Salade met bramen en geitenkaas

Meatless Monday
Geitenkaassalade met bramen en za’atar

De Midden-Oosten keuken laat mij niet los. Maar ja, er verschijnen dan ook erg veel kookboeken op dit vlak de laatste tijd. Zo ook BAZAAR, het vierde boek van ‘the golden girl’ van de Perzische keuken Sabrina Ghayour, na Persiana, Sirocco en Feasts. Deze keer een boek boordevol vegetarische recepten en daar is deze geitenkaassalade met bramen een goed voorbeeld van. Mooie mix tussen westerse producten en Midden-Oosten ingrediënten. Ze vertelt er het volgende over:

Niets doet me meer aan Engeland denken dan alle prachtige bessen en het herfstfruit dat we in overvloed produceren. Ik combineer graag Midden-Oosterse ingrediënten met westerse producten als de smaken bij elkaar passen, en dat is bij deze combinatie zeker het geval: zoetzure bramen met romige, zachte geitenkaasballetjes bestrooid met mijn geliefde kruidenmengsel: za’atar. Dit is nu een van mijn favoriete herfstsalades, en zodra je hem eenmaal hebt geproefd, zul je begrijpen waarom.” 

Ik publiceerde al eerder heerlijke recepten van de hand van Sabrina, zoals de bietensalade met kastanjes en beignets met sinaasappelsuiker. Ook deze geitenkaassalade is  opnieuw verrassend anders; een mooi zomers voorgerecht. Maar ook als bijgerecht bij een barbecue of zomers buffet zal het zeker niet misstaan. Verleidelijke afwisseling.

Welke wijn bij salade met rode biet, bramen en geitenkaas?

Schenk hier een mooie pinot noir bij. Die past zowel bij de aardse aroma’s van de biet, als het friszure van de geitenkaas. Verleidelijk combinatie!

4 personen, 15 minuten

Ingrediënten

  • 125 gram verse geitenkaas (7 rondjes)
  • 2 eetlepels za’atar-kruidenmix (bijv. Jonnie Boer)
  • 100 gram slamelange
  • 200 gram voorgekookte rode bietjes
  • 150 gram bramen (houd er 6 apart voor de dressing)
  • dressing
  • 6 bramen
  • 1 eetlepel rodewijn-azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • flinke snuf zout

Stap 1

Maak eerste de dressing. Prak de 6 bramen in een kleine kom tot een puree. Voeg de azijn, olijfolie en het zout toe en roer goed door elkaar. Zet apart.

Stap 2

Halveer voor de salade de geitenkaasrondjes, en rol ze tot gladde balletjes. Strooi de za’atar in een diep bord en rol de balletjes erdoor, zodat de za’atar zich goed hecht. Leg de balletjes tot gebruik in de koelkast.

Stap 3

Snijd de rode bietjes in partjes. Leg in een ruime slaschaal of op een brede plank (zie foto). Verdeel de bramen erover. Bestrooi met peper en met de dressing. Leg tot slot de geitenkaasballetjes erop en serveer direct. 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel:              Bazaar
Auteur:                 Sabrina Ghayour
Uitgever:                Good Cook
ISBN nummer:      9789461432124
Prijs:           € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *