Meatless Monday
Stilfser kaasfondue uit Alto Adige

Afgelopen najaar ben ik fan geworden van de regio Alto Adige in Italië! Op uitnodiging van Ghislaine Melman Communications bezocht ik daar de Wine Summit 2019. Maar behalve fantastische wijn is deze regio ook nog eens heel beroemd vanwege heel veel andere mooie producten: knapperige appels, gerookt spek en Stilfser-kaas. Echte kwaliteitsproducten waar je lekker mee kunt koken. Zoals deze Stilfser kaasfondue, gecombineerd met Süd-tiroler appels. Een heerlijk  winters gerecht; een echte klassieker uit Süd-Tirol. 

Wist je dat deze kwaliteitsproducten uit Alto Adige ook nog eens een echt keurmerk hebben? De Europese Unie (EU) heeft hiervoor speciale labels ontwikkeld. Deze labels garanderen herkomst, kwaliteit en veiligheid.

Alto Adige is prachtig, evenals de wijngaarden van Tiefenbrunner
Alto Adige is prachtig, evenals de wijngaarden van Tiefenbrunner

Appel en kaas met een keurmerk

Appels uit Alto AdigeDe Stilfser BOB kaas is een authentieke kaas met een zachte boerse smaak en een romige consistentie. Hij wordt gemaakt van verse melk die afkomstig is van ca. 300 bergboerderijen. Na 62 dagen rijpen mag hij worden verkocht. Deze kaas smelt fantastisch en is daarom heel geschikt om een kaasfondue van te maken. Maar daarnaast is de kaas ook geschikt om uit het vuistje te eten en te presenteren als een lekker borrelhapje bij een glas witte wijn uit Alto Adige.

Aan het kleine stickertje op de appel herken je meteen de Südtiroler Apfel BGA . Er zijn 13 verschillende Zuid-Tiroolse appelsoorten; van Braeburn, Granny Smith tot de onbekendere Idared of Morgenduft. Sinds 2005 worden deze appels erkend met deze beschermde geografische aanduiding (=BGA). Want het gunstige microklimaat van Süd-Tirol (zachte zomers, koele nachten en voldoende regen) zorgt ervoor dat de appels prachtig kunnen rijpen.

Welke wijn bij kaasfondue uit Alto Adige?

De klassieke combinatie bij een kaasfondue is een glas Zwitserse Fendant. Maar ook de witte wijnen uit Alto Adige zijn heel geschikt. Wist je dat de DOC-herkomst benaming van de wijnen uit Alto Adige al bestaat sinds 1971? Zoals deze frisse Sauvignon Blanc van het huis Tiefenbrunner. Afgelopen voorjaar heb ik dit wijnhuis bezocht. Hun wijnen zijn helemaal top! Evenals het prachtige terras waar je heerlijk kunt lunchen! Deze Sauvignon Blanc is een ideale begeleider bij deze romige kaasfondue. Ze vormen een contrast, want de frisheid van de wijn maakt het geheel minder zwaar.

Terras van Tiefenbrunner in Alto Adige
Lunchen op het terras van Tiefenbrunner is fantastisch!

4 personen15 minuten
 

Ingrediënten 

  • 400 gram Stilfser kaas
  • 2 appels
  • 1 trosje blauwe druiven zonder pit
  • ½ komkommer
  • 1 zakje stoom aardappelmix
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml witte wijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • Extra: stokbrood, caquelon, houten pollepel met gat in het midden

Stap 1

Rasp de kaas en laat op kamertemperatuur komen. Snijd de appels in partjes. Snijd de komkommer in plakjes.

Stap 2

Breng de wijn in een steelpan aan de kook. Roer er 1 teentje knoflook (uit de knijper) door. Draai het vuur laag en voeg, onder voortdurend roeren, de geraspte kaas er in gedeelten door. Roer net zolang tot alle kaas gesmolten is. Meng de maïzena los met nog 2 eetlepels witte wijn. Roer vervolgens het maizena-mengsel door de gesmolten kaas. Laat het nog 2-3 min. zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.

Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Overdoen in kaasfonduepan (=caquelon). Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel.  Serveer met stokbrood, appel , druiven, aardappelen en komkommer. Prik afwisselend stukjes groenten of brood aan je (fondue)vork en dip in de kaasfondue.

 

Gouden tips voor kaasfondue

  1. Let op de verhouding kaas en wijn. Deze moet 2:1 zijn; dus 400 gram kaas en 200 ml wijn.
  2. Kaas moet vlak voor gebruik geraspt worden, dus zo vers mogelijk zijn.
  3. Kaas moet op kamertemperatuur zijn, anders ontstaat er een schrikreactie met de wijn.
  4. Gebruik altijd droge witte wijn en geen zoete.
  5. Voeg de kaas in gedeelten aan de wijn toe, dan smelt het makkelijker.
  6. Laat de wijn niet doorkoken. Voeg meteen als de wijn aan de kook komt de kaas in gedeelten toe en voorkom dat het geheel gaat koken. Als de wijn kookt, verdwijnt er alcohol uit de pan, daardoor stijgt de temperatuur waardoor de kaas niet meer smelt, maar gummi wordt.
  7. Bind de kaas met een maïzenapapje, hierdoor blijft hij mooier glad.
  8. Schoonmaken van de pan en/of caquelon: doe dit nooit met warm water! De gesmolten kaas gaat dan vastzitten in borstel en pan. Gebruik dus ijskoud water, dan stolt de kaas en veeg je de pan schoon met keukenpapier. Ook Steradent doet wonderen.

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met kwaliteiteuropa.eu, en de ingrediënten heb ik toegestuurd gekregen. Disclaimer.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: perfecte kaasfondue van Stilfser kaas. Romig, maar pittig. Bovendien vegetarisch. Heerlijk om te dippen met Südtiroler appels, stokbrood en krieltjes. #snel #vegetarisch #kaas #EnjoyItsFromEurope #Tastesouthtyrol #Suedtirol #SouthTyrol #AltoAdige #EuropeanQuality

 

Voor het weekend
Maaltijdsoep met kool, bonen en pancetta

Snel en verantwoord afvallen; wie wil dat niet in januari? Met alleen de methode periodiek vasten kom je er niet ( lees hier meer over periodiek vasten!), daar moet dan toch iets aan toegevoegd worden. Marie Gründel doet dit in combinatie met een koolhydraatarm dieet. Want als je weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat het lichaam vet verbranden.

Zij schreef het kookboek ‘Koolhydraatarm, Periodiek vasten’. Over deze combinatie zegt zij het volgende: “

cover koolhydraatarm periodiek vasten‘Waarom moet je er ook nog een koolhydraatarm dieet bij volgen? Het antwoord op die vraag moeten we zoeken bij onze verre voorouders. Want niet alleen hun voedingspatroon – lange vastenperioden die samenhingen met de beschikbaarheid van voedsel – is belangrijk, maar ook die voedingsmiddelen zelf. De jager-verzamelaars voedden zich met eiwitrijk voedsel dat weinig koolhydraten bevatte. Met een dieet van periodiek vasten gecombineerd met koolhydraatarme voeding simuleer je dus dat voedingspatroon van onze verre voorouders.’

Daarnaast wil ze dus voorkomen dat je op je niet-vasten dagen te veel gaat eten. Een koolhydraatarm dieet is nu eenmaal rijk aan eiwitten (vlees, vis), wat zorgt voor een langdurige verzadiging.  Bovendien wordt er dan minder insuline aangemaakt, want als er eenmaal insuline in je bloed zit, wordt er geen vet meer afgebroken.

Niet alleen slanker, ook sterker en gezonder

Deze (calorie-arme) savooiekoolsoep staat in haar hoofdstuk  ‘Avondeten, voor niet-vasten-dagen’. Het is een heerlijke maaltijdsoep met een rijke smaak. Het recept is iets aangepast, en nu geschikt voor 4 personen. En om het koolhydraatarm te houden, serveren we er natuurlijk geen brood of stokbrood bij. Toch blijkt dit recept nog een redelijke hoeveelheid koolhydraten te hebben (30 gram p.p.) die voornamelijk afkomstig is van de bonen. Maar gelukkig is de glycemische index van bonen (35) aan de lage kant, waardoor dit minder erg is. Eigenlijk is deze soep dus vooral calorie-arm!

Wat wel en niet eten bij een koolhydraatarm dieet?

Je hoeft slechts twee basisregels te onthouden. Vlees, vis, zuivelproducten, sojaproducten, seitan, eieren, noten, pitten en zaden, oliën en groene groenten (sperziebonen, komkommers of snijbiet) mogen worden gegeten. Koolhydraten uit suiker, zetmeel, granen en deegwaren moet je vermijden!

 

Welke wijn bij savooiekool met bonen en pancetta?

Eigenlijk drink je bij soep geen wijn! En ben je bezig om kilo’s kwijt te raken, drink  dan liever helemaal geen alcohol. Maar wil je toch een glas wijn erbij (omdat het weekend is), kies dan bijvoorbeeld voor een kruidige rosé uit de provence. Die sluit mooi aan bij de frisheid van de tomaten, en blijft toch overeind door z’n kruidigheid en complexiteit. Liever rood, denk dan aan een sappige rode uit Chili, zoals een Carménère of Merlot.

VOEDINGSWAARDE per persoon.: 264 Kcal, 7 gram Vet,  17 gram Eiwit, 30 gram Koolhydraat

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 1 wortel
  • 1 grote ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 potje witte bonen (uitlekgewicht 225 gram)
  • 1 potje rode kidneybonen (uitlekgewicht 250 gram)
  • 1 eetlepel olie
  • 100 g gerookte spekreepjes (of pancetta)
  • 500 gram gesneden (savooie)kool*
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
  • 1 liter vleesbouillon (van tabletten)
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Schil de wortel en snijd hem in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en hak hem fijn. Doe de bonen in een zeef, spoel ze af en laat ze uitlekken.

Stap 2

Verhit de olie in een pan. Bak daarin de ui en spekreepjes ca. 3 minuten en voeg dan de wortel en de kool toe. Bak alles nog eens 5 minuten. Voeg de knof­look toe en bak hem kort mee. Voeg dan de tomatenblokjes met sap, Italiaanse kruiden en de vleesbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur ca. 20 minuten zachtjes koken.

Stap 3

Voeg de uitgelekte  bonen toe aan de soep. Breng opnieuw aan de kook. Laat het geheel nog eens ca. 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over borden en serveer.

*Het originele recept is gemaakt met witte savooiekool. Maar dit kun je niet altijd kopen. Ik heb de soep gemaakt met spitskool. Ook dat smaakte perfect!

Het kookboek

Kleurig kookboek om snel en verantwoord af te vallen. Het boek bevat 60 koolhydraatarme recepten voor vastendagen en niet-vastendagen. Aan de hand van de weekmenu’s stel je eenvoudig een persoonlijk dagmenu samen. Aan het begin vind je een uitgebreide uitleg over periodiek vasten en de achtergronden van een koolhydraatarm dieet. Marie Gründel is een expert op het gebied van slanke recepten.

Bestellen kun je hier:

cover koolhydraatarm periodiek vastenTitel : Koolhydraatarm, periodiek vasten
Auteur : Marie Gründel
Uitgever : Uitgeverij Veltman
ISBN : 978 9048 317 967
Prijs : € 13,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Meatless Monday
Spinazie met tomaat en halloumi voor singles

Kinderlijk eenvoudig, vegetarisch en supersnel klaar; dat is dit spinaziegerecht uit het nieuwste kookboek van Pascale Naessens. Bovendien koolhydraatarm! En dit keer publiceren we eens een recept voor 1 persoon. Ben je met meer personen en wil je toch koolhydraatarm eten, dan verdubbel je gewoon de hoeveelheden. Niet koolhydraatarm, dan kun je er ook rijst of patat frites bij serveren.

Voedingsdeskundige Pascale Naessens wijkt niet af van haar koers. (Lees nog even mijn vorige verhalen!). Opnieuw presenteert ze 70 nieuwe gerechten die allemaal koolhydraatarm zijn. In dit boek zijn de recepten ingedeeld op tijd: 10 minuten, 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Dus behalve gezond, koolhydraatarm ben je ook heel snel klaar!

 

Welke wijn bij spinazie met halloumi?

Het gerecht is lekker kruidig en licht pikant door de ruime hoeveelheid ras el hanout. De spinazie zorgt voor een stroef mondgevoel. Schenk er daarom een frisse kruidige witte wijn bij zoals een Sauvignon Blanc of Vermentino.

1 persoon10 minuten

Ingrediënten

  • 3 (pruim)tomaten
  • olijfolie
  • 2 eetlepels ras el hanout (zonder zout)
  • 300 gram spinazie
  • 1 pakje halloumi (120 gram)*
  • zout, peper

Stap 1

Snijd de tomaten in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan. Stof de tomaten 3 minuten met het deksel op de pan. Strooi de ras el hanoet erover. Voeg de spinazie in porties toe en stoof nog 3 minuten. Schep af en toe om.

Stap 2

Snijd de halloumi in blokjes. Schep door de spinazie en verwarm nog 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

 

*Wat is halloumi?

Halloumi is een vrij zoute , verse kaas uit Cyprus met maar 5% vet. Kan gemaakt zijn van koe-, geiten- of schapenmelk. Heel geschikt om te bakken of grillen. Te koop bij natuurwinkels of Marokkaanse/Turkse supermarkt.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Nog eenvoudiger 2 van Pascale NaessensTitel : Nog eenvoudiger met vier ingrediënten, deel 2
Auteur: Pascale Naessens
Uitgever : Terra Lannoo
ISBN : 978 94014 58580
Prijs : € 25,99

 

 

 

Op zoek naar meer koolhydraatarme gerechten van Pascale? Kijk eens naar dit weekmenu,!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Victoriabaars met tomaten, feta en krieltjes & Rueda

Voor het weekend
Victoriabaars met tomaten & Rueda

Eenpansgerechten blijken een hot item, zo ontdekte ik na het plaatsen van mijn weekmenu ‘alles uit één pan’! Daarom voor dit weekend opnieuw iets makkelijks uit de oven, alles uit één ovenschaal: vis met tomaten, olijven, feta én aardappeltjes.

Eigenlijk kun je elke soort witvis hiervoor gebruiken die je maar wilt; zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf of Victoriabaars. Maar ik maakte dit recept toevallig met victoriabaars. Daar past een witte wijn uit de Spaanse regio Rueda geweldig bij. Ik kreeg er namelijk twee toegestuurd met de vraag om er een visrecept bij te bedenken. Dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Dus zo gezegd, zo gedaan…

Buen Provecho!

Welke wijn bij victoriabaars met tomaten en krieltjes?

Victoriabaars met tomaten met de flessen witte RuedaWitte wijn uit Rueda past uitstekend bij heel veel visgerechten. De tintelfrisse stijl van zowel de Sauvignon Blanc als de net wat vollere Verdejo combineren uitstekend. De frisse zuren sluiten uitstekend aan bij de friszoete tomaten. De groene kruiden in het gerecht accentueren de kruidigheid in de wijn. Vis & Rueda: goede maatjes.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak krielaardappeltjes in de schil (500 gram), gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 fles tomatensaus (Sugacasa Erbe, Grand ’Italia)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel suiker
  • zout, versgemalen peper
  • 4 witvis-filets à 150 gram (victoriabaars of kabeljauw)
  • 75 gram feta kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 3 eetlepels olie in een braadslede of ovenschaal ca. 5 minuten. Schep de gehalveerde krieltjes erdoor en rooster in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een steelpan. Bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: tomatensaus, olijven en suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten sudderen en wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Haal de krieltjes uit de oven. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Schenk de tomatensaus over aardappeltjes en schep door elkaar. Leg de visfilets erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel rondom de vis de blokjes feta. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak in ca. 10 minuten de vis nét gaar. Bestrooi met peterselie. Serveer met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: victoriabaars in tomatensaus. Simpele ovenschotel. Feta geeft dit visgerecht body. Kabeljauw of ander witvis kun je ook gebruiken. #uit de oven #makkelijk #gezond

 

Okonomiyaki

Voor een makkelijk weekend
Okonomiyaki met garnalen

Pannenkoeken bakken: Hollandser kan het eigenlijk niet! Maar vandaag doen we het op z’n Japans. We bakken een okonomiyaki. Weleens van gehoord? Het is een Japans pannenkoeken recept, oftewel Japanse pizza. In Japan is het een soort streetfood.

Deze hartige, dikke pannenkoek (dikte ca. 2 cm) wordt gemaakt van bloem, eieren en fijngesneden witte kool. Vervolgens kun je verder variëren door vlees, garnalen of andere groenten toe te voegen. In Japan bakken ze de pannenkoek op een hete bakplaat, maar in een koekenpan gaat het ook uitstekend. Tot slot garneer je de pannenkoek met de speciale okonomiyaki-saus (ook kant&klaar te koop in ruim gesorteerde Aziatische winkels), Japanse mayonaise en bonitovlokken. Bonitovlokken zijn dun geschaafde vlokken van tonijn. Wij hebben dit achterwege gelaten in dit recept, omdat het wat lastiger te verkrijgen is, erg duur en kort houdbaar is.

En…, laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten, want het is echt een fluitje van een cent!!! Zoals mijn zus zegt: ‘Het stelt geen bal voor’; zo makkelijk.

Welke wijn bij okonomiyaki?

Wij dronken er een glas Cava bij van Agusti Torelló Mata. Heerlijk verfrissend. Daarnaast maakt het lekker je mond schoon, voordat je een volgende hap neemt. Aanrader!

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 150 ml koude dashi-bouillon (toko)
  • 100 gram bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 gram gesneden witte kool
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant & klaar, toko)
  • 100 gram rauwe gamba’s, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels neutrale olie (bv rijst-olie of zonnebloem)
  • 12 plakjes casselerrib (150 gram)
  • 4 eetlepels Japanse mayonaise met wasabi( spuitflesje)
  • Pittige kiemgroente (AH)

 

  • Okonomiyaki-saus
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel worchershiresauce
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 2 eetlepels mirin – azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus

Stap 1

Maak eerst de dashi-bouillon volgens gebruiksaanwijzing. Doe de bloem en het bakpoeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven. Schenk de koude dashibouillon erbij. Begin van uit het midden te roeren (met een garde) en neem steeds wat meer bloem mee. Blijf kloppen tot een glad beslag. Meng erdoor: het witte deel van de bosuitjes (bewaar het groene deel voor de garnering), witte kool, gebakken uitjes en de garnalen.

Stap 2

Maak de okonomiyaki-saus: Doe alle ingrediënten in een steelpan. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Zet apart. (Schenk eventueel over in een plastic spuitflesje.)

Stap 3

We gaan de pannenkoeken bakken. Het is makkelijk om met twee koekenpannen te werken. Verhit in elke koekenpan 1 eetlepel olie. Doe in elke pan ¼ deel van het beslag en druk uit tot een pannenkoek. Beleg elke pannenkoek met 3 plakjes casselerrib. Bak ze op laag vuur in 10 minuten gaar. Keer halverwege (dat gaat makkelijk door ze eerst op de binnenkant van een platte deksel te laten glijden en dan weer omgekeerd in de pan leggen). Overdoen op 2 borden en afdekken met aluminiumfolie. Bak op dezelfde manier nog 2 pannenkoeken. Verdeel over nog 2 borden.

Stap 4

Verdeel nu de twee sauzen over de pannenkoek. Traditioneel doen de Japanners dat in streepjes (zie foto). Eerst de okonomiyaki-saus en dan de Japanse mayonaise. Garneer met de groene ringetjes bosui en de pittige kiemgroente.

Itadakimasu (spreek uit: i-ta-da-ki-mas), oftewel eet smakelijk.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Japanse okonomiyaki oftewel Japanse pizza. Een waanzinnig lekkere pannenkoek met kool, garnalen, casselerrib, eieren en okonomiyakisaus. In 30 minuten klaar. Drink er een glas Cava bij. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #streetfood #snel #trendy

 

Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co

Klassieker
Gumbo met garnalen en rijst

Tja, wat is een gumbo eigenlijk? Ook ik moest er even naar zoeken op het wereldwijde web. Het zat wel ergens in mijn achterhoofd, maar regelmatig koken en eten is er niet bij. En wat blijkt: gumbo is een heerlijke alles-in-een stoofpot, afkomstig uit de Amerikaanse staat Louisiana. In feite is het een soort mengelmoes van culturen waarbij Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse ingrediënten tot een nieuw gerecht zijn gehusseld.

Deze versie is afkomstig uit het kookboek Rijst & co, een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Deze gumbo met garnalen is een gerecht uit New Orleans. Groene chilipepers zorgen voor een frisse groene pittigheid, madame jeanettes voor een peperige rokerige smaak en gerookte paprika geeft het gerecht vleugels. Chorizo maakt het helemaal af. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien oogt deze versie wat meer compact; het lijkt wat meer op een goed gevulde risotto, dan op een soepachtig geheel. Er hoort ook okra in het gerecht. Dit koop je bij de toko in zakjes van 150 gram. Daarom hebben we ook die hoeveelheid aangehouden voor het recept. Maar mocht je het niet kunnen krijgen, dan laat je het gewoon weg. Qua smaak voegt het verder niet zo heel veel toe.

Welke wijn bij gumbo met garnalen?

In grote lijnen is dit gerecht vergelijkbaar met een Spaanse paella. Daar past een Spaanse stevige Navarra rosé prima bij. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Maar een Spaanse Rioja, zeker die van Viña Ilusión, is ook een goede optie. De sappige frisheid en kruidigheid van deze tempranillo sluit perfect aan op de kruidigheid van dit rijstgerecht.

4 personen1½ uur

Ingrediënten

  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • 150 gram okra, in plakjes van ½ cm
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 4 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • (½ madame jeanette peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 kippendijen (filet), in blokjes van 2 cm
  • 180 gram basmatirijst
  • 250 gram gepelde grote rauwe garnalen
  • zout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Bak de chorizo in een braadpan op middelhoog vuur tot het vet eruit komt en de worst bruin en iets knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

Stap 2

Bak de okra in het chorizovet in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot het knapperig is. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 3

Verhit in dezelfde pan ½ eetlepel olie en bak de ui, knoflook, paprika en groene peper 5 minuten. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 4

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en roer de bloem erdoor. Bak 3-5 minuten op laag vuur tot de bloem bruin is, roer af en toe. Roer de tomaten, bouillon, helft van de peterselie, tijm, laurier, (madame jeanette) en gerookte paprika erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de saus zonder deksel 30 minuten zachtjes.

Stap 5

Voeg de gebakken groenten (behalve de okra), kip en rijst toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook 15 minuten met het deksel op de pan.

Stap 6

Schep de garnalen en chorizo erdoor en warm nog 5 minuten goed door tot de garnalen gaar zijn. Schep op het laatst de plakjes okra erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: gumbo met garnalen en rijst. Lekker pittige stoofpot uit Amerika (Louisiana). Klassieker. Met chorizo, kip en garnalen. Eenpansgerecht uit het kookboek Rijst & co. Drink er Spaanse rosé bij. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #rijst #kip #stoofschotel

 

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair
Nasi goreng met kip en garnalen

Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.

Tong Tong Fair Festival in Den Haag
Mooie witte tenten van Tong Tong Fair op het malieveld

We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.

Welke pan voor nasi goreng?

Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen! Zie hier:  Koekenpan via Habitas-Online.nl.
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!

In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Grüner Veltliner AH Kamptal

Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Le Nice Rosé

Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Rosé Domaine L'Amaurigue

Om van te watertanden

8,0 pnt: rosé uit de Provence

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair

Nasi goreng met kip en garnalen

Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst met een lange korrel
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 200 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 gram gemberwortel, geraspt
  • 5 gram laoswortel, geraspt
  • 2 chilipepers, in dunne ringen
  • 5 gram trassi, verkruimeld
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 4 eieren

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.

Stap 2

Nasi goreng stap voor stapVerwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Stap 3

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

 

Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: nasi goreng speciaal naar een recept van de bekende Francis Kuijk. Staat in haar kookboek Basisboek Indonesië. We hebben nog lekkerder gemaakt. Serveer met atjar en satésaus. Lees het hele recept op de website. #aziatisch #klassieker

 

 

Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen

Voor het weekend
Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen

Vandaag een heerlijke winterse maaltijdsoep met zwarte bonen en pompoen. Je kunt hem maken van gedroogde bonen, maar dan moet je de bonen wel de dag ervoor in ruim water laten weken. Maar we houden het lekker makkelijk en gebruiken zwarte bonen uit blik. Dan staat de soep in 25 minuten op tafel! Stokbrood erbij en klaar is Kees. Fantastisch weekendrecept. 

Welke wijn drinken we bij Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen?

Kies je voor een witte wijn, dan is de Fleur du Cap Chenin blanc een goede keus door zijn frisse zuren en toch een klein zoetje. Smaken die ook in de soep voorkomen. Meer zin in rood? Een Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld of Nieuw Zeeland combineert ook fantastisch. Het rijpe fruit sluit aan op de zoete pompoen, maar de frisse zuren in de wijn passen bij de feta en koriander. Wil je meer de kruidigheid benadrukken, kies dan de Calvente Guidalera Crianza uit Zuid-Spanje. 

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 verse groene jalapeno peper, fijngehakt (zonder pitjes)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 3 eetlepels olie
  • 2 blikjes zwarte bonen à 400 gram, uitgelekt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 liter groentebouillon (tablet)
  • 300 gram blokjes pompoen, geschild
  • 150 gram feta kaas
  • 1 bosje verse koriander
  • Extra: keukenmachine of staafmixer

Stap 1

Verhit in ruime kookpan 2 eetlepels olie en bak de ui, knoflook, groene peper en komijn in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe aan het uimengsel: zwarte bonen, tomaten en groentebouillon. Laat ca. 15 minuten zachtjes koken.

Stap 2

Schep met een schuimspaan de helft van de bonen/tomaat uit de soep. Pureer de rest van de soep met een staafmixer glad. Voeg het bonenmengsel weer toe aan de soep. Verhit in een koekenpan wat olie en bak de pompoenblokjes in ca. 5 minuten net gaar. Schep ze door de soep. Serveer de soep met verbrokkelde feta en grofgesneden koriander.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: zwarte bonensoep met pompoen en feta. Heerlijk vegetarisch. Lijkt op Mexicaanse bonensoep, maar dan zonder vlees. Heerlijk winters.

Witte bonenschotel met Chorizo

Lekker makkelijk
Witte bonenschotel met chorizo

Recept witte bonenschotel met chorizo Weinig tijd? Dan is deze snelle bonenschotel ideaal. Hij staat in ca. 20 minuten op tafel. De chorizo zorgt voor extra pit, de gebakken eieren verhogen de smeuïgheid. Drink er een sappige rode wijn uit Spanje bij. #wijnspijscombinatie #chorizo #makkelijk #snel #wittebonen

Heb je weinig tijd vandaag? Dan is deze bonenschotel ideaal. Hij staat in ca. 20 minuten op tafel. De chorizo zorgt voor extra pit, de gebakken eieren verhogen de smeuïgheid. Drink er een sappige rode wijn uit Spanje bij.

Welke wijn bij witte bonenschotel met chorizo?

Bij deze smeuïge bonenschotel met wat pittige chorizo smaakt de sappige rode wijn Honoro Vera uit Jumilla (Spanje) uitstekend. Deze sappige krachtpatser kan de stevige smaak van de chorizo goed aan. En de smeuïgheid van de wijn sluit mooi aan op de smeuïgheid van de bonenschotel. Een uitstekend paar. Alternatieven? Denk aan Côtes du Rhône, Malbec uit Argentinië of een kruidige merlot uit Chili zijn prima.

Muziek: vanavond naar de flamencovoorstelling van Patricia Querrero ‘Distopia’. Een kleine impressie…

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram chorizo aan 1 stuk
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 grote pot witte bonen (inh. 720 gram), uitgelekt
  • 1 theelepel Spaanse gerookte paprikapoeder (pimenton)
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Snij de helft van de worst in kleine stukjes, de andere helft in plakjes. Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie. Bak de stukjes worst, knoflook, ui  in ca. 3 minuten lichtbruin. Spoel de witte bonen af onder koud stromend water. Roer de uitgelekte witte bonen en paprikapoeder toe. Meng goed en laat dit ca. 5 minuten zachtjes stoven.

Stap 2

Bak de plakjes chorizo in een droge koekenpan knapperig. Neem uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Verwarm in een grote koekenpan de rest van de olijfolie. Bak de eieren in de zeer hete olie knapperig, bruin en net niet helemaal gaar. Verdeel de witte bonenschotel over 4 diepe borden. Leg op elk bord een gebakken ei. Bestrooi met peterselie en de gebakken chorizo-plakjes. Lekker met knapperig witbrood.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.