Charcuterie met 2 tapenades

Voor het weekend
Charcuterie met 2 tapenades

Dit is echt de meest simpele borrelhap voor het weekend die je maar kunt bedenken: een plateau charcuterie.  Maar wat is charcuterie eigenlijk? Grofweg gezegd is het een mooi woord voor een plateau met voornamelijk Franse vleeswaren, zoals droge worst (saucisson sec), paté, rauwe ham (jambon cru) of rillettes. Vaak staat het in Frankrijk  op de menukaart bij de voorgerechten. Meestal vergezeld met wat stokbrood, boter en cornichons (kleine zure augurkjes). Maar je kunt het ook combineren met wat zelfgemaakte tapenades! En die maak je dan weer zelf. Dat geeft de borrel extra pit. Vindt iedereen lekker.

Welke wijn bij charcuterie?

Bij dit klassieke Franse (voor)gerecht hoort een klassieke Franse rode wijn: namelijk Beaujolais. Maar er is veel verschil. Kies voor een Beaujolais met wat meer body en pit, zoals een Beaujolais Vieilles Vignes van Vinoblesse of eentje die afkomstig is uit één van de tien cru-dorpen. Het is verrassend heerlijke rode aperitiefwijn die vooral fantastisch combineert  met zo’n mediterrane charcuterie (=koude vleeswaren). Het frisse fruit in de wijn maakt de vettere worstsoorten lekker licht.

Beaujolais Villages

4 personen20 minuten
          

Ingrediënten

  • 8 plakjes harde worst (spinata romana)
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 4 plakjes Italiaanse mortadella
  • ½ hard worstje in plakjes (bijv. Fuet)
  • 10 zwarte olijven
  • 1 stokbrood

Stap 1

Leg alle vleeswaren mooi gedrapeerd op een schaal. Garneer met wat olijven. Lekker met stokbrood en de onderstaande tapenades.

 

Rucolatapenade

bereiden: ca. 10 minuten

Hak 1 lenteuitje en 75 g rucola fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg toe: 25 g geroosterde pijnboompitten, 1 uitgeperst teentje knoflook, 4 el olijfolie en 3 el geraspt Parmezaanse kaas. Pureer verder tot een dikke massa. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Overdoen in kommetje.

Tomatentapenade

Bereiden: ca. 10 minuten

Hak 20 halfgedroogde tomaatjes, 30 g geschaafde amandelen, 10 g verse basilicumblaadjes, 4 el olijfolie, 1 uitgeperst teentje knoflook fijn met een staafmixer. Breng op smaak met 2 el geraspte Parmezaanse kaas, 2 tl balsamicoazijn, zout en versgemalen peper. Overdoen in kommetje.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2013
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.

3 thoughts on “Charcuterie met 2 tapenades

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *