Voor het weekend
Cote de boeuf met peperjus

Cote de boeuf klinkt misschien ingewikkeld maar valt reuze mee. Het is een stuk runder riblap aan één stuk. De bereiding van dit recept is heel makkelijk, want na het aanbakken kun je het in de oven rosé bakken. Halverwege voeg je pastinaak en oerwortel toe. Peperjus bereid je van tevoren en zet je klaar. Combineer met een Bordeaux of een Syrah van Ro-Rée #wijnspijscombinatie #ovenschotel #vlees

Voor een stuk ‘cote de boeuf’ moet je echt naar je slager! Cote de boeuf klinkt misschien wat ingewikkeld. Maar dat valt uiteindelijk reuze mee. Het is in feite een stuk runder riblap aan één stuk. De bereiding is ook heel makkelijk, want na het aanbakken kun je het gewoon in de oven rosé bakken. Halverwege voeg je de pastinaak en oerwortel toe. Peperjus bereid je van tevoren en zet je klaar. Easy dus… Een heerlijk gerecht, echt iets voor het weekend.

Welke wijn bij ‘cote de boeuf met peperjus’?

Het is vlees stevig van structuur, het garnituur (pastinaak en oerwortel) zorgen voor een zoet en aards accent. De peperjus zorgt voor wat pit (zonder dat het te heet is!). We kiezen een klassieke combinatie met Bordeaux uit de Médoc. Ook de Syrah van Ro-Rée past als een huis. Het pepertje in de wijn sluit mooi aan bij de saus. En zorgt voor dat de wijn extra diepgang krijgt. Ook de Malbec van Circus Maximus of de Argentijnse Cabernet Franc zal het goed doen. Welke wijn je ook gaat drinken, gebruik hem ook in de saus, dan heb je meteen een perfect bruggetje tussen dit heerlijke gerecht en de wijn.

Fabre Montmayou Cabernet Franc (1)
Fabre Montmayou Cabernet Franc uit Argentinië
6 personen1 uur

Ingrediënten

  • 2 takjes platte peterselie
  • 2 takjes tijm, blaadjes eraf gerist
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 gram cote de boeuf zonder bot (slager)
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram roomboter
  • 100 ml rode wijn
  • 1 potje runderfond (380 ml)
  • 100 ml slagroom
  • 2 eetlepels groene peperbesjes (potje, groene pepers ingemaakt op azijn)
  • 1 pastinaak, in stukken
  • 2 grote oerwortel, in grove stukken
  • 50 gram veldsla

Stap 1

Verwarm de oven voor op 140 °C. Doe intussen in een vijzel:  peterselieblaadjes, tijmblaadjes, olijfolie  en 1 teentje knoflook in een vijzel. Wrijf het fijn tot een kruidenolie. Bestrooi de cote du boeuf met zout en peper, en smeer rondom in met de kruidenolie. Verhit de boter in een koekenpan. Braad het stuk vlees rondom bruin. Neem uit de pan en leg het in een ovenschaal of braadslede. Leg de pastinaak, oerwortel en de gekneusde teen knoflook rondom het vlees. Zet de braadslede in de oven en bak het vlees meet groenten ca. 40 minuten.

Stap 2

Verhit intussen het achtergebleven bakvet in de koekenpan. Blus af met de rode wijn. Voeg de runderfond toe en breng opnieuw aan de kook. Laat tot ca. 1/3 inkoken. Roer de slagroom en de peperkorrels erdoor. Laat de saus ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Neem het vlees uit de oven, laat even rusten. Leg op een schaal. Schep de pastinaak, oerwortel en de gekneusde teen knoflook rondom het vlees. Garneer met veldsla.

 

Tip: Vleesthermometer voor eenmalig gebruik

Om te controleren of de cote du boeuf inderdaad mooi rosé is, kun je een (digitale) vleesthermometer gebruiken. Op de temperatuur van 52 °C is rundvlees dan op de juiste temperatuur en van binnen mooi rosé. Mijn slager heeft (gratis!) kleine mini-vleesthermometertjes voor éénmalig gebruik. Die steek je in het vlees, en als het vlees op de juiste temperatuur is, dan springt het dopje eraf. Klaar is Kees! Vraag je slager ernaar, het werkt super!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: Cote de Boeuf met groenten uit de oven. Makkelijk rundvlees recept voor het weekend. Met peperjus. Geschikt voor de feesttafel met fijnproevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *