Wentelteefjes met kaneel

Gouwe Ouwe
Zoete wentelteefjes van mijn moeder

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in. Ik deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Hierbij krokant zoete wentelteefjes voor de maand januari.

Wentelteefjes uit het kookschrift van mijn moeder van Mieke van Laarhoven
Wentelteefjes uit het kookschrift van mijn moeder

Onlangs hield ik opruiming in mijn kookboekenkasten en vond tot mijn verrassing het enigszins beduimelde (want vaak gebruikt) kookschriftje van mijn moeder terug. Daterend uit de vorige eeuw, vol met handgeschreven recepten. Als je vroeger ging trouwen, was het een vanzelfsprekendheid dat je als vrouw deskundig de keukenscepter kon zwaaien. Dus ging je van tevoren op kookcursus. Zo ook mijn moeder. Haar Diploma van bekwaamheid in het kooken en bereiden van spijzen uit 1940 heb ik ingelijst in mijn keuken hangen. Zij leerde van alles: prinsessenboontjes koken, spiegeleieren bakken, gebonden tomatensoep bereiden. Het schriftje doorbladerend merkte ik wel dat hier de liefde voor de man vooral zoet door de maag ging, want het wenergebakje volgde op appelbeignets, net als kleine cakejes, havermoutkoekjes, Turkse nougat en slagroomtaart.

De lekkerste ever!

Mijn blik bleef rusten op wentelteefjes. En onmiddellijk gingen mijn gedachten terug in de tijd. Want wat kon mijn moeder die lekker maken! Krokant met zo’n hemels zacht warm binnenkantje. Het was feest als er wentelteefjes op tafel kwamen. En dat was best vaak. Ik had niet door dat er oud brood voor gebruikt werd. Een handige – toen al effectieve – manier om alles op te gebruiken. Hierbij het recept van wentelteefjes, uit het kookschriftje van mijn moeder. Snoep ze!

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 60 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 300 ml melk
  • 8 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 2 eetlepels roomboter

Stap 1

Klop het ei los met 25 gram suiker, zout en kaneelpoeder. Schenk de melk er al kloppend bij. Wentel de sneetjes brood in dit mengsel, stapel ze in een diep bord op elkaar en giet het overtollige mengsel erover. Laat goed intrekken.

Stap 2

Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de helft van de sneetjes op zacht vuur krokant en bruin. Herhaal dit. Snijd de sneetjes diagonaal door en bestrooi ze met de rest van de suiker.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Voor het weekend
Rijstmeeltaart met peer & amandel

Wat verwacht je van een rijstmeeltaart? Misschien dat ie naar rijst smaakt en proeft. Maar dat is hier niet het geval.  Er komt geen ‘echte’ rijst aan te pas, alleen een beetje rijstmeel en dat is van ondersteunend belang. In feite is dit meer een amandeltaart met peren. Echt supersimpel om te maken, een kwestie van kloppen en bakken maar… ,zoals André van Duin zou zeggen.

Rijstmeel is eigenlijk gewoon gemalen, ongekookte rijst. In Europa wordt rijstmeel veelal gebruikt als glutenvrij alternatief voor tarwemeel. Daarnaast kun je ook rijstebloem (wordt gebruikt voor baby’s) kopen in de supermarkt, maar dat is voorbewerkt en extra gefilterd.

Welke wijn bij rijstmeel taart met peer & amandel?

Het is een lekkere niet te zoete taart; je proeft peer en amandel. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want het lichte amandelaroma uit de wijn sluit mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

8 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 115 gram boter op kamertemperatuur
  • 115 gram suiker
  • 2 eieren
  • 4 druppels amandelextract
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram rijstmeel
  • 2 rijpe peren*
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 15 gram amandelschaafsel
  • Extra: lage ronde bakvorm van 21 cm doorsnee

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Vet de bakvorm in. Klop de boter en suiker met een snufje zout in een grote kom in ca. 5 minuten luchtig en bleek. Klop de eieren en het amandelextract erdoor. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de rijstmeel toe en schep alles luchtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm.

Stap 2

Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen. Verdeel ze met de bolle kant boven over het beslag en duw ze er iets in. Bak 10 minuten. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak de taart in nog 25 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen.

Serveer de taart met een lepel jam, crème fraîche, vanillekwark of vanillevla.

TIP

In plaats van peren kun je ook pruimen, gember of rood fruit gebruiken. Net wat je lekker lijkt.

Het kookboek

Rijst & co’ is een kookboek met wereldse gerechten waarin rijst de hoofdrol speelt. Van Jambalaya uit de Cajun-keuken, Koreaanse bibimbap (zie hier!), Portugese piri-piri-rijst (recept volgt nog) tot Italiaanse arancini (rijst-bitterballen). Al eerder publiceerden we twee gerechten uit dit boek: boudoir-rijstsalade en garnalengumbo: ook heel geslaagd.

Bestellen kun je hier:

cover Rijst & coTitel : Rijst & co
Auteur : Nisha Katona
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 213 1
Prijs : € 23,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Ricotta beignets met kaneelsuiker uit het kookboek Vers uit de oven van Ajda Mehmet

Oud & Nieuw
Ricotta beignets met kaneelsuiker

Oliebollen en appelbeignets, de klassiekers voor Oud & Nieuw, wie houdt er niet van? Ik dus!!! Ze staan ook niet op I Love Food & Wine. Ik vind het te veel werk, en ze smaken saai en zijn meestal te vet. Nee, doe mij maar deze elegante ricotta beignets. Die worden niet gefrituurd, maar gebakken in de oven. Heerlijk compact, licht verteerbaar en niet te zoet. Makkelijker te maken en veel gezonder!

portret Ajda MehmetDit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Vers uit de oven’ van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar eerste kookboek met een verzameling succesrecepten die makkelijk te maken zijn en waarin de oven een belangrijke rol speelt. Kortom een boek met veel verrassende recepten voor snelle doordeweekse maaltijden.

Welke wijn bij ricotta beignets met kaneelsuiker?

Ook bij deze beignets (evenals bij oliebollen!) schenk je geen champagne (of het moet een demi-sec zijn!). Kies voor een Prosecco (niet de droge variant!) of een Moscato d’Asti. Allebei ook mousserend, maar net wat zoeter dan champagne.

20 stuks20 minuten + 15 minuten rusten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 500 gram ricotta
  • 2 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 175 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder (ca. 5 gram)
  • ½ eetlepel kaneel
  • Extra: 2 minimuffinvormpjes met 12 holten, ingevet met olie*
  • Ijsbolletjestang, kwastje

Stap 1

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Meng het merg met de ricotta, eieren, 50 gram kristalsuiker en sinaasappelrasp in een kom. Klop met een garde tot de ricotta glad is.

Stap 2

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom met ricotta en spatel dit er voorzichtig doorheen. Zodra het beslag samenhangt zou het stevig maar nog steeds zacht moeten zijn, net als aardappelpuree. Laat het beslag ca. 15 minuten rusten in de koelkast.

Stap 3

Roer intussen in een klein kommetje de kaneel door 50 gram kristalsuiker. Zet apart.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een klein pannetje (of in de magnetron). Schep met een ijsbolletjestang kleine bolletjes ricottabeslag in de ingevette muffinvorm. Bestrijk met een kwastje de beignets met de gesmolten boter. Bak de beignets in ca. 30 minuten tot ze goudbruin zijn.

Stap 5

Haal de beignets uit de oven en haal de muffins voorzichtig uit de vorm. Rol ze gelijk door de kaneelsuiker totdat ze helemaal bedekt zijn met een laagje kaneelsuiker.  Lekker bij de thee of bij een glas prosecco. Of als een dessert met slagroom of ijs ernaast.

*Gebruik bij voorkeur een siliconenvorm, want dan komen de beignets mooier uit de vorm.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Uit de ovenTitel : Vers uit de oven
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 222 3
Prijs : € 20,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: ricotta beignets met kaneelsuiker. Het ‘gezonde’ alternatief voor oliebollen. Je hoeft niet te frituren, maar je bakt ze in de oven. Simpel om te maken. Ook lekker bij de thee of als dessert met een bolletje ijs. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #simpel, #ovengerecht #dessert #oud&nieuw #taartje

 

Griesmeelpudding met kersen-limoncellosaus

Kerstpudding
Romige griesmeel met kersen-limoncellosaus

Zelf pudding maken; wie doet dat nog? Tegenwoordig maken we tiramisu, panna cotta, trifle of crème brulée. Maar een Oud-Hollandse oma-pudding of bavaroise is ouwe koek blijkbaar. Ik ga het een nieuw leven in blazen met deze griesmeelpudding. Natuurlijk wel met een up-to-date twist. Geen ordinaire griesmeelpudding met bessensapsaus, maar een glamour pudding met slagroom en een kruidige kersensaus. Op smaak gebracht met (hippe) Limoncello. Moeilijk? Helemaal niet.

Welke wijn bij romige griesmeelpudding met kersensaus?

De pudding smaakt lekker romig en lichtzoet met een frisse kersensaus. Op de achtergrond proef je citrus. Een dessertwijn moet in ieder geval zoeter zijn dan het dessert zelf. Dat levert hier geen probleem op. De frisse kersensaus bepaalt ook voor een deel de smaak. Kies bijvoorbeeld voor een ronde zoete muscatwijn uit Frankrijk zoals een Muscat Baumes-de Venise. Maar meer aansluitend op de kersensaus kun je ook kiezen voor een rode dessertwijn zoals de Franse Banyuls.

6 personen25 minuten + opstijven 4 uur

Ingrediënten

  • 2 blaadjes gelatine
  • ½ vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 50 gram suiker
  • Rasp van ½ sinaasappel
  • 50 gram griesmeel
  • 200 ml slagroom
  • 1 potje kersen op siroop (uitlekgewicht 175 gram)
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 kruidnagel
  • 3 eetlepels Limoncello
  • 3 theelepels maizena
  • Extra: puddingvorm, ingevet met wat olie (1 liter)

Stap 1

Week de gelatine in een kom met ruim koud water. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap het vanille merg eruit. Verwarm in een steelpan de melk, suiker, merg uit vanillestokje en sinaasappelrasp in een steelpan. Voeg al kloppende met een garde de griesmeel toe. Breng langzaam aan de kook. Blijf goed roeren, ook over de bodem, want de griesmeel gaat heel snel aan de pan vastzitten. Laat al roerende nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Neem de griesmeelmassa van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door de griesmaalmassa. Laat afkoelen in een bak met koud water (ca. 10 minuten). Regelmatig blijven roeren, zodat er geen vel ontstaat.

Stap 2

Klop intussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom luchtig door de lobbige (koude) griesmeel. Overdoen in de puddingvorm. Laat in minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Stap 3

Breng in een kleine pan de kersen met vocht, kaneel, kruidnagel aan de kook. Voeg de Limoncello toe. Roer in een kopje de maizena met 3 eetlepels water glad en voeg al roerende aan de kersen toe. Blijf roeren tot de kersensaus lichtgebonden is.

Stap 4

Maak de pudding een beetje los aan de randen, zodat er lucht tussen kan. Leg een schaal op de vorm, keer de schaal met de vorm, schud even heen en weer en laat de pudding uit de vorm glijden. (Lukt het niet direct: houd dan de buitenkant van de puddingvorm even onder de warme kraan.) Serveer de griesmeelpudding met de (warme) kersensaus.

 

TIP

In plaats van kersensaus kun je ook gestoofde peertjes bij deze pudding serveren.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Crumble met appel en bramen

Voor het weekend
Crumble van appel en bramen

Bramen zorgen voor nostalgische herinneringen. Als kind plukten we langs de kant van de weg onze emmertjes vol. We struinden door moeilijk begaanbare paden, haalden onze benen open aan de dorens, op zoek naar de mooie donker-gekleurde  rijpe vruchtjes. Mijn moeder maakte er dan jam van. Wat een goede oude tijd.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Maar bramen passen ook heel goed in een Britse crumble, oftewel warme fruittaart met een krokant kruimeldeeg-laagje. Dit recept komt uit het Britse bakboek van Regula Ysewijn. Regula is een Belgische culinair auteur en foodfotograaf. Ze heeft een bijzondere interesse in historische recepten, met name die uit Groot-Brittanië. En inmiddels heeft ze twee (prijswinnende) kookboeken gepubliceerd Pride and Pudding en Belgian Café Culture. Daarnaast is Regula een van de twee juryleden van Bake off Vlaanderen, de Vlaamse versie van het Britse programma The Great Britisch Bake Off. In haar intro vertelt ze dat crumble een typisch Brits gerecht is. Bovendien is het waanzinnig eenvoudig om te bereiden!

Welke wijn bij crumble met appel en bramen?

Deze crumble is een lekker lichtzoet nagerecht van warm fruit met knapperige crumble met stevige bite van de havervlokken. Welke wijn erbij? Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals de Elysium Black Muscat, Brachetto d’aqui uit Piëmonte of een Red Muscadel van Rietvallei (Zuid Afrika). Al deze rode dessertwijnen accentueren de mooie zoete fruitaroma’s.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • Voor de crumble
  • 85 gram volkoren tarwe- of speltmeel
  • 60 gram havervlokken of speltvlokken
  • 50 gram lichte basterdsuiker
  • 80 gram boter, op kamertemperatuur
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • snufje zeezout
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven

 

  • Voor de vulling
  • 2 appels, in blokjes
  • 30 gram boter
  • 30 gram suiker
  • ¼ theelepel kaneel
  • 200 gram bramen
  • Extra: bakvorm van ca.12×18 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 °C en vet de bakvorm in met boter. Vermeng de ingrediënten voor de crumble en wrijf de boter erin, plaats in de vriezer terwijl je de vulling bereidt.

Stap 2

Stoof de appel 5 minuten met de boter, suiker, kaneel en 2 of 3 bramen voor de kleur. Lepel de vulling in de bakvorm gevolgd door de rauwe bramen. Verkruimel ruwweg de crumble erover en plaats 30-40 minuten in de oven tot de crumble goudbruin is en de fruitvulling heerlijk bubbelt.

Serveer met vanille-ijs of met Griekse yoghurt of skyr.

Brits bakboek met authentieke recepten

Al sinds dat Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel : Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: crumble met appel en bramen. Echte Britse klassieker uit het Brits bakboek (genomineerd tot Gouden Kookboek 2019). In feite is het een warme fruittaart met een krokante bovenlaag. Onwijs lekker met bolletje ijs. #makkelijk #dessert #toetje #zomers

Eton Mess, aardbeien dessert van Anita Witzier uit haar kookboek Zonder Fratsen

Voor het weekend
Eton mess van Anita Witzier

Hollandse aardbeien; ze zijn er weer volop! Helemaal rood, rijp en vol van smaak. Nou, dan weet ik meteen wat ik ga maken. Ze zijn namelijk het ultieme ingrediënt in een van mijn favoriete desserts: de zogenaamde Eton Mess. Simpel, snel en overheerlijk, gemaakt van aardbeien, slagroom en meringue. Onlosmakelijk verbonden met Wimbledon. Want daar wordt dit toetje ook de hele dag door gegeten. En laten die tenniswedstrijden nu inmiddels net van start zijn gegaan…

Portret Anita WitzierOok tv-persoonlijkheid Anita Witzier is fan van dit dessert. Dit recept staat in haar net uitgekomen kookboek ‘Zonder Fratsen’. Zij noemt Eton mess een FEESTNUMMER, en een uitkomst bij grote gezelschappen. Haar advies luidt: “De meringues zijn heel goed zelf te maken, maar als je kookt voor een groot gezelschap heb je al meer dan genoeg te doen, dus schaam je er niet voor om ze KANT-EN-KLAAR te kopen. Doe dat bij een goede bakker/patissier, naturel of met een subtiel smaakje.”

Daar ben ik het helemaal mee eens! Serveer dit zonnige gerecht op een mooie platte (misschien wel iets vintage-achtigs) schaal. Gegarandeerd dat die uitnodigende schaal schoon op gaat, zoals mijn vrienden deden tijdens onze trip naar Normandië begin juni!

Welke wijn bij Eton Mess?

Smeuïg, romig en friszoet tegelijkertijd. Zo smaakt dit hemelse dessert. Schenk hier een Italiaanse Brachetto d’Acqui, een friszoete mousserende dessertwijn met rood fruitaroma’s. Gemaakt op de manier van Moscato d’Asti. Lekker laag in de alcohol. Maar ook een Moscato of een Sauternes is een goede optie.

10 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 1000 gram rood fruit (aardbeien, bessen, frambozen)
  • 50 ml aardbeienlikeur (óf crème de cassis, sinaasappellikeur, Pimm’s)
  • 150 gram meringues
  • ½ liter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • verse muntblaadjes
  • (evt. poedersuiker)

Stap 1

Maak het rode fruit schoon. Doe in een grote schaal, samen met de likeur. Laat ca. 10 minuten marineren.

Stap 2

Breek in de schaal de meringues in grove stukken. Klop de slagroom dik lobbig met vanillesuiker, citroenrasp. Schenk over de schuimschotsen. Daarbovenop komt de mix van rood fruit. Garneer met muntblaadjes en een beetje gezeefde poedersuiker.

Het kookboek

Energiek kookboek van tv-persoonlijkheid Anita Witzier. Presentratrice van programma’s als ‘De Reünie, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Memories’. Ze werd meerdere malen genomineerd voor de Zilveren TeleVizier-ster, die ze uiteindelijk in 2007 heeft gewonnen. Ze is een gepassioneerde thuiskok die niet gelooft in diëten, wel in elke dag lekker en gezond eten. Zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods. Haar motto is: ‘Niet te veel van alles, niet meer, niet minder.’

Bestellen kun je hier:

Cover Zonder fratsen van Anita WitzierTitel : Zonder Fratsen
Auteur : Anita Witzier
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 6177
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept Eton Mess: zomers dessert, gemaakt van meringue, aardbeien, frambozen, bessen en slagroom. Super snel klaar! #snel #zomers #dessert #toetje

 

 

Appels uit Alto Adige
Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène

Appeltaartwedstrijd
Elzasser appeltaart voor moederdag

Speciaal voor moederdag een bijzondere appeltaart bakken met ‘Marlene’ appels uit Zuid-Tirol (Italië). Dat was de uitdaging tijdens een event speciaal voor foodbloggers. En wie zat er in de jury? Ja natuurlijk, hoe kan het ook anders: Meesterbakker Robèrt van Beckhoven himself. De taart moest ‘live’ gebakken worden in de leskeuken van Robèrt. En welk appelras in de appeltaart werd verwerkt mocht je zelf weten. Onder toeziend oog (buitengewoon kritisch!) en met de nodige tips van Robèrt in de achterzak ging iedereen aan het werk. Zo nodig met hulp van de achterban (je mocht je kind of moeder meenemen), in mijn geval mijn moeder én mijn zus.

 

Appeltaart wedstrijd voor moederdag
Robèrt van Beckhoven geeft advies over de oven

 

Mijn uitgangspunt voor deze wedstrijd is een echte klassieker: Elzasser appeltaart. Zo’n taart wordt gemaakt met slagroom en kaneel. Maar speciaal voor deze wedstrijd geef ik hem een twist; ik voeg er mango en passievruchten aan toe. Dat zorgt voor een subtiel exotisch tintje. Met een chocolade-kus voor mijn moeder als garnering. Deze garnering, de rode lip-bonbons van Chocolaterie Puur uit Gouda, zitten in dezelfde smaaksensatie en zijn ook gemaakt van passievruchten en mango. Drie uur lang wordt er hard gewerkt. De jury proeft en overlegt en dan wordt de uitslag bekend gemaakt: ik win de derde plaats. Geheel onverwacht, maar toch trots natuurlijk! Met name over het juryrapport.

Robèrt over mijn appeltaart:

Van deze appeltaart wil je blijven proeven!

 

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Disznókő: Tokaji Late harverst

Pleasure of Disznókő

8,5 pnt: Hongaars friszoet

Appeltaartwedstrijd

Elzasser appeltaart voor moederdag

Maar wat drinken we erbij? Uiteraard smaakt koffie of thee prima, maar een dessertwijn is veel lekkerder. Ik laat de jury dus een bijpassende wijn erbij drinken: een glaasje Monbazillac. Maar ook een Sauternes of Tokaji Aszù smaakt perfect.

12 punten1 1/2 uur

Ingrediënten

  • Deeg
  • 200 gram bloem
  • 120 gram gezouten roomboter, uit de koelkast in blokjes van 1 cm
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 à 2 eetlepels ijskoud water
  • Vulling
  • Marlene Appels3 frisse Marlene appels (Granny Smith), in schijfjes
  • 1 mango, in plakjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanille suiker*
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 à 2 passievruchten
  • Extra: taartvorm ɸ28 cm (quichevorm), ingevet

Stap 1

Doe voor het deeg alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine met mes. Mix een paar keer kort tot het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Doe over op in een mengkom. Snel tot een samenhangend deeg kneden. Druk het deeg uit tot een dikke schijf, wikkel in plasticfolie en zet het deeg minimaal een ½ uur in de koelkast.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil de appels en snijd in schijfjes. Besprenkel met citroensap. Rol het deeg uit tussen twee vellen plasticfolie tot een lap van ca. 30 cm van 3 mm dikte. Bekleed de vorm met het deeg. Duw het deeg in de hoeken en zijkanten met je vingertoppen. Overtollig deeg langs de randen wegsnijden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Elzasser appeltaart met mangoLeg de appel en mangoschijfjes om-en-om in cirkels op de bodem. Zet de taart nog even in de koelkast. Rol resterende deeg opnieuw uit en snijd er een kleine appelvorm uit.

Stap 3

Jolande met appeltaart met mango
Derde plaats met de Elzasser appeltaart met een twist

Halveer 2 passievruchten en wrijf het vruchtvlees ook door de zeef boven een kommetje. Klop de slagroom met de eidooiers los. Voeg basterdsuiker, vanillesuiker, passievruchtensap en kaneel erdoor. Schenk over de appel-mangoschijfjes. Laat de appeltaart in ca. 45 à 50 minuten gaarbakken. Leg halverwege het appelvormpje in het midden op de taart en bak mee. Laat de taart afkoelen. (Serveer met een bolletjes ijs als dessert.)

 

*Nog lekkerder, maar wel wat duurder: gebruik een half vanillestokje. Schraap het merg eruit en meng door het roommengel. Voeg dan ca. 20 gram suiker extra toe.

Nog meer gemak? Je kunt ook kant-en-klaar vers taartdeeg gebruiken (koeling AH). Nog sneller klaar.

Wie zal er winnen? Appeltaartwedstrijd van Marlène
Wie gaat er winnen? Dat is Keukenliefde met haar Franse appeltaart!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Cheesecake met rood fruit

Voor het weekend
Cheesecake met rood fruit en chocoladesaus

Het rode fruit is weer in aantocht. Aardbeien liggen alweer in de winkel. Misschien nog niet van de koude grond, maar toch… In afwachting van betere tijden kun je je alvast verlekkeren aan deze cheesecake-taart. Frambozen kun je vervangen door aardbeien. In ieder geval: met deze taart steel je de show. That’s for sure! Moeilijk om te maken? Nee, zeker niet. Je hebt alleen tijd nodig om hem te laten ‘opstijven’, nadat hij uit de oven is gekomen. Dus begin gewoon een dag van tevoren.

Welke wijn bij Cheesecake met rood fruit?

Bij zo’n feestelijke cheesecake passen verschillende soorten dessertwijnen. De licht mousserende rode Brachetto d’Acqui uit het noorden van Italië is fris en elegant. Combineert altijd goed met alles waarin rood fruit is verwerkt. De rode Elysium (Noord-Amerika) smaakt wat steviger, maar ook friszoet en sappig. Je proeft bessen, kersen, frambozen. Dat sluit eveneens supergoed aan op het rode fruit in dit dessert. En…, in de combinatie met pure chocolade doet deze dessertwijn het ook geweldig!

12 personen2 uur + wachttijd 4 uur

Ingrediënten

  • 150 g Bastognekoeken
  • 150 g Maria biscuitjes
  • 1 el cacaopoeder
  • 70 g gesmolten roomboter
  • 750 g verse roomkaas (bv. Mon Chou)
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
  • 2 eieren
  • 8 eierdooiers
  • 240 g fijne kristalsuiker
  • 600 ml zure room
  • 300 g frambozen
  • 300 g blauwe bessen
  • Chocoladesaus (=erg veel!)
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram roomboter
  • 200 ml slagroom
  • 65 gram extra pure chocolade (70%!)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een bakvorm van 20×30 cm met bakpapier. Maal de koekjes in een keukenmachine tot kruim, voeg de boter en cacao toe en meng alles , met de pulseerknop, door elkaar. Druk het kruimelmengsel uit over de bodem van de vorm en bak de deegbodem 10 minuten in de oven. Laat afkoelen. Schakel de oven terug naar 110 C. 

Stap 2

Doe de verse roomkaas met de room, vanillemerg, eieren, dooiers en 200 gram suiker in de keukenmachine en pureer alles. Giet het roommengsel op de koekjesbodem en bak de taart 1 ¼ uur in de oven tot de vulling net stevig is. 

Stap 3

Maal intussen de zure room met de overgebleven 40 gram suiker in de keukenmachine glad. Giet het zure-roommengsel over de vulling en bak de taart nog 15 minuten in de oven. De vulling zal nog licht wiebelen. Schakel de oven uit en laat de taart erin staan met de ovendeur op een kier tot hij koud is. Zet de taart dan nog 3 uur of tot de volgende dag in de koelkast.

Stap 4

Voor de chocoladesaus: breng in een steelpan de bruine basterdsuiker, boter en slagroom zachtjes aan de kook. Roer de chocolade erdoor tot hij is gesmolten. Laat afkoelen. 

Snijd de taart in 12 rechthoeken en zet op de borden. Garneren met het rode fruit en de chocoladesaus.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Zoete amandeltaart met geitenkaas

Voor het weekend
Zoete amandeltaart met geitenkaas

Kan dat wel een zoete taart met amandelen en geitenkaas? Vol ongeloof kijk je misschien naar dit recept. Maar het kan; wij hebben het voor jou uitgetest! Je proeft namelijk vooral de peer en amandelen. Zelfs voor iemand die geen geitenkaas lust, is deze taart een aanrader. Het is een Frans recept, afkomstig uit het kookboekje van ‘Terra Cabra’. Bovendien héél gemakkelijk om te maken. Je zet iedereen op het verkeerde been en steelt vervolgens de show! Verrassend & inspirerend.

Volop proeven bij museum Terra Cabra

We hebben al eerder een verhaal geschreven over Picodon-geitenkaas, dat bijzondere kaasje uit de Ardèche. En ben je een echte liefhebber van geitenkaas en je gaat op vakantie naar deze mooie regio? Bezoek dan het museum ‘Terra Cabra’ in het dorp Planzolles. Behalve dat je hier het totale proces van kaasmaken kunt bekijken met een rondleiding, kun je hier ook geitenkaas proeven én kopen.  Hier maken ze de originele Picadons (beschermde AOP), en je kunt ze ook kopen in allerlei leeftijden van heel jong en vers tot 2 jaar oud. Ze maken maar liefst 1 miljoen kazen per jaar.

Welke wijn bij amandeltaart met peer en geitenkaas?

Lekkere niet te zoete taart. Hij is een beetje rul van structuur. Je proeft peer en amandel (beetje als lichtzoete luchtige amandelspijs). Als je het weet proef je in de verte de geitenkaas. Welke wijn erbij? Kies voor een Vin Santo, want de notenaroma’s uit de wijn sluiten mooi aan op de amandelen in de taart. Bovendien is deze wijn ook niet te zoet, waardoor wijn en spijs in balans komen.

6 personen15 minuten + 40 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 rol vers taartdeeg (koeling)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram amandelmeel
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 vers geitenkaasje (100 gram)
  • 3 rijpe peren
  • Poedersuiker
  • Extra: platte taartvorm ɸ 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vorm gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Stap 2

Meng in een kom: suiker, boter, amandelmeel, melk, eieren en eidooiers tot een glad beslag. Verkruimel de geitenkaas erboven en schep erdoor.

Stap 3

Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Snijd de bolle kant in met een mes. Leg de peren op de bodem van de taartvorm. Verdeel het beslag er overheen en bak de taart onder in de oven in ca. 40 minuten goudbruin. Laat afkoelen. Bestrooi de taart eventueel met poedersuiker. (Serveer met een bolletje vanille-ijs.)

 

Crédit photo : Syndicat du Picodon AOP / Philippe Barret,

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.