Meatless Monday

Falafel van rode linzen

“Kikkererwten zijn niet de enige peulvruchten waarmee je falafel kunt maken. Wat dacht je van rode linzen? Ze hoeven minder lang te weken en de falafels zijn zachter en beter verteerbaar. Zelf combineer ik de linzen graag met Indiase specerijen en wat jonge snijbiet uit mijn tuin, maar experimenteer gerust met eigen specerijen of een andere bladgroente”, dat vertelt kookboekschrijfster Dunja Gulia in het intro van dit recept, afkomstig uit haar kookboek Falafel. Een compact vegetarisch kookboekje, boordevol balletjes, burgers en meer.

Je kunt deze linzenfalafels eten als hoofdgerecht met een salade en wat knoflooksaus. Maar ook als lunchgerecht zeker geschikt, dan is dit recept voldoende voor 4 personen.

Welke wijn bij Falafel van rode linzen?

Deze falafel van linzen smaken heerlijk knapperig en gekruid. Vanwege de pittige gekruidheid kies ik voor een pinot gris. Maar een rosé is ook een goede keus. Wil je liever rood? Een chianti past bij dezelfde aardse tonen als die van de linzen. Of een Dao uit Portugal. Proberen waard.

 

2 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram rode linzen
  • 2 cm verse gember
  • 50 gram spinazie of snijbiet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel garam massala
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • frituurolie

Stap 1

Was de linzen en laat ze een nacht in ruim water weken.

Stap 2

Giet de linzen af, spoel ze af en laat ze uitlekken. Schil de gember en snijd hem fijn. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en pureer tot een mengsel met de textuur van grof zand.

Stap 3

Vorm 12 balletjes ter grootte van een walnoot van het mengsel en druk ze een beetje plat. Frituur de falafels in een laagje olie in de koekenpan of in de frituurpan in 3-4 minuten bruin.

Lekker met tortilla’s, tomatensalade en guacamole, óf met pitabroodjes, salade en knoflooksaus.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FalafelTitel: Falafel
Auteur: Dunja Gulia
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 9,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *