Okonomiyaki

Voor een makkelijk weekend
Okonomiyaki met garnalen

Pannenkoeken bakken: Hollandser kan het eigenlijk niet! Maar vandaag doen we het op z’n Japans. We bakken een okonomiyaki. Weleens van gehoord? Het is een Japans pannenkoeken recept, oftewel Japanse pizza. In Japan is het een soort streetfood.

Deze hartige, dikke pannenkoek (dikte ca. 2 cm) wordt gemaakt van bloem, eieren en fijngesneden witte kool. Vervolgens kun je verder variëren door vlees, garnalen of andere groenten toe te voegen. In Japan bakken ze de pannenkoek op een hete bakplaat, maar in een koekenpan gaat het ook uitstekend. Tot slot garneer je de pannenkoek met de speciale okonomiyaki-saus (ook kant&klaar te koop in ruim gesorteerde Aziatische winkels), Japanse mayonaise en bonitovlokken. Bonitovlokken zijn dun geschaafde vlokken van tonijn. Wij hebben dit achterwege gelaten in dit recept, omdat het wat lastiger te verkrijgen is, erg duur en kort houdbaar is.

En…, laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten, want het is echt een fluitje van een cent!!! Zoals mijn zus zegt: ‘Het stelt geen bal voor’; zo makkelijk.

Welke wijn bij okonomiyaki?

Wij dronken er een glas Cava bij van Agusti Torelló Mata. Heerlijk verfrissend. Daarnaast maakt het lekker je mond schoon, voordat je een volgende hap neemt. Aanrader!

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 150 ml koude dashi-bouillon (toko)
  • 100 gram bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 gram gesneden witte kool
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant & klaar, toko)
  • 100 gram rauwe gamba’s, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels neutrale olie (bv rijst-olie of zonnebloem)
  • 12 plakjes casselerrib (150 gram)
  • 4 eetlepels Japanse mayonaise met wasabi( spuitflesje)
  • Pittige kiemgroente (AH)

 

  • Okonomiyaki-saus
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel worchershiresauce
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 2 eetlepels mirin – azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus

Stap 1

Maak eerst de dashi-bouillon volgens gebruiksaanwijzing. Doe de bloem en het bakpoeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven. Schenk de koude dashibouillon erbij. Begin van uit het midden te roeren (met een garde) en neem steeds wat meer bloem mee. Blijf kloppen tot een glad beslag. Meng erdoor: het witte deel van de bosuitjes (bewaar het groene deel voor de garnering), witte kool, gebakken uitjes en de garnalen.

Stap 2

Maak de okonomiyaki-saus: Doe alle ingrediënten in een steelpan. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Zet apart. (Schenk eventueel over in een plastic spuitflesje.)

Stap 3

We gaan de pannenkoeken bakken. Het is makkelijk om met twee koekenpannen te werken. Verhit in elke koekenpan 1 eetlepel olie. Doe in elke pan ¼ deel van het beslag en druk uit tot een pannenkoek. Beleg elke pannenkoek met 3 plakjes casselerrib. Bak ze op laag vuur in 10 minuten gaar. Keer halverwege (dat gaat makkelijk door ze eerst op de binnenkant van een platte deksel te laten glijden en dan weer omgekeerd in de pan leggen). Overdoen op 2 borden en afdekken met aluminiumfolie. Bak op dezelfde manier nog 2 pannenkoeken. Verdeel over nog 2 borden.

Stap 4

Verdeel nu de twee sauzen over de pannenkoek. Traditioneel doen de Japanners dat in streepjes (zie foto). Eerst de okonomiyaki-saus en dan de Japanse mayonaise. Garneer met de groene ringetjes bosui en de pittige kiemgroente.

Itadakimasu (spreek uit: i-ta-da-ki-mas), oftewel eet smakelijk.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Omeletrol met tomaten en ricotta

Meatless Monday
Luchtige omelet-rol met tomaat en ricotta

Joepie, het is tomatentijd!!! In augustus zijn de tomaten op z’n mooist: lekker verfrissend en toch mooi zoet en rijp. Ik ben dol op tomaten (net als uien); ze passen in heel veel gerechten en zijn een ideale smaakmaker. Door zijn mengeling  van zurig en zoet, kun je er alle kanten mee op.                                             

portret Jenny Linford
Portret Britse schrijfster Jenny Linford

Tomaten dus; de Britse schrijfster Jenny Linford is er ook dol op. Zij vindt het een geweldig ingrediënt en schreef er een kookboek vol mee met als (onder)titel: ‘75 verrassende recepten met tomaten in de hoofdrol’. Daar is deze tomaten-kruidenrol er eentje van. Inderdaad een verrassend recept dat niet misstaat als er vrienden komen eten. Luchtig, licht en zomers.

Welke wijn bij omeletrol met tomaat en ricotta?

De smaak is verfijnd en zacht. Je proeft de kruiden en het omhulsel heeft een lichte tomatensmaak. Kies bijvoorbeeld een pinot  blanc uit de elzas. Die sluit door z’n zachte zuren goed aan. Maar ook een frisse rode, zoals een  gamay uit de Loire of een verfijnde Beaujolais (bv v Fleurie),  is een goede optie.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 1 laurierblad
  • 40 gram bloem
  • 3 dl volle melk
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 3 eieren, gesplitst
  • 200 gram kerstomaten
  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 4 eetlepels van elk: fijngehakte platte peterselie, basilicumblaadjes en bieslook
  • 1 theelepel fijn geraspte citroenschil
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Extra: rechthoekige bakvorm van ca. 23 x 32 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter samen met het laurierblad in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de bloem toe en roer 1 minuut, tot er een papje ontstaat. Roer geleidelijk de melk erdoor en blijf roeren tot het mengsel dik is. Roer de tomatenpuree erdoor. Haal het laurierblad eruit en voeg 1½ theelepel zout en peper naar smaak toe. Giet het in een kom. Klop de eidooiers erdoor.

Stap 2

Klop de eiwitten tot ze stevige pieken vormen. Roer een lepel van het eiwit door de tomatensaus om hem los te maken. Spatel de rest van de eiwit er losjes door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakvorm. Bak het 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot het gerezen en stevig is. Haal het uit de oven, dek het af met een schone theedoek en laat het afkoelen.

Stap 3

Snijd de tomaten doormidden, schraap met een theelepel de zachte kern met het zaad eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Maak de vulling door de tomaten, ricotta, kruiden en citroenrasp te mengen en op smaak te brengen met zout en peper.

Stap 4

Haal de theedoek van het afgekoelde gebakken mengsel en verdeel het ricottamengsel erover. Rol het vanaf de korte kant op en vorm zo een lange rol. Gebruik het bakpapier voor het oprollen. Leg hem met bakpapier en al op de bakplaat. Bestrooi de rol met de Parmezaanse kaas en bak hem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer hem rechtstreeks uit de oven en snijd hem voorzichtig in plakken.

Lekker met een groene salade en focaccia.

Het kookboek

Compact kleurrijk kookboek over de veelzijdige tomaat en haar toepassingsmogelijkheden.  Van klassiekers zoals gazpacho, bloody mary en een basistomatensaus tot internationale gerechten als tajine van eend, kip cacciatore en Indiase kachumber.  Jenny Linford laat zien welke variëteiten er zijn, inclusief oude rassen. Ook geeft ze veel praktische tips.

Bestellen kun je hier:

cover tomatenTitel : Tomaten
Auteur : Jenny Linford
Uitgever : Uitgeverij Forte
ISBN : 978 94 6131 461 1
Prijs : € 21,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Foe Yong hai

Klassieker
Foe Yong Hai: de allerbeste versie!

Je kent het vast wel: Foe Yong Hai zoals je hem krijgt bij de Chinees. Dan is ie gebakken in de wok tot een dikke eimassa met vulling. Zwemmend in een (te) zoete tomatensaus. Nou, dat kan echt veel beter! Voor deze klassieker uit de Chinees-Indonesische keuken heb ik allerlei recepten uitgetest, afkomstig uit diverse oude kookboeken zoals die van Beb Vuyk, een versie van AllerHande of die uit het nieuwste kookboek ‘Basisboek Indonesië’. En zo kom ik tot mijn eigen eindresultaat waar ik helemaal happy en blij van wordt. Gevuld met gebakken groenten en grote garnalen. Vooral die saus maakt het!

Welke wijn bij Foe Yong Hai?

Deze gevulde omelet met gebakken groenten smaakt zacht en kruidig. De tomatensaus is eveneens gekruid en lichtzoet van smaak. Kies daarom voor een witte wijn met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld een pinot gris uit de Elzas. Of de riesling feinherb uit de Phalz.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 dunne prei (125 gram), in dunne ringetjes
  • 100 gram geraspte wortel (peen julienne)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels bladselderij, fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 8 eieren
  • 200 gram grote roze garnalen
  • 125 gram taugé
  • tomatensaus
  • 150 ml tomatenketchup (Heinz)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Fruit ui, prei, wortel, knoflook ca. 3 minuten. Roer erdoor: vissaus, sesamolie en selderij en bak even mee. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur en zet apart. (Als je deze koekenpan ook gaat gebruiken voor de omeletten, maak hem dan eerst schoon!). Kook intussen de doperwten in water met zout ca. 3 tot 4 minuten. Giet af in een zeef.

Stap 2

Maak de tomatensaus. Meet af in een maatbeker: tomatenketchup, 100 ml warm water, ketjap manis, azijn en gemberpoeder. Roer door elkaar. Verwarm de olie in een steelpan. Fruit de knoflook, al roerende ca. 1 minuut tot het lichtbruin is. Voeg het tomatenmengsel toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 3

Klop intussen de eieren los met een garde. Voeg toe: gebakken groenten, garnalen, taugé, zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak van 1/4 deel van het eimengsel een omelet. Leg op een voorverwarmde schaal. Bak zo nog 3 omeletten.

Stap 4

Roer de doperwten door de tomatensaus en breng opnieuw aan de kook. Serveer de omeletten met de tomatensaus. Lekker met witte rijst en cassave kroepoek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Dadar boemboe manis asin

Meatless Monday
Dadar boemboe van ‘De Sawa’

Smaak van De Sawa’; zo heet het net uitgekomen Indonesische kookboek (mei 2019) van mijn lievelingsrestaurant ‘De Sawa’. En, het is meteen een ongekend succes! Inmiddels is er zelfs, in NO TIME, een tweede druk uitgebracht.

De Sawa is een Indonesisch restaurant in Delft, eigenlijk een geheim adresje. Gerund door mijn favoriete sommelier Allard Sieburgh, samen met zijn schoonmoeder Betty van Enst. Het is een zeer bijzonder concept. Schoonmoeder kookt traditioneel en authentiek Indonesisch, en schoonzoon Allard geeft hier een zéér culinaire twist aan. Maar je komt hier niet zomaar binnen, want ze hebben geen website. En eigenlijk moet je het tweetal persoonlijk kennen om een tafel te bemachtigen. Al eerder schreef ik een restaurantrecensie over deze bijzondere hotspot. Lees nog even mee.

Maar vanaf nu kun je ook thuis genieten van hun bijzondere keuken door te koken uit hun prachtige kleurrijke kookboek. Een kookboek met 41 recepten. Je kunt kiezen uit de authentieke recepten van Betty (o.a. tahoe telor, tempeh goreng) of die van Allard met een culinaire twist (o.a. avocado ubud-style, redangkroket). Maar vooral de sfeer in het boek is aantrekkelijk en inspirerend. Je voelt de liefde voor food, wijn en familiebanden. Mooie mix van verhalen, familiefoto’s en recepten. Uiteraard bevat het ook een hoofdstuk met wijnadvies, dat kan natuurlijk niet missen.

Betty van Enst-van Bokhoven en Allard Sieburgh van Smaakstudio De Sawa
Betty van Enst-van Bokhoven en Allard Sieburgh (fotografie Suzanne Liem)

Nieuwsgierig geworden? Begin alvast maar met dit Indonesische ei-gerecht ‘Dadar Boemboe Manis Asin’, oftewel Gekruide omelet, van de hand van Allard. Hij vertelt: ‘Ik hou van traditie, maar laat er graag mijn fantasie op los. Herkenning en vernieuwing gaan wat mij betreft hand in hand, dat houdt het spannend. In deze gerechten zijn de smaken van de Indische/Indonesische keuken behouden, maar komen ze op een andere manier samen.’ En heb je dit eenmaal geproefd, dan wil je vast meer…

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Beaujolais Villages

Fris kruidig rood

Beaujolais Vieilles Vignes

Dadar boemboe is een lekkere stevige omelet met duidelijke kokossmaak en een fris zoetzuur groentemengsel. Goede combinatie. Maar voor het perfecte wijnadvies kloppen we dit keer bij Allard aan. Hij adviseert het volgende: “We hebben hier laatst een Grüner Veltliner van Kolkmann bij gedronken, dat was erg goed. Maar een jonge Beaujolais is ook echt fantastisch.”

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • voor de omelet:
  • 10 sprietjes bieslook
  • 6 eieren
  • 100 gram santen, geraspt
  • 2 theelepels gemalen ketoembar
  • zout

 

  • voor de boemboe:
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel (250 gram)
  • ½ rode paprika
  • ½ komkommer
  • ½ courgette
  • ¼ Chinese kool
  • 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 100 ml azijn
  • 3 eetlepels suiker

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°c. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 12 x 22 cm met bakpapier. Knip de bieslook fijn.

Stap 2

Klop 4 van de eieren in een mengkom met de santen, bieslook, ketoembar en zout naar smaak los. Schenk het eimengsel in de ovenschaal en breek de resterende eieren boven de schaal. Roer ze er voorzichtig doorheen voor een mooi marmereffect. Zet de ovenschaal in de oven en bak de omelet in ongeveer 20 minuten gaar.

Stap 3

Pel intussen de rode ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in dunne plakjes. Snijd de winterwortel in de lengte in vieren en snijd er dunne plakjes van. Snijd de paprika in reepjes. Halveer de komkommer en de courgette in de lengte, schep de zaadlijsten uit de komkommer en snijd het vruchtvlees van de komkommer en de courgette in plakjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes.

Stap 4

Verhit de olie in een pan. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg met korte tussenpozen de winterwortel, de paprika, komkommer en courgette toe. Schep steeds om. Meng de Chinese kool erdoor en blus af met de azijn. Roer de suiker erdoor en laat de boemboe nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout.

Stap 5

Haal de schaal met de omelet uit de oven en snijd 4 mooie rechthoeken van de omelet. Leg op ieder bord een rechthoek en schep er wat van de boemboe op. Geef er witte rijst bij.

 

Het kookboek

Prachtig inspirerend kookboek waarin de Indonesische keuken centraal staat. Authentieke gerechten met een moderne twist. Gerechten die de afgelopen jaren in het restaurant ‘Smaakstudio De Sawa’ gepresenteerd werden. Een echte must-have!

Bestellen kun je hier:

Cover Smaak van De Sawa

Titel : Smaak van De Sawa
Auteurs : Allard Sieburgh en Betty van Enst
Fotografie:
Suzanne Liem
Uitgever : Ef & Ef Media
ISBN : 978 90 82128 536
Prijs : € 30,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Muffins met spinazie en forel eruit

Healthy Monday
Muffins met spinazie en gerookte forel

Vandaag geen Meatless Monday, maar een Healthy Monday. Regelmatig probeer ik mijn gewicht weer op peil te krijgen en kan kies ik voor koolhydraatarme oplossingen. Dus geen suiker (doe ik sowieso niet!),  pasta, rijst, brood en aardappelen staan dan niet op het menu. Het moeilijkst vind ik vaak de lunch. Koolhydraatarme lunchen is niet makkelijk. Zeker niet als je ook nog naar de werk moet. Deze muffins zijn een uitstekende oplossing. Je kunt ze van tevoren maken, en passen perfect in je lunchbox. Maar smaken ook heerlijk als tussendoortje.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. Zij eet deze muffins als ontbijt. “Ze zijn heel snel klaar en heel gemakkelijk in te pakken en mee te nemen. Deze muffins met gerookte forel zijn een heerlijk manier om meer vette vis te eten die rijk is aan omega 30vetzuren. Je kunt in plaats van forel ook gerookte zalm of makreel gebruiken. De muffins zijn zowel warm als koud heerlijk”, zegt Melissa in het intro bij het recept.

VOEDINGSWAARDE per muffin.: 60 Kcal, 5 gram Vet,  8 gram Eiwit, 1 gram Koolhydraat

12 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 100 gram gerookte forel, in grove stukjes
  • 150 gram fijne spinazie, fijngehakt
  • 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1 kleine handvol basilicum, fijngesneden
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Extra: muffinbakplaat met 12 holten, papieren bakvormpjes

Stap 1

Verhit de oven tot 190 °C en zet de papieren vormpjes in elke holte van een muffinbakplaat.

Stap 2

Breek de eieren in een grote kom. Klop ze los en meng met de overige ingrediënten. Verdeel het beslag over de 12 papieren vormpjes en bak ze 10 – 12 minuten in de oven tot ze in het midden gaar zijn (een in het midden in het gebak gestoken spies moet er schoon uitkomen).

Stap 3

Laat de muffins een paar minuten in de vorm afkoelen voor je ze op een taartrooster zet. Je kunt ze ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Muffins met spinazie en forel

 

Het Kookboek

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Omelet met doperwten

Meatless Monday
Romige omelet met doperwten

‘What you see is what you get’; dat is onze conclusie bij het eten van deze vegetarische omelet gevuld met romige doperwten. Het is een heerlijke dikke omelet gevuld met een ruime hoeveelheid romige doperwten. Het recept is afkomstig uit het kookboek Superveg van Celia Brooks, een boek gevuld met meer dan 100 recepten waarin de 25 meest gezonde groenten de hoofdrol spelen. Je kunt dit recept ook zelfs nog wat verrassender maken; kies dan voor een roomkaas (*) met kruiden of Philadelphia met jalapeno-pepertjes.

Portret Celia Brooks van kookboek Superveg

Celia zegt het volgende over haar recept:

De machtige diepvrieserwt verdient goud in de categorie handigste van de 25 groenten. Als je geen andere groente in huis hebt, komt die zak met diepvrieserwten goed van pas. Dit is een van de snelste gerechten ooit voor een lekker ontbijt, fijne lunch of een mooi diner, en de kans is groot dat je alle ingrediënten gewoon in huis hebt.’

Welke wijn bij omelet met doperwten?

Kies bij een omelet voor een zachte ronde witte wijn. Zeker als de vulling ook nog eens wat zoet en romig is. Denk aan pinot blanc uit de elzas, rijke soave of een chardonnay zonder hout.

2 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram diepvries doperwten
  • zout
  • 60 gram roomkaas*
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 grote eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel boter of olie

Stap 1

Kook de doperwten 3 minuten in water moet zout. Giet ze af. Roer de roomkaas erdoor en verwarm op laag vuur totdat de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Klop de eieren los met de melk, oregano, zout en peper. Verwarm de boter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Schenk het eimengsel erin. Bak de omelet, maak af en toe de randen los en vul de ruimte met eimengsel. Bak tot de bovenkant bijna gestold is en de onderkant mooi bruin.

Stap 3

Schep het erwtenmengsel op de ene helft van de omelet en klap hem dubbel. Lekker met gebakken krieltjes en een frisse groene salade.

 

Het kookboek

Cover kookboek SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

Probeer ook eens de Griekse plaattaart van courgette of de koolhydraat-arme muffins met waterkers uit dit kookboek. Supermakkelijk om te maken.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Vegetarisch recept: omelet gevuld met romige doperwten. In 20 minuten op tafel. Makkelijk om te maken. #snel #eieren

Griekse plaatkoek

Meatless Monday
Griekse plaattaart van courgette

Gemak dient de mens! Dat is helemaal van toepassing op dit recept. Je hebt wel een uurtje nodig in totaal, maar hier doet de oven écht het werk. Het enige wat je hoeft te doen is alle ingrediënten door elkaar te mengen. Een kind kan de was doen…

Het is een recept uit het kookboek Superveg van Celia Brooks. Hierin staan 25 GEZONDE groenten centraal. Daar is courgette er een van. De inspiratie haalt Celia uit Australië, maar toch noemt ze het een Griekse plaatkoek. Ze vertelt het als volgt:

‘Ik heb hier de Australische klassieker Zucchini Slice (verrijkt met cheddar, spek en bloem) ‘gemediterraniseerd’ met feta, verse dille, oregano en peperige olijfolie. Bruine rijstebloem (te koop bij reformwinkel Holland & Barrett) maakt er een mooi, licht en glutenvrij gerecht van. Gemakkelijker kan het niet: gewoon mixen en bakken! Dit gerecht kun je heet, warm of koud eten en kan goed in de koelkast worden bewaard. Een heel handig en heerlijk recept.’

Welke wijn bij Griekse plaatkoek met courgette?

Eigenlijk doet dit gerecht meer denken aan een frittata dan aan een plaatkoek. Het smaakt ook wat omeletachtig met het frisse van courgette en het lichtzoute van de feta. Denk aan pinot blanc uit de Elzas, rijke Soave of een Chardonnay zonder hout.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 400 gram courgette, grof geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 eieren, losgeklopt
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 130 gram (bruine) (rijste)meel of bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 15 gram verse dille, fijngehakt
  • 1 theelepel oregano
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels (zee)zout 
  • versgemalen zwarte peper
  • extra: ovenschaal of bakblik van 20×30 cm

stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Bestrijk de ovenschaal met olijfolie. Meng alle ingrediënten in een grote kom. 

Stap 2

Schenk het mengsel in de ovenschaal en bak 40 minuten tot de plaatkoek stevig en goudbruin is. Je kunt hem ook nog even onder de hete grill zetten om bruin te worden. 

Stap 3

Haal de schaal uit de oven en maak de randen los met een mes. Laat even afkoelen en snijd de koek in vierkanten. Schep ze met een spatel uit de schaal. Lekker met een groene salade met kerstomaat.

Het kookboek

Cover SupervegMooi kookboek met groenten in de hoofdrol. De Amerikaanse kookboekschrijfster Celia Brooks heeft de 25 meest gezonde groenten uitgekozen waarmee ze 100 vegetarische gerechten heeft bedacht. Elke groente wordt eerst uitgebreid besproken; ze legt uit waarom de groente zo gezond is en wat je ermee kunt doen. Daarna volgen de recepten.   

Bestellen kun je hier:

Titel : Superveg
Auteur : Celia Brooks
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 189 9
Prijs : € 24,95

We hebben al eerder iets uit dit ‘gezonde’ kookboek gepubliceerd: ‘omelet met romige doperwten‘ en koolhydraat-arme muffins met waterkers; ook super-eenvoudig en lekker.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: Griekse plaattaart met courgette. Het is een soort frittata. Gemaakt met eieren, courgette en feta. Een recept uit Superveg; een kookboek waarin gezonde groente centraal staat. #makkelijk #vegetarisch

 

Omelet met asperges en dragon

Meatless Monday
Omelet met asperges en dragon

Het witte goud ligt weer in de winkels, het aspergeseizoen is van start gegaan. Dit jaar wil ik minimaal elke week een aspergegerecht eten, want voor je het weet is het seizoen weer voorbij. Vandaag, op Meatless Monday, een simpele variant, maar wel erg lekker: omelet gevuld met asperges. De verse dragon zorgt voor een bijzonder accent.

Welke wijn bij omelet met asperges?

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Oostenrijkse Grüner Veltliner,  Italiaanse Soave (aspergewijn 2019 van Anselmi bijvoorbeeld), of een Pinot Blanc uit de Elzas. Want zeker bij dit gerecht met omelet, past een witte wijn met wat zachtere zuren.

2 personen30 minuten

Ingrediënten

  • stukje foelie
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 8 asperges
  • 5 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dragon*
  • 50 gram boter

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en zout. Kook de asperges in ca. 5 minuten in kokend water. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 15 minuten nagaren. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Intussen klop de eieren met de melk los. Breng op smaak met zout en peper. Roer de dragon erdoor. Verhit de boter in de koekenpannen, verdeel het eimengsel over de twee pannen en bak 2 omeletten. Laat het ei op laag vuur stollen, leg op elke omelet 4 asperges en rol het ei om de asperges. Laat de omeletten uit de borden glijden en bestrooi met wat extra dragon. Serveer met witte rijst en een groene salade met kerstomaatjes.

Tip: Asperges kun je makkelijk voorkoken en enkele dagen in het kookvocht in de koelkast bewaren.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassend wijnadvies in je mailbox? Geef je hier op!

 

Hartige taart met prei en champignons

Meatless Monday
Hartige taart met prei

Recept Hartige taart met prei van bladerdeeg. Met o.a. kastanjechampignons, prei, erwten, tijm, mozarella etc. #hartigetaart #prei #champginons #mozzarella

Vandaag, op meatless monday, maken we een hartige taart met prei, oftewel quiche met prei. In Noord-Frankrijk noemen ze dit een Flamiche. Voor de bodem gebruik ik het liefst een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling. Ze zijn verkrijgbaar voor een ronde of rechthoekige vorm. Ik gebruikte mijn vierkante vorm (30 x 30 cm) en daarin past het deeg met de rechthoekige vorm, tenminste met een beetje passen en meten. Maar je kunt deze taart ook heel goed met een ronde taartvorm/quichevorm (ca. 26 cm) maken. Dat is nog makkelijker.  

Welke wijn bij hartige taart met prei en champignons?

De taart is heerlijk smeuïg met een zachte preismaak en een beetje tijm op de achtergrond. Schenk er bijvoorbeeld een pinot blanc bij. Maar ook een sappige pinot noir uit Nieuw Zeeland (bijvoorbeeld van Yealands Gall&Gall) combineerde uitstekend.

Muziek: zijn jullie fan van dit nummer van Krezip? Ze treden weer op vanwege hun 10 jarig jubileum op Pinkpop.

4 personen60 minuten

Ingrediënten 

  • ½ eetlepel boter
  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling*
  • 4 middelgrote dunne preien
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels olie
  • 250 gram kleine kastanjechampignons, grote halveren
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • zout, versgemalen peper

extra: bakvorm, bakpapier

Stap 1

Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C.  Verwijder intussen het donkergroene deel van de prei. Snijd de rest in stukken van 2 cm. Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de knoflook en de prei enkele minuten. Voeg een beetje water toe, dek af en stoof de prei in ca. 6 minuten net gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de prei in een vergiet goed uitlekken.  Ris de blaadjes van de tijm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de champignons met de tijm in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Klop de eieren los met slagroom en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper. Verdeel de prie en de champignons over de bodem van de vorm. Giet het roommengsel er overheen en leg de plakjes mozzarella erop. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin. (Als de taart iets te donker wordt, verlaag de laatste 10 minuten de temperatuur dan naar 180 °C en dek af met aluminiumfolie) Laat de taart ca. 10 minuten even staat voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade met tomaat.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.