Pizzaomelet koolhydraatarm

Meatless Monday
Simpele pizzaomelet, koolhydraatarm

Koolhydraatarm lunchen of ontbijten vraagt vaak wat meer van je fantasie. Deze pizzaomelet is vegetarisch, én koolhydraatarm. Bovendien zo gemaakt, want hij staat in 10 minuten op tafel. Gebruik alle overgebleven groenten die echt op moeten, en doe ze samen met de champignons in de pan.

VOEDINGSWAARDE per omelet.: 480 Kcal, 35 gram Vet,  35 gram Eiwit, 6 gram Koolhydraat

1 persoon10 minuten

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 150 gram champignons, in plakjes
  • 1 theelepel tijm
  • 3 eieren
  • zout, versgemalen peper
  • 4 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 50 gram geraspte belegen Goudse kaas
  • basilicum en/of rucola

Stap 1

Verhit de grill van je oven. Laat de boter smelten in een ovenbestendige kleine koekenpan. Bak de knoflook kort aan. Doe de paddenstoelen en de kruiden erbij en laat ca. 4 minuten meebakken op halfhoog vuur tot de paddenstoelen hun vocht kwijt zijn.

Stap 2

Klop intussen de eieren los met zout en peper. Giet het mengsel in de koekenpan en verdeel het ei over de champignons. Voeg de kerstomaatjes toe met de bolle kant naar beneden. Bak nog een paar minuten tot de onderkant van de omelet is gestold.

Stap 3

Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas en zet de pan ca. 2 tot 3 minuten onder de hete grill tot het ei gaar en de kaas goudbruin is. Garneer eventueel met basilicumblaadjes en wat rucola.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Saté noedels met gebakken eieren

Meatless Monday
Saté-noedels met gebakken eieren

‘Saténoedels’; deze term zet je meteen op het verkeerde been! Maar dit is toch echt een vegetarisch gerecht. Het is een noodle-gerecht met een onweerstaanbaar lekker saté-smaakje dat afkomstig is van de knapperige pinda’s in een XO-saus.

En ja, wat is een XO-saus?

Dat is hier DÉ smaakmaker! Eigenlijk is het helemaal geen saus, maar veel meer pasta-achtige substantie. Het is een umani-bom die je overal aan kunt toevoegen (denk aan rijst, groenten of kip) en heel veel extra smaak geeft. Gemaakt van coquilles, gamba’s, uien, gerookte ham, kruiden. Veel heb je er niet van nodig. Meestal maar 1 eetlepel (zoals hier). Nadeel: het potje is aan de dure kant (ca. € 13,-), maar absoluut de moeite waard om in je keukenkast te hebben staan. Je koopt het bij je Toko of Oosterse winkel. Maar online kun je het hier bestellen.

Snelle recepten van Matt Preston

Het recept is afkomstig uit het kookboek van ‘Yummy, Easy, Quick’ van Matt Preston, jurylid van het tv-programma MasterChef Australia. Een boek met 127 gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn (helaas de meeste niet!). Maar een goed voorbeeld hiervan zijn deze Oosterse noodles. In zijn intro zegt hij nog het volgende:

Deze noedels zijn ook de perfecte laatste rustplaats voor allerlei restjes groente in je groentela. Snijd ze gewoon in kleine stukjes en doe ze in dezelfde pan als waarin je de eieren hebt gebakken, maar voordat je de noodles gaat bakken:  zie stap 5!

Welke wijn bij saténoedels met gebakken eieren?

Het is een heel lekker ‘smorreltje’: smaakvolle noedels met knapperige stukjes pinda, ei en friszure komkommer.  De XO saus geeft véél smaak. Drink hier een kruidige witte wijn bij met frisse zuren die aansluit bij de friszure komkommer, koriander en lenteui. Kies bijvoorbeeld voor een sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland. Die heeft ook voldoende lef om overeind te blijven bij de diepe smaak van de noedels.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 komkommers, geschild, met de kaasschaaf in linten geschaafd
  • 1 kleine rode chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 80 gram ongezouten geroosterde pinda’s
  • 1 volle eetlepel XO saus (uit de Oosterse winkel)*
  • 2 theelepels sesamolie
  • 600 gram voorgekookte- of 300 gram gedroogde noedels
  • 1 eetlepel olie
  • 4 eieren
  • 40 gram sesamzaad
  • 4 cm verse gemberwortel, geschild, fijngeraspt
  • 60 ml lichte sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 lente-uitjes, in dunne ringen
  • takjes koriander, ter garnering

Stap 1

Doe de komkommerlinten met de rode chilipeper in een ziplockzakje of schaal met deksel en voeg de kristalsuiker, het zeezout en de rijstazijn toe. Sluit het zakje en meng de komkommerlinten met het inmaakmengsel. Laat minimaal 10 minuten rusten.

Stap 2

Stamp de pinda’s grof in een vijzel. Schep de XO saus erbij en stamp deze door de pinda’s. Roer de sesamolie erdoor maar houd alles vrij grof. Je kunt dit ook met korte stootjes doen met een staafmixer.

Stap 3

Bereid de gedroogde noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken (voorgekookte noedels kun je zo gebruiken).

Stap 4

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren in de pan. Leg het deksel erop en bak ze 2-3 minuten zachtjes tot het eiwit net gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Schep de eieren op een bord en dek af terwijl je de noedels afmaakt.

Stap 5

Rooster in dezelfde pan het sesamzaad 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gember toe en roerbak 1 minuut tot deze geurt. Schenk de sojasaus en ketjap erbij en breng aan de kook. Voeg de noedels en lente-ui toe en schep om tot de noedels met de saus zijn bedekt en alles goed heet is. Schep de noedels in diepe borden. Garneer met de eieren, het pindamengsel, de ingemaakte komkommerlinten en takjes koriander.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Yummy Easy Quick van Matt PrestonTitel : Yummy, Easy, Quick
Auteur : Matt Preston
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 729 01
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: saté noedels met gebakken eieren. Heerlijk Aziatisch noodle-gerecht van de hand van Matt Preston. XO saus is hier de smaakmaker. Die maak je gewoon zelf! Drink er een sauvignon blanc bij uit Nieuw Zeeland. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #vegetarisch #snel

 

 

Meatless Monday
Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui

Wat is een kuku? Ja, dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Ik kende dit gerecht eerst ook niet, maar het blijkt de Iraanse versie te zijn van een frittata. En een frittata is een soort Italiaanse omelet (quiche zonder deeg) uit de oven die wordt verrijkt met smaakmakers als groenten, vlees of vis. Om een goed beeld te krijgen, kijk eens naar mijn frittata-recepten als frittata met geitenkaas en bietenrelish, frittata met artisjokharten, frittata met ui en tijm of de Italiaanse groente-omelet.  

Het is een recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Gahyour: Bazaar.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

We publiceerden als eerder 2 recepten uit dit heerlijke boek van de ‘Golden girl’ van de Perzische keuken, namelijk de tuinbonendip en de salade met bramen. Over dit kuku-recept vertelt Sabrina het volgende: “We kennen vier klassieke versies van kuku in Iran en een daarvan is met aubergine. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven, met behulp van gekaramelliseerde uien en een beetje peterselie. Als je er een volwaardige maaltijd van wil maken, voeg dan feta toe en serveer de kuku met brood.

Wij hebben het recept wat aangepast. Het originele recept was voor 12 personen, nu voor 6. En zoals Sabrina al voorstelde hebben we feta toegevoegd. Ook kun je nog wat extra yoghurt als topping erbij geven.

Welke wijn bij kuku met aubergine?

Dit kukugerecht smaakt vrij neutraal, ei-achtig met een duidelijke toets van saffraan. De aubergines zorgen voor structuur en een licht aardse smaak. Schenk hier bij voorkeur iets roods bij, zoals een nero d’Avola uit Sicilië, maar ook een fruitige Valpolicella combineert prima.

6 personen1 uur + 15 minuten

 Ingrediënten

  • mespunt saffraandraadjes
  • olie
  • 3 uien, in dunne halve ringen
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2½ cm
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 150 gram feta, in kleine stukjes
  • extra: ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm)

Stap 1

Doe de saffraan in een schaaltje en schenk er 2 eetlepels kokend water bij. Laat trekken tot het is afgekoeld.

Stap 2

Bekleed 2 schalen met een dubbele laag keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 30 minuten zacht en gaar, schep af en toe om. Schep de ui uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.

Stap 3

Verhit intussen een laag olie van 2½ cm in een braadpan. Voeg de aubergine toe en bak in 5 tot 6 minuten goudbruin. Schep de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in de andere schaal met keukenpapier.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Bekleed een grote ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm) met bakpapier. Klop de eieren los met het saffraanmengsel, yoghurt, bloem en bakpoeder. Schep de ui, aubergine en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de kuku gaar is. Steek een mes in het midden van de kuku. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit is de kuku gaar. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Verdeel de feta erover. Lekker met gemengde sla en stokbrood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Iraanse plaattaart met aubergine. Het is een soort frittata (omelet), maar heet eigenlijk kuku. Gemaakt met eieren, aubergine, gekaramelliseerde uien en feta. Een recept uit Bazaar; een kookboek van Sabrina Ghayour. #makkelijk #vegetarisch

 

 

Okonomiyaki

Voor een makkelijk weekend
Okonomiyaki met garnalen

Pannenkoeken bakken: Hollandser kan het eigenlijk niet! Maar vandaag doen we het op z’n Japans. We bakken een okonomiyaki. Weleens van gehoord? Het is een Japans pannenkoeken recept, oftewel Japanse pizza. In Japan is het een soort streetfood.

Deze hartige, dikke pannenkoek (dikte ca. 2 cm) wordt gemaakt van bloem, eieren en fijngesneden witte kool. Vervolgens kun je verder variëren door vlees, garnalen of andere groenten toe te voegen. In Japan bakken ze de pannenkoek op een hete bakplaat, maar in een koekenpan gaat het ook uitstekend. Tot slot garneer je de pannenkoek met de speciale okonomiyaki-saus (ook kant&klaar te koop in ruim gesorteerde Aziatische winkels), Japanse mayonaise en bonitovlokken. Bonitovlokken zijn dun geschaafde vlokken van tonijn. Wij hebben dit achterwege gelaten in dit recept, omdat het wat lastiger te verkrijgen is, erg duur en kort houdbaar is.

En…, laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten, want het is echt een fluitje van een cent!!! Zoals mijn zus zegt: ‘Het stelt geen bal voor’; zo makkelijk.

Welke wijn bij okonomiyaki?

Wij dronken er een glas Cava bij van Agusti Torelló Mata. Heerlijk verfrissend. Daarnaast maakt het lekker je mond schoon, voordat je een volgende hap neemt. Aanrader!

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 150 ml koude dashi-bouillon (toko)
  • 100 gram bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 gram gesneden witte kool
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant & klaar, toko)
  • 100 gram rauwe gamba’s, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels neutrale olie (bv rijst-olie of zonnebloem)
  • 12 plakjes casselerrib (150 gram)
  • 4 eetlepels Japanse mayonaise met wasabi( spuitflesje)
  • Pittige kiemgroente (AH)

 

  • Okonomiyaki-saus
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel worchershiresauce
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 2 eetlepels mirin – azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus

Stap 1

Maak eerst de dashi-bouillon volgens gebruiksaanwijzing. Doe de bloem en het bakpoeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven. Schenk de koude dashibouillon erbij. Begin van uit het midden te roeren (met een garde) en neem steeds wat meer bloem mee. Blijf kloppen tot een glad beslag. Meng erdoor: het witte deel van de bosuitjes (bewaar het groene deel voor de garnering), witte kool, gebakken uitjes en de garnalen.

Stap 2

Maak de okonomiyaki-saus: Doe alle ingrediënten in een steelpan. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Zet apart. (Schenk eventueel over in een plastic spuitflesje.)

Stap 3

We gaan de pannenkoeken bakken. Het is makkelijk om met twee koekenpannen te werken. Verhit in elke koekenpan 1 eetlepel olie. Doe in elke pan ¼ deel van het beslag en druk uit tot een pannenkoek. Beleg elke pannenkoek met 3 plakjes casselerrib. Bak ze op laag vuur in 10 minuten gaar. Keer halverwege (dat gaat makkelijk door ze eerst op de binnenkant van een platte deksel te laten glijden en dan weer omgekeerd in de pan leggen). Overdoen op 2 borden en afdekken met aluminiumfolie. Bak op dezelfde manier nog 2 pannenkoeken. Verdeel over nog 2 borden.

Stap 4

Verdeel nu de twee sauzen over de pannenkoek. Traditioneel doen de Japanners dat in streepjes (zie foto). Eerst de okonomiyaki-saus en dan de Japanse mayonaise. Garneer met de groene ringetjes bosui en de pittige kiemgroente.

Itadakimasu (spreek uit: i-ta-da-ki-mas), oftewel eet smakelijk.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Japanse okonomiyaki oftewel Japanse pizza. Een waanzinnig lekkere pannenkoek met kool, garnalen, casselerrib, eieren en okonomiyakisaus. In 30 minuten klaar. Drink er een glas Cava bij. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #streetfood #snel #trendy

 

Omeletrol met tomaten en ricotta

Meatless Monday
Luchtige omelet-rol met tomaat en ricotta

Joepie, het is tomatentijd!!! In augustus zijn de tomaten op z’n mooist: lekker verfrissend en toch mooi zoet en rijp. Ik ben dol op tomaten (net als uien); ze passen in heel veel gerechten en zijn een ideale smaakmaker. Door zijn mengeling  van zurig en zoet, kun je er alle kanten mee op.                                             

portret Jenny Linford
Portret Britse schrijfster Jenny Linford

Tomaten dus; de Britse schrijfster Jenny Linford is er ook dol op. Zij vindt het een geweldig ingrediënt en schreef er een kookboek vol mee met als (onder)titel: ‘75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol’. Daar is deze tomaten-kruidenrol er eentje van. Inderdaad een verrassend recept dat niet misstaat als er vrienden komen eten. Luchtig, licht en zomers.

Welke wijn bij omeletrol met tomaat en ricotta?

De smaak is verfijnd en zacht. Je proeft de kruiden en het omhulsel heeft een lichte tomatensmaak. Kies bijvoorbeeld een pinot  blanc uit de elzas. Die sluit door z’n zachte zuren goed aan. Maar ook een frisse rode, zoals een  gamay uit de Loire of een verfijnde Beaujolais (bv v Fleurie),  is een goede optie.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 laurierblad
  • 40 gram bloem
  • 3 dl volle melk
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 3 eieren, gesplitst
  • 200 gram kerstomaten
  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 4 eetlepels van elk: fijngehakte platte peterselie, basilicumblaadjes en bieslook
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Extra: rechthoekige bakvorm van ca. 23 x 32 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter samen met het laurierblad in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de bloem toe en roer 1 minuut, tot er een papje ontstaat. Roer geleidelijk de melk erdoor en blijf roeren tot het mengsel dik is. Roer de tomatenpuree erdoor. Haal het laurierblad eruit en voeg 1½ theelepel zout en peper naar smaak toe. Giet het in een kom. Klop de eidooiers erdoor.

Stap 2

Klop de eiwitten tot ze stevige pieken vormen. Roer een lepel van het eiwit door de tomatensaus om hem los te maken. Spatel de rest van de eiwit er losjes door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm. Bak het 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot het gerezen en stevig is. Haal het uit de oven, dek het af met een schone theedoek en laat het afkoelen.

Stap 3

Snijd de tomaten doormidden, schraap met een theelepel de zachte kern met het zaad eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Maak de vulling door de tomaten, ricotta, kruiden en citroenrasp te mengen en op smaak te brengen met zout en peper.

Stap 4

Haal de theedoek van het afgekoelde gebakken mengsel en verdeel het ricottamengsel erover. Rol het vanaf de korte kant op en vorm zo een lange rol. Gebruik het bakpapier voor het oprollen. Leg hem met bakpapier en al op de bakplaat. Bestrooi de rol met de Parmezaanse kaas en bak hem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer hem rechtstreeks uit de oven en snijd hem voorzichtig in plakken.

Lekker met een groene salade en focaccia.

Het kookboek

Compact kleurrijk kookboek over de veelzijdige tomaat en haar toepassingsmogelijkheden.  Van klassiekers zoals gazpacho, bloody mary en een basistomatensaus tot internationale gerechten als tajine van eend, kip cacciatore en Indiase kachumber.  Jenny Linford laat zien welke variëteiten er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze veel praktische tips.

Bestellen kun je hier:

cover tomatenTitel : Tomaten
Auteur : Jenny Linford
Uitgever : Uitgeverij Forte
ISBN : 978 94 6131 461 1
Prijs : € 21,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Foe Yong hai

Klassieker
Foe Yong Hai: de allerbeste versie!

Je kent het vast wel: Foe Yong Hai zoals je hem krijgt bij de Chinees. Dan is ie gebakken in de wok tot een dikke eimassa met vulling. Zwemmend in een (te) zoete tomatensaus. Nou, dat kan echt veel beter! Voor deze klassieker uit de Chinees-Indonesische keuken heb ik allerlei recepten uitgetest, afkomstig uit diverse oude kookboeken zoals die van Beb Vuyk, een versie van AllerHande of die uit het nieuwste kookboek ‘Basisboek Indonesië’. En zo kom ik tot mijn eigen eindresultaat waar ik helemaal happy en blij van wordt. Gevuld met gebakken groenten en grote garnalen. Vooral die saus maakt het!

Welke wijn bij Foe Yong Hai?

Deze gevulde omelet met gebakken groenten smaakt zacht en kruidig. De tomatensaus is eveneens gekruid en lichtzoet van smaak. Kies daarom voor een witte wijn met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas. Of de riesling feinherb uit de Phalz.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 dunne prei (125 gram), in dunne ringetjes
  • 100 gram geraspte wortel (peen julienne)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 8 eieren
  • 200 gram grote roze garnalen
  • 125 gram taugé
  • tomatensaus
  • 150 ml tomatenketchup (Heinz)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit ui, prei, wortel, knoflook ca. 3 minuten. Roer erdoor: vissaus, sesamolie en selderij en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur en zet apart. (Als je deze koekenpan ook gaat gebruiken voor de omeletten, maak hem dan eerst schoon!). Kook intussen de doperwten in water met zout ca. 3 tot 4 minuten. Giet af in een zeef.

Stap 2

Maak de tomatensaus. Meet af in een maatbeker: tomatenketchup, 100 ml warm water, ketjap manis, azijn en gemberpoeder. Roer door elkaar. Verwarm de olie in een steelpan. Fruit de knoflook, al roerende ca. 1 minuut tot het lichtbruin is. Voeg het tomatenmengsel toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3

Klop intussen de eieren los met een garde. Voeg toe: gebakken groenten, garnalen, taugé, zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak van 1/4 deel van het eimengsel een omelet. Leg op een voorverwarmde schaal. Bak zo nog 3 omeletten.

Stap 4

Roer de doperwten door de tomatensaus en breng opnieuw aan de kook. Serveer de omeletten met de tomatensaus. Lekker met witte rijst en cassave kroepoek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Dadar boemboe manis asin

Meatless Monday
Dadar boemboe van ‘De Sawa’

Smaak van De Sawa’; zo heet het net uitgekomen Indonesische kookboek (mei 2019) van mijn lievelingsrestaurant ‘De Sawa’. En, het is meteen een ongekend succes! Inmiddels is er zelfs, in NO TIME, een tweede druk uitgebracht.

De Sawa is een Indonesisch restaurant in Delft, eigenlijk een geheim adresje. Gerund door mijn favoriete sommelier Allard Sieburgh, samen met zijn schoonmoeder Betty van Enst. Het is een zeer bijzonder concept. Schoonmoeder kookt traditioneel en authentiek Indonesisch, en schoonzoon Allard geeft hier een zéér culinaire twist aan. Maar je komt hier niet zomaar binnen, want ze hebben geen website. En eigenlijk moet je het tweetal persoonlijk kennen om een tafel te bemachtigen. Al eerder schreef ik een restaurantrecensie over deze bijzondere hotspot. Lees nog even mee.

Maar vanaf nu kun je ook thuis genieten van hun bijzondere keuken door te koken uit hun prachtige kleurrijke kookboek. Een kookboek met 41 recepten. Je kunt kiezen uit de authentieke recepten van Betty (o.a. tahoe telor, tempeh goreng) of die van Allard met een culinaire twist (o.a. avocado ubud-style, redangkroket). Maar vooral de sfeer in het boek is aantrekkelijk en inspirerend. Je voelt de liefde voor food, wijn en familiebanden. Mooie mix van verhalen, familiefoto’s en recepten. Uiteraard bevat het ook een hoofdstuk met wijnadvies, dat kan natuurlijk niet missen.

Betty van Enst-van Bokhoven en Allard Sieburgh van Smaakstudio De Sawa
Betty van Enst-van Bokhoven en Allard Sieburgh (fotografie Suzanne Liem)

Nieuwsgierig geworden? Begin alvast maar met dit Indonesische ei-gerecht ‘Dadar Boemboe Manis Asin’, oftewel Gekruide omelet, van de hand van Allard. Hij vertelt: ‘Ik hou van traditie, maar laat er graag mijn fantasie op los. Herkenning en vernieuwing gaan wat mij betreft hand in hand, dat houdt het spannend. In deze gerechten zijn de smaken van de Indische/Indonesische keuken behouden, maar komen ze op een andere manier samen.’ En heb je dit eenmaal geproefd, dan wil je vast meer…

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Beaujolais Villages

Fris kruidig rood

Beaujolais Vieilles Vignes

Dadar boemboe is een lekkere stevige omelet met duidelijke kokossmaak en een fris zoetzuur groentemengsel. Goede combinatie. Maar voor het perfecte wijnadvies kloppen we dit keer bij Allard aan. Hij adviseert het volgende: “We hebben hier laatst een Grüner Veltliner van Kolkmann bij gedronken, dat was erg goed. Maar een jonge Beaujolais is ook echt fantastisch.”

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • voor de omelet:
  • 10 sprietjes bieslook
  • 6 eieren
  • 100 gram santen, geraspt
  • 2 theelepels gemalen ketoembar
  • zout

 

  • voor de boemboe:
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel (250 gram)
  • ½ rode paprika
  • ½ komkommer
  • ½ courgette
  • ¼ Chinese kool
  • 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 100 ml azijn
  • 3 eetlepels suiker

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°c. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 12 x 22 cm met bakpapier. Knip de bieslook fijn.

Stap 2

Klop 4 van de eieren in een mengkom met de santen, bieslook, ketoembar en zout naar smaak los. Schenk het eimengsel in de ovenschaal en breek de resterende eieren boven de schaal. Roer ze er voorzichtig doorheen voor een mooi marmereffect. Zet de ovenschaal in de oven en bak de omelet in ongeveer 20 minuten gaar.

Stap 3

Pel intussen de rode ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in dunne plakjes. Snijd de winterwortel in de lengte in vieren en snijd er dunne plakjes van. Snijd de paprika in reepjes. Halveer de komkommer en de courgette in de lengte, schep de zaadlijsten uit de komkommer en snijd het vruchtvlees van de komkommer en de courgette in plakjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes.

Stap 4

Verhit de olie in een pan. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg met korte tussenpozen de winterwortel, de paprika, komkommer en courgette toe. Schep steeds om. Meng de Chinese kool erdoor en blus af met de azijn. Roer de suiker erdoor en laat de boemboe nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout.

Stap 5

Haal de schaal met de omelet uit de oven en snijd 4 mooie rechthoeken van de omelet. Leg op ieder bord een rechthoek en schep er wat van de boemboe op. Geef er witte rijst bij.

 

Het kookboek

Prachtig inspirerend kookboek waarin de Indonesische keuken centraal staat. Authentieke gerechten met een moderne twist. Gerechten die de afgelopen jaren in het restaurant ‘Smaakstudio De Sawa’ gepresenteerd werden. Een echte must-have!

Bestellen kun je hier:

Cover Smaak van De Sawa

Titel : Smaak van De Sawa
Auteurs : Allard Sieburgh en Betty van Enst
Fotografie:
Suzanne Liem
Uitgever : Ef & Ef Media
ISBN : 978 90 82128 536
Prijs : € 30,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muffins met spinazie en forel eruit

Healthy Monday
Muffins met spinazie en gerookte forel

Vandaag geen Meatless Monday, maar een Healthy Monday. Regelmatig probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en kan kies ik voor koolhydraatarme oplossingen. Dus geen suiker (doe ik sowieso niet!),  pasta, rijst, brood en aardappelen staan dan niet op het menu. Het moeilijkst vind ik vaak de lunch. Koolhydraatarme lunchen is niet makkelijk. Zeker niet als je ook nog naar de werk moet. Deze muffins zijn een uitstekende oplossing. Je kunt ze van tevoren maken, en passen perfect in je lunchbox. Maar smaken ook heerlijk als tussendoortje.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. Zij eet deze muffins als ontbijt. “Ze zijn heel snel klaar en heel gemakkelijk in te pakken en mee te nemen. Deze muffins met gerookte forel zijn een heerlijk manier om meer vette vis te eten die rijk is aan omega 30vetzuren. Je kunt in plaats van forel ook gerookte zalm of makreel gebruiken. De muffins zijn zowel warm als koud heerlijk”, zegt Melissa in het intro bij het recept.

VOEDINGSWAARDE per muffin.: 60 Kcal, 5 gram Vet,  8 gram Eiwit, 1 gram Koolhydraat

12 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 gram gerookte forel, in grove stukjes
  • 150 gram fijne spinazie, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 kleine handvol basilicum, fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra: muffinbakplaat met 12 holten, papieren bakvormpjes

Stap 1

Verhit de oven tot 190 °C en zet de papieren vormpjes in elke holte van een muffinbakplaat.

Stap 2

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los en meng met de overige ingrediënten. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes en bak ze 10 – 12 minuten in de oven tot ze in het midden gaar zijn (een in het midden in het gebak gestoken spies moet er schoon uitkomen).

Stap 3

Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet. Je kunt ze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Muffins met spinazie en forel

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Omelet met doperwten

Meatless Monday
Romige omelet met doperwten

‘What you see is what you get’; dat is onze conclusie bij het eten van deze vegetarische omelet gevuld met romige doperwten. Het is een heerlijke dikke omelet gevuld met een ruime hoeveelheid romige doperwten. Het recept is afkomstig uit het kookboek Superveg van Celia Brooks, een boek gevuld met meer dan 100 recepten waarin de 25 meest gezonde groenten de hoofdrol spelen. Je kunt dit recept ook zelfs nog wat verrassender maken; kies dan voor een roomkaas (*) met kruiden of Philadelphia met jalapeno-pepertjes.

Portret Celia Brooks van kookboek Superveg

Celia zegt het volgende over haar recept:

De machtige diepvrieserwt verdient goud in de categorie handigste van de 25 groenten. Als je geen andere groente in huis hebt, komt die zak met diepvrieserwten goed van pas. Dit is een van de snelste gerechten ooit voor een lekker ontbijt, fijne lunch of een mooi diner, en de kans is groot dat je alle ingrediënten gewoon in huis hebt.’

Welke wijn bij omelet met doperwten?

Kies bij een omelet voor een zachte ronde witte wijn. Zeker als de vulling ook nog eens wat zoet en romig is. Denk aan pinot blanc uit de elzas, rijke soave of een chardonnay zonder hout.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram diepvries doperwten
  • zout
  • 60 gram roomkaas*
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 grote eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel boter of olie

Stap 1

Kook de doperwten 3 minuten in water moet zout. Giet ze af. Roer de roomkaas erdoor en verwarm op laag vuur totdat de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Klop de eieren los met de melk, oregano, zout en peper. Verwarm de boter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schenk het eimengsel erin. Bak de omelet, maak af en toe de randen los en vul de ruimte met eimengsel. Bak tot de bovenkant bijna gestold is en de onderkant mooi bruin.

Stap 3

Schep het erwtenmengsel op de ene helft van de omelet en klap hem dubbel. Lekker met gebakken krieltjes en een frisse groene salade.

 

Het kookboek

Cover kookboek SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette of de koolhydraat-arme muffins met waterkers uit dit kookboek. Supermakkelijk om te maken.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Vegetarisch recept: omelet gevuld met romige doperwten. In 20 minuten op tafel. Makkelijk om te maken. #snel #eieren