Meatless Monday

Filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen

Ken je Georgina Hayden al? Twee jaar geleden heb ik haar voor het eerst ontmoet. Toen werd haar kookboek ‘Slow’ geïntroduceerd. Sinds kort is er een nieuw kookboek van haar hand met de titel Cyprus. Een boek boordevol familierecepten die van generatie tot generatie zijn overgedragen. Want Georgina groeide op boven de taverne van haar Grieks-Cypriotische grootouders. Hier ontwikkelde ze haar liefde voor koken. Tegenwoordig woont zij in Londen.

Georgina in Cyprus

In het intro van dit pompoenrecept vertelt Georgina het volgende: ‘Kolokotes zijn pasteitjes gevuld met pompoen, rozijnen, bulgur en kaneel. Het zijn kleine, hartig-met-iets-zoets veganistische snacks die meestal tijdens de vasten worden gegeten. Ik wilde eigenlijk het traditionele recept geven, maar besloot er nieuw leven in te blazen door er een gezonde, frisse filotaart van te maken (die ook nog steeds vegan is).

Welke wijn bij filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen?

De taart smaakt inderdaad lichtzoet maar is ook fris en kruidig. Met knapperig filodeeg aan de zijkanten en bovenkant. En ja; daar past een Viognier uit bijvoorbeeld de Languedoc heel goed bij; dat is een witte wijn met zachte zuren. Maar ook een witte wijn uit de Rhône zou hier niet misstaan. Liever rood? Kies dan voor een Garnacha (grenache) uit Spanje.

Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden

Filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen

Bereiding: 2 uur 15 minuten
Totaal: 2 uur 15 minuten
Betreed een wereld van rijke smaken met deze filotaart, waar de zoetheid van pompoen en rozijnen samensmelt met de aardse textuur van bulgur. Een verrukkelijke fusion van texturen en smaken, perfect voor elke fijnproever!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg flespompoen
  • 2 rode uien
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 50 gram bulgur
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 75 gram gele rozijnen
  • 1 bosje bladpeterselie
  • ½ bosje koriander
  • 1 pakje filodeeg diepvries, 225 gram
  • 2 eetlepels pompoenpitten

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de pompoen en snijd in stukken van 4 centimeter. Spreid ze uit over een bakplaat. Pel de uien, snijd ze in partjes en leg deze tussen de pompoen. Bestrooi met kaneel en piment, zout en peper. Besprenkel met olijfolie. Zet in de oven en bak 45 minuten tot de pompoen gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • Doe intussen de bulgur in een grote schaal en schenk er 300 milliliter kokend water over. Laat afgedekt 15 minuten staan. Doe hierna de bulgur in een zeef en laat afkoelen. Laat weer in de schaal glijden, knijp de citroen erboven uit, roer de azijn en rozijnen erdoor en bestrooi met zout en peper. Hak de peterselie- en koriander grof. Schep de pompoen door de bulgur en voeg de kruiden toe. Proef en corrigeer de smaak als dat nodig is.
  • Vet een springvorm van 23 centimeter in met olie en leg de filodeegvellen (houd er 1 apart) erin; bestrijk ze een voor een met olie voor je het volgende vel erop legt. Laat rondom deeg over de rand hangen. Schep het pompoenmengsel op het filodeeg en leg het apart gehouden vel erop, eventueel dubbelgevouwen. Bestrijk met olie en vouw het filodeeg dat over de rand hangt naar binnen. Bestrijk met olie en bestrooi met pompoenpitten. Zet onder in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de filotaart 40 minuten tot deze goudkleurig en krokant is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan de filotaart voorzichtig uit de springvorm en serveer.

Notities

Lekker met een frisse groene salade met tomaat en feta (voor niet veganisten!).

 

Het kookboek:

Na haar kunstopleiding werkte Georgina Hayden 10 jaar lang in het team van Jamie Oliver. Dit is haar tweede kookboek met een ode aan haar Grieks-Cypriotische familie. Boordevol familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan. Van ontbijtjes, mezedes, groente, granen, vlees of vis, salades, zoetigheden en drankjes. Heel mooi vormgegeven met originele familiefoto’s en de sfeer van eiland.

Titel : Cyprus
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1626 7
Prijs : € 27,99

 

Zin in meer van Georgina Hayden? Kijk nog eens naar deze vegetarisch recepten: toast met groene groenten of gegrilde radicchio met hazelnoten .

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: hartige taart gevuld met pompoen, rozijnen en bulgur. Rondom knapperig filodeeg. Heerlijk vegetarisch recept uit het kookboek Cyprus van Georgina Hayden. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie # quiche #harige taart #groente #vegetarisch #feestelijk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept