Couscous met venkel en snijbonen

Meatless Monday
Couscous met venkel, snijbonen en harissa

‘Elke dag coucousdag!’, dat zeggen Nadia Zerouali en Samira Dahmani in het voorwoord van hun kookboekje Couscous. Ik ben een groot fan van de Marokkaanse Nadia. Al eerder schreef zij zeer succesvolle kookboeken samen met Merijn Tol, zoals de Arabiaboeken en het bekroonde Souq (Gouden kookboek 2017). Ook was ze op tv te zien bij 24 Kitchen of de inspirerende culinaire tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’, een rondreis door Jordanië en Libanon.

Anyway; sinds kort is dit nieuwe kookboek van haar verschenen met de titel COUSCOUS. Want Nadia schrijft niet alleen. Nee, ze heeft, samen met Samira Dahmani, ook een succesvolle couscousbar in Amsterdam. Het is een schattig klein restaurantje waar Couscous helemaal centraal staat. Ik proefde daar de klassieker ‘Couscous met 7 groenten’ en die was werkelijk verrukkelijk. Alle gerechten worden hier gemaakt door een team van Marokkaanse mama’s, het is een restaurant waar letterlijk en figuurlijk de vrouwen de baas zijn! 

En die recepten van de couscousbar zijn nu verzameld in dit nieuwe kookboekje. Voor vandaag een vegetarische couscous uit het kookboek. Het heet  Harissacouscous met venkel, snijbonen en tabl-kikkererwten. Tijdens het testen van het recept blijkt alleen het kruidenmengsel ‘tabl’ vrijwel niet verkrijgbaar te zijn. Mocht je in Amsterdam wonen, dan kun je het kopen bij de Couscousbar. Voor I Love Food & Wine hebben we het recept aangepast en vervangen door harissakruiden. 

Welke wijn bij couscous met venkel en kikkererwten?

Couscous smaakt van nature wat licht kruidig en zoet. De groenten en kikkererwten zorgen voor een gekruid en knapperig effect. Schenk hier een kruidige rosé bij, zoals die van Gall & Gall. Maar drink je liever rood? Kies dan voor een ronde Merlot, of een kruidige Syrah.

Ingrediënten

  • 50 gram gedroogde kikkererwten
  • zout
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1½ eetlepel tabl of harissakruiden
  • milde olijfolie
  • 2 uien
  • 2 venkelknollen
  • 200 gram verse snijbonen
  • ½ gekonfijte citroen
  • 350 gram couscous
  • olie om in te frituren

Stap 1

Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water. Kook ze in ruim gezouten water in 40 minuten beetgaar. Giet ze af, spoel met koud water en laat ze drogen op keukenpapier.

Stap 2

Maak zelf harissa: Blaker de puntpaprika en rode pepers in de vlam van het fornuis of onder de grill totdat ze rondom zwart zijn. Laat ze afkoelen in een afgesloten plastic zak of schaal met deksel. Verwijder de zwarte vellen en zaadlijsten. Pel en hak de knoflook. Pureer de paprika, pepers en knoflook met 1 eetlepel tabl, 1 theelepel zout en 2 eetlepels olijfolie tot een smeuïge harissa. 

Stap 3

Pel en snipper de uien. Snijd de venkel in partjes en bewaar het groen. Snijd de snijbonen in schuine stukjes. Snijd de gekonfijte citroen fijn (pulp mag erbij). Maak de couscous gaar volgens gebruiksaanwijzing. 

Stap 4

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braad- of hapjespan. Bak de ui 8 minuten of half hoog vuur. Voeg de venkel, snijbonen, citroen, de helft van de harissa en een scheutje water toe. Laat alles met deksel in 10 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout. 

Stap 5

Verhit intussen een flinke laag olie in een kleine koekenpan en frituur de kikkererwten goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met de rest van de tabl en wat zout. Roer de rest van de harissa los met een scheutje olijfolie. 

Stap 6

Verdeel de couscous over 4 diepe borden. Schep de groenten erop. Verdeel er het venkelgroen en de kikkererwten over. Geef de rest van de harissa erbij. 

Bestellen kun je hier:

Cover CouscousTitel : Couscous
Auteur : Nadia Zerouali & Samira Dahmani
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 388 0597 9
Prijs : € 20,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *