Farfalle met ham, doperwten en munt

Voor het juni nummer van Proef& van Gall & Gall bedacht ik dit pastarecept in combinatie met de zwierige Chardonnay uit ZO Australië van Wolf Blass Yellow. Die wijn smaakt vol, rijp en soepel. De aangename zachtheid past uitstekend bij dit smeuïge pastarecept met romige saus. De gerookte smaak van de hamreepjes komt overeen met de lichte smaak van hout in de wijn. En de frisse munt in het recept accentueren de frisse zuren.

15 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram farfalle-pasta
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram tuinerwtjes extra fijn (diepvries) *
  • 250 gram Mascarpone
  • 1 dl witte wijn
  • versgemalen peper
  • 200 gram hamreepjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels munt, fijngeknipt

Stap 1

In pan farfalle in ruim kokend water en zout gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten.

Stap 2

Intussen in andere  pan olijfolie verhitten. Ui ca. 3  minuten fruiten. Bevroren doperwten toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Mascarpone en wijn erdoor roeren. Doperwten in ca. 6 minuten beetgaar koken. Hamreepjes toevoegen en 1 minuut meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper.

Stap 3

Pastaborden voorverwarmen. Schep de pasta door de saus. Verdeel over de borden. Strooi er Parmezaanse kaas en munt over.

* tip: De maand juni is de maand van de verse doperwten. Als je wat meer tijd heeft is het nog lekkerder om die te gebruiken. Koop dan de dubbele hoeveelheid (ca. 800 gram), want deze doperwten moeten nog gedopt worden. Kooktijd blijft hetzelfde.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *