Dadar boemboe manis asin

Meatless Monday
Dadar boemboe van ‘De Sawa’

Smaak van De Sawa’; zo heet het net uitgekomen Indonesische kookboek (mei 2019) van mijn lievelingsrestaurant ‘De Sawa’. En, het is meteen een ongekend succes! Inmiddels is er zelfs, in NO TIME, een tweede druk uitgebracht.

De Sawa is een Indonesisch restaurant in Delft, eigenlijk een geheim adresje. Gerund door mijn favoriete sommelier Allard Sieburgh, samen met zijn schoonmoeder Betty van Enst. Het is een zeer bijzonder concept. Schoonmoeder kookt traditioneel en authentiek Indonesisch, en schoonzoon Allard geeft hier een zéér culinaire twist aan. Maar je komt hier niet zomaar binnen, want ze hebben geen website. En eigenlijk moet je het tweetal persoonlijk kennen om een tafel te bemachtigen. Al eerder schreef ik een restaurantrecensie over deze bijzondere hotspot. Lees nog even mee.

Maar vanaf nu kun je ook thuis genieten van hun bijzondere keuken door te koken uit hun prachtige kleurrijke kookboek. Een kookboek met 41 recepten. Je kunt kiezen uit de authentieke recepten van Betty (o.a. tahoe telor, tempeh goreng) of die van Allard met een culinaire twist (o.a. avocado ubud-style, redangkroket). Maar vooral de sfeer in het boek is aantrekkelijk en inspirerend. Je voelt de liefde voor food, wijn en familiebanden. Mooie mix van verhalen, familiefoto’s en recepten. Uiteraard bevat het ook een hoofdstuk met wijnadvies, dat kan natuurlijk niet missen.

Betty van Enst-van Bokhoven en Allard Sieburgh van Smaakstudio De Sawa
Betty van Enst-van Bokhoven en Allard Sieburgh (fotografie Suzanne Liem)

Nieuwsgierig geworden? Begin alvast maar met dit Indonesische ei-gerecht ‘Dadar Boemboe Manis Asin’, oftewel Gekruide omelet, van de hand van Allard. Hij vertelt: ‘Ik hou van traditie, maar laat er graag mijn fantasie op los. Herkenning en vernieuwing gaan wat mij betreft hand in hand, dat houdt het spannend. In deze gerechten zijn de smaken van de Indische/Indonesische keuken behouden, maar komen ze op een andere manier samen.’ En heb je dit eenmaal geproefd, dan wil je vast meer…

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Beaujolais Villages

Fris kruidig rood

Beaujolais Vieilles Vignes

Dadar boemboe is een lekkere stevige omelet met duidelijke kokossmaak en een fris zoetzuur groentemengsel. Goede combinatie. Maar voor het perfecte wijnadvies kloppen we dit keer bij Allard aan. Hij adviseert het volgende: “We hebben hier laatst een Grüner Veltliner van Kolkmann bij gedronken, dat was erg goed. Maar een jonge Beaujolais is ook echt fantastisch.”

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • voor de omelet:
  • 10 sprietjes bieslook
  • 6 eieren
  • 100 gram santen, geraspt
  • 2 theelepels gemalen ketoembar
  • zout

 

  • voor de boemboe:
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel (250 gram)
  • ½ rode paprika
  • ½ komkommer
  • ½ courgette
  • ¼ Chinese kool
  • 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 100 ml azijn
  • 3 eetlepels suiker

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°c. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 12 x 22 cm met bakpapier. Knip de bieslook fijn.

Stap 2

Klop 4 van de eieren in een mengkom met de santen, bieslook, ketoembar en zout naar smaak los. Schenk het eimengsel in de ovenschaal en breek de resterende eieren boven de schaal. Roer ze er voorzichtig doorheen voor een mooi marmereffect. Zet de ovenschaal in de oven en bak de omelet in ongeveer 20 minuten gaar.

Stap 3

Pel intussen de rode ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd de teentjes in dunne plakjes. Snijd de winterwortel in de lengte in vieren en snijd er dunne plakjes van. Snijd de paprika in reepjes. Halveer de komkommer en de courgette in de lengte, schep de zaadlijsten uit de komkommer en snijd het vruchtvlees van de komkommer en de courgette in plakjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes.

Stap 4

Verhit de olie in een pan. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg met korte tussenpozen de winterwortel, de paprika, komkommer en courgette toe. Schep steeds om. Meng de Chinese kool erdoor en blus af met de azijn. Roer de suiker erdoor en laat de boemboe nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout.

Stap 5

Haal de schaal met de omelet uit de oven en snijd 4 mooie rechthoeken van de omelet. Leg op ieder bord een rechthoek en schep er wat van de boemboe op. Geef er witte rijst bij.

 

Het kookboek

Prachtig inspirerend kookboek waarin de Indonesische keuken centraal staat. Authentieke gerechten met een moderne twist. Gerechten die de afgelopen jaren in het restaurant ‘Smaakstudio De Sawa’ gepresenteerd werden. Een echte must-have!

Bestellen kun je hier:

Cover Smaak van De Sawa

Titel : Smaak van De Sawa
Auteurs : Allard Sieburgh en Betty van Enst
Fotografie:
Suzanne Liem
Uitgever : Ef & Ef Media
ISBN : 978 90 82128 536
Prijs : € 30,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *