Voor het weekend
Gegrilde zalm met sticky tamarindesaus

‘Tamarinde is mijn nummer-één-met-stip-ingrediënt voor sauzen en glazuur. Geen calorie in te vinden en de zoetzure smaak verveelt nooit. Ik ontdekte een fantastische tamarindesaus in Bangkok: naam jim jaew, een chili-knolfook-tamarindesaus. Ze geven het daar graag bij kai yang-kip. Ook heerlijk bij een stukje gegrild vlees of groente. Het velletje van de zalm zorgt voor een natuurlijk barrière tegen de hitte van het grillen en zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt’, vertelt de Britse schrijfster Jennifer Joyce in haar intro. Dit recept komt uit haar nieuwste kookboek ‘My Asian Kitchen’. Een boek waarin zij al haar favoriete Aziatische recepten heeft gebundeld.   

En inderdaad het is een meer dan fantastisch visgerecht. Ik heb de hoeveelheid saus wel wat aangepast, want die hoeveelheid was echt een beetje  te veel.

Welke wijn bij gegrilde zalm met sticky tamarindesaus?

De saus is pittig, en lichtzuur van smaak. Dat vormt een mooi tegenwicht bij de vette gegrilde zalm. Koriander en munt zorgen voor een kruidig en fris accent. Schenk hier een mooie frisse Pinot blanc of Pinot gris bij, zoals die van Vinoblesse. Die is rond en rijk van smaak en kan de volheid van het gerecht goed aan. De ook aanwezige frisse zuren passen goed bij de tamarindesaus.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 ml tamarindepuree
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 3 theelepels lichte sojasaus
  • 600 gram zalmfilet, met vel
  • 1 kleine rode Spaanse peper, in dunne ringetjes
  • 10 gram verse munt
  • 10 gram verse koriander

Stap 1

Verhit de olie in een kleine steelpan en fruit de knoflook 2 tot 3 minuten. Voeg de tamarinde, 150 ml water, vissaus, chilivlokken, palmsuiker en sojasaus toe, laat 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur. Overdoen in een kommetje.

Stap 2

Verhit een grillpan. Lepel wat tamarindesaus over de vis en bestrooi met de peperingetjes. Grill de zalm 7 tot 8 minuten op het vel, op laag vuur. (de zalm mag in het midden nog wat roze blijven, het is lekkerder als de vis mals en sappig is, en niet te gaar en droog.

Stap 3

Trek het vel van de zalm en leg de vis op een schaal. Bestrooi met de verse kruiden en de resterende rode peper. Serveer de saus apart. Lekker met basmatirijst en roerbakgroenten of een relish van komkommer (zie recept babi ketjap).

 

Het kookboek

Cover My Asian KitchenJennifer Joyce laat in My Asian Kitchen met meer dan 120 recepten zien hoe gemakkelijk het is om thuis Aziatisch te koken. Van Japanse omelet (tamagoyaki), sticky kippenvleugels, garnalenwontons, mie goreng tot devil’s food cake met matchaglazuur. Met achterin het boek een uitleg over de verschillende Aziatische ingrediënten. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Titel : My Asian Kitchen
Auteur : Jennifer Joyce
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 199 8
Prijs : € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *