Meatless Monday

Frittata met geitenkaas en bietenrelish

Frittata met relish; dat klinkt misschien als abacadabra? Daarom eerst even wat uitleg. Frittata is een Italiaanse variant op een omelet, en wordt vaak gevuld met allerlei groenten. Deze frittata wordt gemaakt met geitenkaas en basilicum en het recept is afkomstig uit het kookboek Vega Hapjes Easy. Maar de echte smaakmaker in dit recept is de toevoeging van een zelfgemaakte bietenrelish.

 

Bietenrelish
Bietenrelish

Ja relish, dat is dus nog zo’n term die moet worden uitgelegd. Relish is eigenlijk een soort chutney-achtig sausje. De smaak is zoet/zuur en kruidig; een oppepper voor deze ‘omelet’. Bovendien smaakt deze zo ontzettend lekker, dat we aanraden om er een dubbele hoeveelheid van te maken.

Ingredienten bietenrelish

In de bietenrelish worden Indiase kerrieblaadjes gebruikt. Die zijn heel moeilijk te krijgen (te koop o.a. bij Indiase toko’s) en moeten niet worden verward met de Thaise lime leaves (ze zien er namelijk ongeveer hetzelfde uit). Deze blaadjes zorgen voor een subtiel effect in de bietenrelish. Maar mocht je ze niet kunnen krijgen, dan is er zeker geen man overboord. Je kunt je ze ook weglaten. Andere mogelijkheid: bestel ze online bij Westlandpeppers.

Welke wijn bij frittata met geitenkaas en bietenrelish?

De frittata wordt extra lekker door de bietenrelish die zowel licht zurig (tamarinde), licht zoetig (biet) en kruidig smaakt. Schenk er de witte gaillac of een sauvignon blanc bij die doen het altijd goed in combinatie met verse geitenkaas.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • Bietenrelish
  • 3 eetlepels (kokos)olie
  • 6 verse kerrieblaadjes
  • 1 lange groene peper, fijngesneden
  • 500 gram middelgrote rauwe rode bietjes, geschild en fijngeraspt
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • zout
  • Frittata
  • 6 eieren
  • 15 gram basilicumblaadjes, fijngesneden
  • 60 gram roomboter
  • 40 gram verse geitenkaas

Stap 1

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kerrieblaadjes 30 seconden. Voeg de chilipeper toe en bak ca. 1 minuut mee. Draai het vuur iets lager, doe de bietjes erbij en bak ze 10 minuten mee. Haal de pan van het vuur, roer de tamarinde erdoor en breng op smaak met zout. Verwijder de kerrieblaadjes.

Stap 2

Verwarm de grill voor. Klop de eieren, basilicum en een snuf zout door elkaar. Smelt de boter in een ovenbestendigde koekenpan en schenk het eiermengsel erin. Bak 2 minuten en haal de pan van het vuur. Verkruimel de geitenkaas erboven en zet 3-4 minuten onder de grill tot de bovenkant gestold is. Verdeel in vieren. Serveer met de bietenrelish, gebakken krieltjes en komkommersalade.

Andere leuke frittata recepten zijn: met Frittata met artisjokken, Frittata met groenten en de snelle frittata met ui en tijm.

 

Het kookboek

Cover Vega hapjes easyLeuk kookboek voor vegetariërs  uit de serie ‘Easy’ (Zie ook Pasta Easy). Boordevol prachtige hapjes voor een borrel of een feestje, of gewoon om samen te delen tijdens de lunch of diner.  Basic vormgeving en cleane fotografie. Allemaal echt simpele gerechtjes die er stuk voor stuk fantastisch uitzien.

Bestellen kun je hier:

Titel : Vega Hapjes Easy
Auteur : Jessica Oldfield
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1582 6
Prijs : € 19,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *