Gevulde scharrelkip & Arrogant Frog Red Wine

Recept gevulde kip met gehaktvulling (aangevuld met paddenstoelen, spekblokjes, ui en knoflook). Smaakt fantastisch met aardappel-knolselderijpuree en een glas rode wijn. #kip #recept

Vandaag een gevulde kip die past bij deze tijd van het jaar: de herfst! Denk aan ingrediënten als paddenstoelen, walnoten, spek en knolselderij.

Welke wijn bij Gevulde scharrelkip?

De Arrogant Frog biologisch rood (te koop bij Gall&Gall) is  een toegankelijke biologische rode wijn uit de Languedoc. Hij smaakt aromatisch en fruitig. Dat combineert dus  goed met deze gevulde kip. De kip is zacht, maar de gehaktvulling (aangevuld met paddenstoelen, spekblokjes, ui en knoflook) is vol en stevig. Beide elementen sluiten aan op de wijn. Smaakt fantastisch met aardappel-knolselderijpuree.

4 personen30 minuten + oventijd 1 ½ uur

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde paddenstoelen (funghi porcini)
  • 75 gram gerookte spekblokjes
  • 5 halve ongezouten walnoten,
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • zout, versgemalen peper
  • 1 biologische scharrelkip van 1,5 kg
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • extra: braadslede met rooster, keukentouw, cocktailprikkers

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje. Giet er 1 dl kokend water over en week ze ca. 20  minuten.

Stap 2

Bak de spekblokjes uit een koekenpan in ca. 5 minuten. Walnoten fijnhakken. Doe voor de vulling in een kom: gehakt, walnoten, uitgebakken spekblokjes en knoflook. Haal de paddenstoelen uit het weekwater, knijp ze goed uit en snijd ze in piepkleine stukjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel. Kneed alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Dep de kip van binnen en buiten droog met keukenpapier. Bestrooi de kip van binnen met wat zout en peper. Vul met het gehaktmengsel. Bovenzijde met een houten cocktailprikker dicht maken. Bind de poten dicht tegen het lijf aan elkaar met keukentouw. Wrijf de kip in met de olijfolie en vervolgens met zout en peper.

Stap 4

Leg de kip met de borst naar beneden in de grote braadslede. Braad de kip ca. 45 minuten in het midden van de oven. Haal de braadslede uit de oven, kip keren en de borst beleggen met plakjes ontbijtspek. Zet de kip terug in de oven en bak nog eens 45 minuten. ( de kip is gaar als het sap helder is als je in het vlees (dijbeen) prikt.

Stap 5

Neem de kip uit de oven. Laat even rusten onder aluminiumfolie. Snijd kip in stukken en geef iedereen een stuk van de gehaktvulling. Serveer de kip met knolselderij-aardappelpuree en een salade.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Pin dit recept van gevulde kip op Pinterest

Recept gevulde kip met gehaktvulling (aangevuld met paddenstoelen, spekblokjes, ui en knoflook). Smaakt fantastisch met aardappel-knolselderijpuree en een glas rode wijn. #kip #recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *