Gazpacho; een koude tomatensoep uit Seville. Snel klaar!

Voor het weekend
Gazpacho (koude tomatensoep) uit Sevilla

Gazpacho = de ultieme zomersoep! En het goede nieuws al gehoord; er is een hittegolf op komst. En dan is deze beroemde Spaanse koude tomatensoep een ware uitkomst. De soep is ontstaan in de provincie Sevilla, in Andalusië. Landarbeiders namen de ingrediënten mee naar hun werk en wreven ter plaatse de tomaten fijn met olie, zout, azijn en brood. Maar tegenwoordig doen we het simpeler en gebruiken en we een blender of staafmixer. Bovendien is deze versie supersnel op tafel. Je bent in 15 minuten klaar! En lekker dat ie is…

Als het buiten heel warm is, kun je bij het opdienen in elke kom een ijsblokje leggen. Que aproveche!

Welke wijn bij gazpacho?

Voor de hand liggend: kies voor Sherry Fino of Manzanilla, zoals de Spanjaarden doen. Maar toch liever gewone wijn? Tomaten hebben een bijzonder hoge zuurgraad. Dus kies voor een witte wijn met een fris zuurtje. Vooral een Sauvignon Blanc (uit welk gebied dan ook) doet het altijd heel goed. Maar andere frisse witte wijnen combineren ook fantastisch; denk aan Spaanse Cava, Riesling, Soave, Verdicchio, Vermentino of Chenin blanc uit de Loire.

4 personen (1 liter)15 minuten

Ingrediënten

  • 2 sneetjes oud brood, in kleine blokjes*
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 6 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • ½  groene paprika, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 pakje gezeefde tomaten
  • 1 potje gegrilde rode paprika’s (295 ml)
  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 6 ijsblokjes
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg de knoflook en 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak ze in de oven in ca. 8 – 10 minuten goudbruin en knapperig. Overdoen in kommetje. Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Doe in een kommetje. Rode ui fijn snipperen en doe de helft in een kommetje.

Stap 2

Doe intussen in de blender of hoge kom: gezeefde tomaten, gegrilde paprika (met vocht en teentje knoflook!), komkommer, helft van de rode ui, 4 eetlepels olijfolie, sherryazijn en ijsblokjes. Pureer tot een gladde soep. Zet in de koelkast tot gebruik. Verdeel de soep over 4 glaasjes of mooie kommetjes. Serveren met gesnipperde rode ui, groene paprika en croutons.

Gazpacho (koude tomatensoep)
Snelle gazpacho (koude tomatensoep) staat in 15 minuten op tafel

 

*Nog sneller klaar?

Je kunt ook kant-en-klare croutons kopen in de supermarkt. In zakjes van 40 gram. Ze liggen in de koeling bij de salades.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *