Worldwide Wednesday

Franse preitaart

Hartige taart of ‘quiche’ is in Frankrijk een klassiek gerecht. Een heerlijk ovengerecht voor als het buiten koud is. Mijn favoriet is Flamiche; een hartige preitaart afkomstig uit Picardië in Noord-Frankrijk. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door Tomme de Savoie te gebruiken. Een heerlijke combinatie met de in boter gestoofde prei!

Welke wijn bij Franse preitaart?

Drink er een glas Chenin Blanc uit Zuid-Afrika bij, maar Pinot Noir is ook lekker.

4 personen60 minuten

Ingredienten

  • 3 preien (=ca. 700 gram), grondig gespoeld en in ringen gesneden
  • 30 gram boter (+ een klontje)
  • 1 rol bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 120 gram Tomme de Savoie of Gruyère
  • 3 grote eieren
  • 150 ml melk
  • 150 ml  slagroom
  • 1 snufje gemalen nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak
  • extra:  taartvorm ɸ 24 cm of ovenschaal 20×35 cm, bakpapier

Stap 1

Smelt de boter in een grote braadpan.  Voeg de prei toe met een paar eetlepels water. Breng op smaak met zout en peper. Laat de prei zachtjes zweten voor ongeveer 10 minuten totdat de prei zacht maar niet gekleurd is.  Zet apart om af te koelen.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een bakvorm in met boter en bekleed vervolgens met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm met het uitgerolde deeg. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast.
(Voor een extra knapperig effect kun je de taart eerst blind voorbakken. Dit doe je zo: bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen of droge erwten. Bak het deeg (blind) ca. 10 minuten voor. Neem uit de oven, verwijder het bakpapier met de erwten. )

Stap 3

Intussen snijd 6 dunne plakjes kaas van de kaas en houd apart. Snijd de rest in kleine blokjes. Klop de  eieren in een kom totdat zij iets schuimig worden. Roer de melk en slagroom erdoor. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Stap 4

Verdeel de prei en kaasblokjes over  het deeg.  Giet het eimengsel er overheen en leg de plakjes kaas erop. Bak de taart in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart ca. 10 minuten even staan voordat je hem aansnijdt.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *