Victoriabaars met tomaten, feta en krieltjes & Rueda

Voor het weekend
Victoriabaars met tomaten & Rueda

Eenpansgerechten blijken een hot item, zo ontdekte ik na het plaatsen van mijn weekmenu ‘alles uit één pan’! Daarom voor dit weekend opnieuw iets makkelijks uit de oven, alles uit één ovenschaal: vis met tomaten, olijven, feta én aardappeltjes.

Eigenlijk kun je elke soort witvis hiervoor gebruiken die je maar wilt; zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf of Victoriabaars. Maar ik maakte dit recept toevallig met victoriabaars. Daar past een witte wijn uit de Spaanse regio Rueda geweldig bij. Ik kreeg er namelijk twee toegestuurd met de vraag om er een visrecept bij te bedenken. Dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Dus zo gezegd, zo gedaan…

Buen Provecho!

Welke wijn bij victoriabaars met tomaten en krieltjes?

Victoriabaars met tomaten met de flessen witte RuedaWitte wijn uit Rueda past uitstekend bij heel veel visgerechten. De tintelfrisse stijl van zowel de Sauvignon Blanc als de net wat vollere Verdejo combineren uitstekend. De frisse zuren sluiten uitstekend aan bij de friszoete tomaten. De groene kruiden in het gerecht accentueren de kruidigheid in de wijn. Vis & Rueda: goede maatjes.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak krielaardappeltjes in de schil (500 gram), gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 fles tomatensaus (Sugacasa Erbe, Grand ’Italia)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel suiker
  • zout, versgemalen peper
  • 4 witvis-filets à 150 gram (victoriabaars of kabeljauw)
  • 75 gram feta kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 3 eetlepels olie in een braadslede of ovenschaal ca. 5 minuten. Schep de gehalveerde krieltjes erdoor en rooster in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een steelpan. Bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: tomatensaus, olijven en suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten sudderen en wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Haal de krieltjes uit de oven. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Schenk de tomatensaus over aardappeltjes en schep door elkaar. Leg de visfilets erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel rondom de vis de blokjes feta. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak in ca. 10 minuten de vis nét gaar. Bestrooi met peterselie. Serveer met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Okonomiyaki

Voor een makkelijk weekend
Okonomiyaki met garnalen

Pannenkoeken bakken: Hollandser kan het eigenlijk niet! Maar vandaag doen we het op z’n Japans. We bakken een okonomiyaki. Weleens van gehoord? Het is een Japans pannenkoeken recept, oftewel Japanse pizza. In Japan is het een soort streetfood.

Deze hartige, dikke pannenkoek (dikte ca. 2 cm) wordt gemaakt van bloem, eieren en fijngesneden witte kool. Vervolgens kun je verder variëren door vlees, garnalen of andere groenten toe te voegen. In Japan bakken ze de pannenkoek op een hete bakplaat, maar in een koekenpan gaat het ook uitstekend. Tot slot garneer je de pannenkoek met de speciale okonomiyaki-saus (ook kant&klaar te koop in ruim gesorteerde Aziatische winkels), Japanse mayonaise en bonitovlokken. Bonitovlokken zijn dun geschaafde vlokken van tonijn. Wij hebben dit achterwege gelaten in dit recept, omdat het wat lastiger te verkrijgen is, erg duur en kort houdbaar is.

En…, laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten, want het is echt een fluitje van een cent!!! Zoals mijn zus zegt: ‘Het stelt geen bal voor’; zo makkelijk.

Welke wijn bij okonomiyaki?

Wij dronken er een glas Cava bij van Agusti Torelló Mata. Heerlijk verfrissend. Daarnaast maakt het lekker je mond schoon, voordat je een volgende hap neemt. Aanrader!

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 150 ml koude dashi-bouillon (toko)
  • 100 gram bloem, gezeefd
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 eieren
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 gram gesneden witte kool
  • 2 eetlepels gebakken uitjes (kant & klaar, toko)
  • 100 gram rauwe gamba’s, in stukjes gesneden
  • 4 eetlepels neutrale olie (bv rijst-olie of zonnebloem)
  • 12 plakjes casselerrib (150 gram)
  • 4 eetlepels Japanse mayonaise met wasabi( spuitflesje)
  • Pittige kiemgroente (AH)

 

  • Okonomiyaki-saus
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel worchershiresauce
  • 1 theelepel Dyonmosterd
  • 2 eetlepels mirin – azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels lichte sojasaus

Stap 1

Maak eerst de dashi-bouillon volgens gebruiksaanwijzing. Doe de bloem en het bakpoeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven. Schenk de koude dashibouillon erbij. Begin van uit het midden te roeren (met een garde) en neem steeds wat meer bloem mee. Blijf kloppen tot een glad beslag. Meng erdoor: het witte deel van de bosuitjes (bewaar het groene deel voor de garnering), witte kool, gebakken uitjes en de garnalen.

Stap 2

Maak de okonomiyaki-saus: Doe alle ingrediënten in een steelpan. Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Zet apart. (Schenk eventueel over in een plastic spuitflesje.)

Stap 3

We gaan de pannenkoeken bakken. Het is makkelijk om met twee koekenpannen te werken. Verhit in elke koekenpan 1 eetlepel olie. Doe in elke pan ¼ deel van het beslag en druk uit tot een pannenkoek. Beleg elke pannenkoek met 3 plakjes casselerrib. Bak ze op laag vuur in 10 minuten gaar. Keer halverwege (dat gaat makkelijk door ze eerst op de binnenkant van een platte deksel te laten glijden en dan weer omgekeerd in de pan leggen). Overdoen op 2 borden en afdekken met aluminiumfolie. Bak op dezelfde manier nog 2 pannenkoeken. Verdeel over nog 2 borden.

Stap 4

Verdeel nu de twee sauzen over de pannenkoek. Traditioneel doen de Japanners dat in streepjes (zie foto). Eerst de okonomiyaki-saus en dan de Japanse mayonaise. Garneer met de groene ringetjes bosui en de pittige kiemgroente.

Itadakimasu (spreek uit: i-ta-da-ki-mas), oftewel eet smakelijk.

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co

Klassieker
Gumbo met garnalen en rijst

Tja, wat is een gumbo eigenlijk? Ook ik moest er even naar zoeken op het wereldwijde web. Het zat wel ergens in mijn achterhoofd, maar regelmatig koken en eten is er niet bij. En wat blijkt: gumbo is een heerlijke alles-in-een stoofpot, afkomstig uit de Amerikaanse staat Louisiana. In feite is het een soort mengelmoes van culturen waarbij Franse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse ingrediënten tot een nieuw gerecht zijn gehusseld.

Deze versie is afkomstig uit het kookboek Rijst & co, een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Deze gumbo met garnalen is een gerecht uit New Orleans. Groene chilipepers zorgen voor een frisse groene pittigheid, madame jeanettes voor een peperige rokerige smaak en gerookte paprika geeft het gerecht vleugels. Chorizo maakt het helemaal af. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien oogt deze versie wat meer compact; het lijkt wat meer op een goed gevulde risotto, dan op een soepachtig geheel. Er hoort ook okra in het gerecht. Dit koop je bij de toko in zakjes van 150 gram. Daarom hebben we ook die hoeveelheid aangehouden voor het recept. Maar mocht je het niet kunnen krijgen, dan laat je het gewoon weg. Qua smaak voegt het verder niet zo heel veel toe.

Welke wijn bij gumbo met garnalen?

In grote lijnen is dit gerecht vergelijkbaar met een Spaanse paella. Daar past een Spaanse stevige Navarra rosé prima bij. De kruidigheid van de wijn komt terug in de kruidigheid het gerecht. Maar een Spaanse Rioja, zeker die van Viña Ilusión, is ook een goede optie. De sappige frisheid en kruidigheid van deze tempranillo sluit perfect aan op de kruidigheid van dit rijstgerecht.

4 personen1½ uur

Ingrediënten

  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • 150 gram okra, in plakjes van ½ cm
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 4 eetlepels peterselie, gehakt
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • (½ madame jeanette peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 3 kippendijen (filet), in blokjes van 2 cm
  • 180 gram basmatirijst
  • 250 gram gepelde grote rauwe garnalen
  • zout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Bak de chorizo in een braadpan op middelhoog vuur tot het vet eruit komt en de worst bruin en iets knapperig is. Schep met een schuimspaan uit de pan en zet apart.

Stap 2

Bak de okra in het chorizovet in 5 tot 8 minuten op middelhoog vuur tot het knapperig is. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 3

Verhit in dezelfde pan ½ eetlepel olie en bak de ui, knoflook, paprika en groene peper 5 minuten. Schep uit de pan en zet apart.

Stap 4

Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en roer de bloem erdoor. Bak 3-5 minuten op laag vuur tot de bloem bruin is, roer af en toe. Roer de tomaten, bouillon, helft van de peterselie, tijm, laurier, (madame jeanette) en gerookte paprika erdoor en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de saus zonder deksel 30 minuten zachtjes.

Stap 5

Voeg de gebakken groenten (behalve de okra), kip en rijst toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook 15 minuten met het deksel op de pan.

Stap 6

Schep de garnalen en chorizo erdoor en warm nog 5 minuten goed door tot de garnalen gaar zijn. Schep op het laatst de plakjes okra erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de rest van de peterselie.

 

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair
Nasi goreng met kip en garnalen

Ben je fan van de Indonesische keuken? Dan moet je, op dit moment, beslist naar het internationale Tong Tong Fair Festival (61e editie) in Den Haag. Dit is een groot food event dat plaatsvindt op het Malieveld. Daar staan uitnodigende grote witte tenten klaar waarin de sfeer van Zuidoost-Azië rondwaart. Ik mocht daar afgelopen vrijdag een foodtour doen, samen met nog een tiental foodbloggers.

Tong Tong Fair Festival in Den Haag
Mooie witte tenten van Tong Tong Fair op het malieveld

We proefden o.a. het nieuwe drankje Bir Pletok; een eeuwenoud non-alcoholisch drankje uit Indonesië. Deden mee aan de Durian-challenge: wie durft dit te proeven? En we ontdekten hoe authentiek een vegetarische saté kan smaken. Iedereen was meteen enthousiast. Maar behalve food vind je hier ook kleding, keukengerei, én een grote boekenstand (Pasar Boekoe) met een breed aanbod van titels gerelateerd aan Nederlands-Indië. Daar lag natuurlijk dit kookboek te pronken van Francis Kuijk: Basisboek Indonesië. En daar moest natuurlijk meteen uit gekookt worden. Ik maakte haar nasi goreng ayam udang, oftewel nasi goreng speciaal. Deze versie zit boordevol garnalen en kip.

Welke pan voor nasi goreng?

Om deze authentieke nasi te maken heb je een wadjan of wok (chinees) en een koekenpan nodig. Ik ben groot fan van Woll-koekenpannen, want die bakken niet aan, kunnen goed heet worden, passen in de oven en ze gaan een heel lang leven mee. Zelfs de nazorg is fantastisch: ik had namelijk mijn geliefde koekenpan laten vallen en de steel was gebroken. Gelukkig is het handvat afneembaar, dus ik kon gewoon een nieuwe steel nabestellen! Zie hier:  Koekenpan via Habitas-Online.nl.
En heb je zo’n pan eenmaal in de kast dan wil je nooit meer anders. Echt waar!

In het kookboek is dit recept bedoeld voor 6 tot 8 personen. Omdat het makkelijker bereiden is hebben wij het recept aangepast. Het is nu een hoofdgerecht voor 4 personen. Lekker gevuld. Nog lekkerder met wat atjar en satésaus erbij. Kijk naar mijn favoriete recept.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Grüner Veltliner AH Kamptal

Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Le Nice Rosé

Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Rosé Domaine L'Amaurigue

Om van te watertanden

8,0 pnt: rosé uit de Provence

Nasi goreng met kip en garnalen

Tong Tong Fair

Nasi goreng met kip en garnalen

Misschien smaakt bier hier wel het lekkerst bij?! Maar hou je niet van bier (zoals ik), kies dan voor een chardonnay zonder houtlagering, rosé uit Navarra of Provence, of een Grüner Veltliner.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram rijst met een lange korrel
  • 3 eetlepels (rijst)olie
  • 200 gram kippendijfilet, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 gram gemberwortel, geraspt
  • 5 gram laoswortel, geraspt
  • 2 chilipepers, in dunne ringen
  • 5 gram trassi, verkruimeld
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 2 theelepels zout
  • 200 gram rauwe garnalen, schoongemaakt
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 4 eieren

Stap 1

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd eerst alle ingrediënten en zet ze klaar.

Stap 2

Nasi goreng stap voor stapVerwarm intussen de olie in een wadjan of wok. Bak de kip tot het vlees iets bruin wordt. Voeg toe: ui, knoflook, gember, laos, chilipeper, trassi en sesamolie. Roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: oestersaus, vissaus, ketjap, garnalen en 1 theelepel zout. Roerbak nog een paar minuten tot de garnalen net gaar en niet meer doorschijnend zijn.

Stap 3

Schep de rijst er in delen door. Meng de lente-uitjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren. Verdeel de nasi over 4 borden. Schep op elk bord een spiegelei. Lekker met atjar, kroepoek en pindasaus.

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

 

Food-evenement Tong Tong Fair kun je nog bezoeken t/m 2 juni.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: nasi goreng speciaal naar een recept van de bekende Francis Kuijk. Staat in haar kookboek Basisboek Indonesië. We hebben nog lekkerder gemaakt. Serveer met atjar en satésaus. Lees het hele recept op de website. #aziatisch #klassieker

 

 

Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen

Voor het weekend
Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen

Vandaag een heerlijke winterse maaltijdsoep met zwarte bonen en pompoen. Je kunt hem maken van gedroogde bonen, maar dan moet je de bonen wel de dag ervoor in ruim water laten weken. Maar we houden het lekker makkelijk en gebruiken zwarte bonen uit blik. Dan staat de soep in 25 minuten op tafel! Stokbrood erbij en klaar is Kees. Fantastisch weekendrecept. 

Welke wijn drinken we bij Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen?

Kies je voor een witte wijn, dan is de Fleur du Cap Chenin blanc een goede keus door zijn frisse zuren en toch een klein zoetje. Smaken die ook in de soep voorkomen. Meer zin in rood? Een Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld of Nieuw Zeeland combineert ook fantastisch. Het rijpe fruit sluit aan op de zoete pompoen, maar de frisse zuren in de wijn passen bij de feta en koriander. Wil je meer de kruidigheid benadrukken, kies dan de Calvente Guidalera Crianza uit Zuid-Spanje. 

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 verse groene jalapeno peper, fijngehakt (zonder pitjes)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 3 eetlepels olie
  • 2 blikjes zwarte bonen à 400 gram, uitgelekt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 liter groentebouillon (tablet)
  • 300 gram blokjes pompoen, geschild
  • 150 gram feta kaas
  • 1 bosje verse koriander
  • Extra: keukenmachine of staafmixer

Stap 1

Verhit in ruime kookpan 2 eetlepels olie en bak de ui, knoflook, groene peper en komijn in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe aan het uimengsel: zwarte bonen, tomaten en groentebouillon. Laat ca. 15 minuten zachtjes koken.

Stap 2

Schep met een schuimspaan de helft van de bonen/tomaat uit de soep. Pureer de rest van de soep met een staafmixer glad. Voeg het bonenmengsel weer toe aan de soep. Verhit in een koekenpan wat olie en bak de pompoenblokjes in ca. 5 minuten net gaar. Schep ze door de soep. Serveer de soep met verbrokkelde feta en grofgesneden koriander.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: zwarte bonensoep met pompoen en feta. Heerlijk vegetarisch. Lijkt op Mexicaanse bonensoep, maar dan zonder vlees. Heerlijk winters.

Witte bonenschotel met Chorizo

Lekker makkelijk
Witte bonenschotel met chorizo

Recept witte bonenschotel met chorizo Weinig tijd? Dan is deze snelle bonenschotel ideaal. Hij staat in ca. 20 minuten op tafel. De chorizo zorgt voor extra pit, de gebakken eieren verhogen de smeuïgheid. Drink er een sappige rode wijn uit Spanje bij. #wijnspijscombinatie #chorizo #makkelijk #snel #wittebonen

Heb je weinig tijd vandaag? Dan is deze bonenschotel ideaal. Hij staat in ca. 20 minuten op tafel. De chorizo zorgt voor extra pit, de gebakken eieren verhogen de smeuïgheid. Drink er een sappige rode wijn uit Spanje bij.

Welke wijn bij witte bonenschotel met chorizo?

Bij deze smeuïge bonenschotel met wat pittige chorizo smaakt de sappige rode wijn Honoro Vera uit Jumilla (Spanje) uitstekend. Deze sappige krachtpatser kan de stevige smaak van de chorizo goed aan. En de smeuïgheid van de wijn sluit mooi aan op de smeuïgheid van de bonenschotel. Een uitstekend paar. Alternatieven? Denk aan Côtes du Rhône, Malbec uit Argentinië of een kruidige merlot uit Chili zijn prima.

Muziek: vanavond naar de flamencovoorstelling van Patricia Querrero ‘Distopia’. Een kleine impressie…

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 150 gram chorizo aan 1 stuk
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 grote pot witte bonen (inh. 720 gram), uitgelekt
  • 1 theelepel Spaanse gerookte paprikapoeder (pimenton)
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Snij de helft van de worst in kleine stukjes, de andere helft in plakjes. Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie. Bak de stukjes worst, knoflook, ui  in ca. 3 minuten lichtbruin. Spoel de witte bonen af onder koud stromend water. Roer de uitgelekte witte bonen en paprikapoeder toe. Meng goed en laat dit ca. 5 minuten zachtjes stoven.

Stap 2

Bak de plakjes chorizo in een droge koekenpan knapperig. Neem uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Verwarm in een grote koekenpan de rest van de olijfolie. Bak de eieren in de zeer hete olie knapperig, bruin en net niet helemaal gaar. Verdeel de witte bonenschotel over 4 diepe borden. Leg op elk bord een gebakken ei. Bestrooi met peterselie en de gebakken chorizo-plakjes. Lekker met knapperig witbrood.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Andijviestamppot met kerstomaat Inge

Meatless Monday
Andijviestamppot met kerstomaat

Vandaag iets supersimpels uit de Hollandse keuken: rauwe andijviestamppot. Niet met gehaktballetjes, maar met geitenkaas en kerstomaat. Fris, licht en vegetarisch. De andijvie gaat vers door de puree en maakt het heerlijk knapperig. De kerstomaat zorg voor een fris tintje. Bovendien heel makkelijk te maken en zo klaar.

 Welke wijn bij andijviestamppot met kerstomaat?

Welke wijn erbij? Drink hier een Beaujolais bij. Schenk hem licht gekoeld. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de frisse tomaat en de knapperige andijvie.

Muziek: een nummer van Marlon Williams  van de cd Make Way For Love. Als eerbetoon aan mijn vader… Prachtige muziek die ik iedereen kan aanraden.

4 personen30 minuten

 Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild
  • zout
  • 100 ml melk
  • 50 gram boter
  • 1 krop andijvie, fijngesneden en gewassen (ca. 600 gr)
  • versgemalen peper
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 150 gram harde geitenkaas, in blokjes

Stap 1

Zet de aardappelen met een beetje zout en een laagje water op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25 minuten gaar. Giet het vocht af en stoom de aardappels op laag vuur nog 1 minuutje droog. Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Voeg 100 ml hete melk en boter bij de aardappels en  meng tot een smeuïge puree. Schep de andijvie erdoor en laat nog ca. 5 minuten samen doorgaren. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Bak intussen in een koekenpan de kerstomaatjes tot ze net iets open barsten. Bestrooi met de bieslook. Schep de kaasblokjes erdoor. Verdeel de stamppot over vier borden en schep het kaasmengsel erop.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Couscous met venkel en snijbonen

Meatless Monday
Couscous met venkel, snijbonen en harissa

‘Elke dag coucousdag!’, dat zeggen Nadia Zerouali en Samira Dahmani in het voorwoord van hun kookboekje Couscous. Ik ben een groot fan van de Marokkaanse Nadia. Al eerder schreef zij zeer succesvolle kookboeken samen met Merijn Tol, zoals de Arabiaboeken en het bekroonde Souq (Gouden kookboek 2017). Ook was ze op tv te zien bij 24 Kitchen of de inspirerende culinaire tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’, een rondreis door Jordanië en Libanon.

Anyway; sinds kort is dit nieuwe kookboek van haar verschenen met de titel COUSCOUS. Want Nadia schrijft niet alleen. Nee, ze heeft, samen met Samira Dahmani, ook een succesvolle couscousbar in Amsterdam. Het is een schattig klein restaurantje waar Couscous helemaal centraal staat. Ik proefde daar de klassieker ‘Couscous met 7 groenten’ en die was werkelijk verrukkelijk. Alle gerechten worden hier gemaakt door een team van Marokkaanse mama’s, het is een restaurant waar letterlijk en figuurlijk de vrouwen de baas zijn! 

En die recepten van de couscousbar zijn nu verzameld in dit nieuwe kookboekje. Voor vandaag een vegetarische couscous uit het kookboek. Het heet  Harissacouscous met venkel, snijbonen en tabl-kikkererwten. Tijdens het testen van het recept blijkt alleen het kruidenmengsel ‘tabl’ vrijwel niet verkrijgbaar te zijn. Mocht je in Amsterdam wonen, dan kun je het kopen bij de Couscousbar. Voor I Love Food & Wine hebben we het recept aangepast en vervangen door harissakruiden. 

Welke wijn bij couscous met venkel en kikkererwten?

Couscous smaakt van nature wat licht kruidig en zoet. De groenten en kikkererwten zorgen voor een gekruid en knapperig effect. Schenk hier een kruidige rosé bij, zoals die van Gall & Gall. Maar drink je liever rood? Kies dan voor een ronde Merlot, of een kruidige Syrah.

Ingrediënten

  • 50 gram gedroogde kikkererwten
  • zout
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1½ eetlepel tabl of harissakruiden
  • milde olijfolie
  • 2 uien
  • 2 venkelknollen
  • 200 gram verse snijbonen
  • ½ gekonfijte citroen
  • 350 gram couscous
  • olie om in te frituren

Stap 1

Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water. Kook ze in ruim gezouten water in 40 minuten beetgaar. Giet ze af, spoel met koud water en laat ze drogen op keukenpapier.

Stap 2

Maak zelf harissa: Blaker de puntpaprika en rode pepers in de vlam van het fornuis of onder de grill totdat ze rondom zwart zijn. Laat ze afkoelen in een afgesloten plastic zak of schaal met deksel. Verwijder de zwarte vellen en zaadlijsten. Pel en hak de knoflook. Pureer de paprika, pepers en knoflook met 1 eetlepel tabl, 1 theelepel zout en 2 eetlepels olijfolie tot een smeuïge harissa. 

Stap 3

Pel en snipper de uien. Snijd de venkel in partjes en bewaar het groen. Snijd de snijbonen in schuine stukjes. Snijd de gekonfijte citroen fijn (pulp mag erbij). Maak de couscous gaar volgens gebruiksaanwijzing. 

Stap 4

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braad- of hapjespan. Bak de ui 8 minuten of half hoog vuur. Voeg de venkel, snijbonen, citroen, de helft van de harissa en een scheutje water toe. Laat alles met deksel in 10 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout. 

Stap 5

Verhit intussen een flinke laag olie in een kleine koekenpan en frituur de kikkererwten goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met de rest van de tabl en wat zout. Roer de rest van de harissa los met een scheutje olijfolie. 

Stap 6

Verdeel de couscous over 4 diepe borden. Schep de groenten erop. Verdeel er het venkelgroen en de kikkererwten over. Geef de rest van de harissa erbij. 

Bestellen kun je hier:

Cover CouscousTitel : Couscous
Auteur : Nadia Zerouali & Samira Dahmani
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 388 0597 9
Prijs : € 20,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Mexicaanse bonensoep met rundvlees

Voor het weekend
Mexicaanse bonensoep met rundvlees

recept mexicaanse bonensoep met rundvleesrode uien, knoflook, wortelen rode paprika, tomatenpuree, rode kidneybonen, zure room etc. Een recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus uit zijn boek Dagelijkse Kost deel 2 #bruinebonen #soep
rode uien, knoflook, wortelen rode paprika, tomatenpuree, rode kidneybonen, zure room etc. Een recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus uit zijn boek Dagelijkse Kost deel 2 #bruinebonensoep
rode uien, knoflook, wortelen rode paprika, tomatenpuree, rode kidneybonen, zure room etc. Een recept van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus uit zijn boek Dagelijkse Kost deel 2 #bonensoep

Bonensoep: echt een hartverwarmend weekendrecept voor als het buiten lekker nat en koud is, zoals nu! Maar ook bij uitstek geschikt voor aanstaande zondag; Oudejaarsdag. Tenminste dat vind ik. Heerlijk comfortfood, in afwachting van de champagne met hartige hapjes die gaan komen. Deze maaltijdsoep is afkomstig uit het kookboek Dagelijkse Kost (2) van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus. Hij zegt hierover: “Voedzame soepen die lang en rustig garen in de oven, daar houd ik van. In deze, een knipoog naar de populaire Mexicaanse chili con carne, zitten een pak groente, bonen én vlees. Meer dan een volwaardige maaltijd.” Ik krijg nu al trek! Jij ook?

Welke wijn bij Mexicaanse bonensoep met rundvlees?

Hier kies je een volle rode wijn bij afkomstig van hetzelfde continent. Bijvoorbeeld een Argentijnse Malbec of een Chileense Carmènere. Lekker sappig met voldoende body om tegenhang te geven aan de stevige smaak van de soep.

4 personen30 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, ontpit en in stukjes
  • 500 gram magere runderlappen, in kleine blokjes
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 grote wortelen, in stukjes ( of 1 winterpeen)
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 blikken rode kidneybonen à 310 gram
  • 2 runderbouillontabletten
  • 15 gram verse koriander
  • 4 eetlepels zure room
  • zout, versgemalen peper
  • geraspte schil van 1 limoen
  • geraspte oude kaas

Stap 1

Verwarm de oven voor op 160℃. Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Bak de ui, knoflook en chilipeper 3 minuten. Schep het vlees erdoor en bak nog 5 minuten. Schep de bleekselderij, wortel, paprika, specerijen en tomatenpuree erdoor en bak nog 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes, rode bonen (met vocht), 1 liter warm water en bouillontabletten toe en breng de soep aan de kook. Roer goed door.

Stap 2

Zet de pan met deksel in het midden van de oven en laat het vlees in ca. 2 uur gaar en mals worden. Breng de soep op smaak met peper en zout. Dien op met een dot zure room, korianderblaadjes,  geraspte limoenschil en geraspte kaas.

 

Kookboek: Dagelijkse kost 2

Cover Jeroen Meus 2Kookboek (deel 2) met 101 recepten voor gevarieerde, toegankelijke en ongecompliceerde dagelijkse gerechten. De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus geeft ook kooktips en informatie over ingrediënten.

 

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand 2.
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: Manteau
ISNB: 978 90 223 3423 2
Prijs: € 24,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.