Gegrilde groenten salade met amandelpesto

Meatless Monday
Gegrilde zomergroenten-salade met amandelpesto

Vegan is helemaal hip en trendy! Je kunt er niet meer omheen. Maar wat is het verschil met vegetarisch? Veganisten eten alleen maar plantaardig voedsel. Dus ook zuivel en eieren staan niet op het menu. En dat is precies wat de Britse Ella Mills sinds 2012 doet. Ze start dan met het blog Deliciously Ella waarin de plantaardige keuken centraal staat. Deze ‘simpele pestosalade’ is afkomstig uit haar allernieuwste kookboek ‘Deliciously Ella’; een boek met 100 onweerstaanbare simpele gerechten voor iedere dag.

Dit is weer zo’n makkelijk salade voor bij je wekelijkse avondmaaltijden. Wij maken hem met aubergine, courgette en paprika, maar het kan met alle groenten. Het is dan ook een fijne manier om restjes en seizoensgroenten te gebruiken. Ik maak graag een dubbele hoeveelheid pesto, die ik in de koelkast bewaar en door pasta met groenten of sladressings roer of op een rijst- of quinoabowl schep. Restjes van deze salade zijn heerlijk op zuurdesembrood!”, vertelt Ella in haar intro. Maar als bijgerecht is haar hoeveelheid wel erg veel. Wij brengen het recept wat terug in hoeveelheden. De pesto kun je ook maken met 1 vers (niet geroosterd) teentje knoflook. Ook voor niet-veganisten of –vegetariërs is dit een uitstekende zomerse salade. Geniet mee!

Welke wijn bij gegrilde groentensalade?

Deze salade smaakt fris door de verschillende beetgare groenten, licht gerookt door het grillen en kruidig door de basilicum. Schenk hier een rosé met bite bij, of een kruidige sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Meer zin in rood; ook een gekoelde Beaujolais zal uitstekend combineren.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 grote aubergines, in plakken van ca. 1 cm dik
  • 1 courgette, in linten van ca. 0,5 cm dik
  • 2 rode, oranje of gele paprika’s, in reepjes
  • snuf zeezout
  • handvol geroosterde amandelen, grof gehakt
  • handvol verse basilicumblaadjes, grof gehaktVoor de amandelpesto:
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram amandelen, geroosterd
  • 2 tenen knoflook, geroosterd
  • 15 g basilicum
  • kneepje citroensap
  • snuf zeezout

Stap 1

Begin met het roosteren van de knoflook voor de pesto. Verwarm de oven op 220 °C. Haal de teentjes knoflook los, pel ze en leg ze op een bakplaat. Rooster de knoflook ca. 10 minuten en laat afkoelen. (Je kunt natuurlijk een heel bolletje knoflook roosteren en het resterende teentjes bewaren voor bijvoorbeeld hummus, of falafel.)

Snijd de aubergines in dunne plakken van ca. 1 cm. Schaaf met een kaasschaaf de courgette in linten van 0,5 cm. Snijd de paprika in dunne reepjes. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Leg de aubergine, courgette en paprika erin en gril ze een paar minuten per kant tot ze lichtbruin en gaar zijn. (Je moet dit doen in een paar porties.) Bestrooi de gare groenten met wat zeezout.

Stap 2

Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen tot ze lichtbruin zijn. Maak de pesto door alle ingrediënten met een scheutje water in de keukenmachine (of blender) op de pulsstand glad te malen.

Stap 3

Meng, vlak voor het opdienen, de pesto door de afgekoelde groenten en zorg dat ze goed zijn bedekt. Garneer met de geroosterde amandelen en basilicumblaadjes.

 

Wie is Ella Mills?

Ella (voorheen heette ze Ella Woodward) kreeg in 2011 een zeldzame ziekte. Door plantaardig te gaan eten overwon zij haar ziekte. Het is geen dieet, maar een specifiek voedingspatroon op basis van onbewerkte ‘natuurlijke’ plantaardige producten, zonder vlees of zuivel (‘veganistisch’), maar ook zonder suiker of gluten. Sindsdien ontwikkelt zij recepten, die ze deelt op haar blog met ongelofelijk veel volgers en lezers. Ook heeft zij twee restaurants in Londen.

Bestellen kun je hier:

Cover Deliciously EllaTitel : Delicious Ella; het plantaardige kookboek
Auteur : Ella Mills
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 721 47
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

 

Recept: salade van gegrilde courgette, paprika en aubergine. Met een pesto van cashewnoten. Helemaal vegetarisch, zelfs vegan! Drink er wel een glas wijn bij: gekoelde Beaujolais smaakt zomers. #gegrild #groenten #gezond

One thought on “Gegrilde zomergroenten-salade met amandelpesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *