maar deze goulashsoep vind ik ook niet te versmaden. Keus genoeg dus!

credit foto: zie op instagram @dagelijksekookkunst van Petra Bader

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept