Meatless Monday

Gado gado-salade met tempeh

Recept Gado gado-salade met tempeh. Een Indonesisch lauwwarm groentegerecht van verschillende koude groenten aangevuld met tahoe, tempeh en hardgekookte eieren. Geserveerd met een heerlijke warme pindasaus. Drink er een Chardonnay, Pinot gris of een Viognier bij. #wijnspijscombinatie

Uit het kookboek Easy Sla komt deze maaltijdsalade gebaseerd op het Indonesische groentegerecht Gado gado. Dit is een lauwwarm groentegerecht van verschillende koude groenten aangevuld met tahoe, tempeh en hardgekookte eieren. Maar wat maakt Gado gado bijzonder? Dat is natuurlijk die zelfgemaakte pindasaus die er warm overheen gaat.  ‘Superlekker en echt comfortfood’, zegt Ida de Haart van de succesvolle saladbar SLA. Hier wordt de tempeh gemarineerd. Wij houden ervan om de tempeh alleen kort te bakken in een koekenpan, anders overheerst het teveel. Zeker in combinatie met wijn. 

Welke wijn bij Gado gado-salade met tempeh?

Zo’n Indonesische salade smaakt zowel fris en knapperig door de groenten, als rijk door de smeuïge en kruidige pindasaus. Een goede begeleider is bijvoorbeeld een chardonnay met wat houtlagering; de frisse zuren sluiten goed aan op de groenten, en tegelijktijdig het ronde karakter past bij de pindasaus. Maar ook een pinot gris uit de Elzas is een goede keus. Of een Viognier uit de Languedoc. Maar ook de Lemberg Lady uit Zuid-Afrika.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 komkommer
  • 150 ml rijstazijn
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g tempeh, in reepjes
  • zout
  • 400 g sperziebonen
  • 200 g spinazie
  • 150 g taugé
  • zelfgemaakte pindasaus (klik op deze link)
  • hardgekookte ei
  • 50 gram gefruite uitjes

Stap 1

Kook de zilvervliesrijst volgens de instructie op de verpakking. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes. Doe deze in een kommetje, giet de rijstazijn en 150 ml water erover en laat 15 minuten staan.

Stap 2

Verhit de olie in een koekenpan en bak de tempeh in ca. 5 minuten bruin en knapperig. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Bestrooi met wat zout. Kook de sperziebonen ongeveer 5 minuten in een ruime pan kokend water met zout en laat ze afkoelen in koud water.

Stap 3

Verdeel de spinazie over vier grote borden en schep hier de zilvervliesrijst op. Giet de komkommer af. Verdeel dan de tempeh, sperziebonen, taugé en gemarineerde komkommer erover en serveer de salades met een flinke lepel zelfgemaakte pindasaus. Garneer extra met hardgekookte eieren en gefruite uitjes. Lekker met kroepoek.

 

Kookboek Easy Sla

Cover Sla EasyHandzaam kookboekje met verrassende maaltijdsalades, gebaseerd op de recepten uit de Saladbar Sla. De recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd: 15, 30 en 45 minuten.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSla Easy
Auteur: Ida de Haart
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 978 90 215 6483 8
Prijs: € 15,-

 

 Zet deze foto op Pinterest.

Recept: gado gado-salade met tempeh #indonesch gerecht #pindasausGa je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *