Meatless Monday

Eiertartaar uit het kookboek Doordeweeks

Eiertartaar uit het kookboek Doordeweeks van de Britse Hugh Fearnley-Whittingstall. Het recept staat in het hoofdstuk ‘Lunchtrommel’. Misschien is zelfgemaakte eiersalade niet het eerste waar je aan denkt als je ’s ochtends  je trommeltje klaarmaakt. Maar eigenlijk is dit smeerseltje in een oogwenk gepiept. Persoonlijk zou ik wat minder lente-ui gebruiken, omdat dit toch iets overheerst.

De eier-kooktruc die Hugh beschrijft, lukte bij mij niet op deze manier: de eieren waren hardgekookt in plaats van half-hard, zoals Hugh graag wilde. Maar niet getreurd: de eiersalade, oftewel eiertartaar, smaakte toch heel lekker! 

Tartaarsaus als basis

Dit lekker pittige mengsel is vernoemd naar de bekende tartaarsaus (remoulade), omdat de ingrediënten hetzelfde zijn. Wel heb ik de hoeveelheden aangepast, waardoor nu de eieren het belangrijkste onderdeel zijn – de andere ingrediënten maken het tot een mooi geheel. Gebruik deze eiertartaar voor de eiersandwich aller tijden, of maak er een heerlijk en verrassende elegant voorgerecht van door wat eiertartaar op een sneetje brood te serveren.

Eiersalade of eiertartaar voor op doordeweekse dagen
Eiersalade of eiertartaar voor op brood
Ingrediënten voor eiertartaar of eiersalade

Eiertartaar voor doordeweekse dagen

Voorbereiding: 10 minuten
Pittige eiersalade voor op brood. Makkelijk broodbeleg voor de lunchtrommel
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 6 middelgrote eieren op kamertemperatuur
  • 4 lente-uitjes
  • 3-4 augurken in kleine blokjes
  • 1 eetlepel kappertjes afgespoeld
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel dille, fijngehakt
  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 2-3 scheutjes tabascosaus
  • zeezout versgemalen peper
  • sneetjes van je favoriete brood

Bereiding
 

  • Kook eerst de eieren. Dit is de manier van Hugh! Ze moeten – zoals Hugh dat noemt- zacht-hardgekookt zijn: het eiwit helemaal gestold en het eigeel in het midden nog net vloeibaar. Deze truc mislukt bijna nooit: leg ze in een pannetje met handwarm water, doe het deksel op de pan en breng het water snel aan de kook. Kook ze precies 4 minuten (of 5 als het extra grote eieren zijn). Spoel de eieren af onder de koude kraan en pel ze zodra je ze beet kunt houden.
  • Snijd de eieren grof en vermeng ze met de lente-ui of sjalotjes, augurken, kappertjes, peterselie en dille (als je die gebruikt). Klop in een kommetje de mayonaise, mosterd en tabasco (als je die gebruikt) door elkaar. Vermeng dit mengsel met de eieren en breng op smaak met zout en peper. Dien op met volkoren-, zuurdesem- of roggebrood.

Kookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen.

Bestellen? Dat kan hier:

Kookboek DoordeweeksTitel: Doordeweeks. River Cottage. Recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: was € 24,95 (nu alleen nog 2e hands!)

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept