Broodje saté van tempeh met roedjak uit het kookboek Groen op kolen van Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek

Meatless Monday
Broodje tempeh saté met roedjak

Ook zonder vlees of vis  kun je heerlijk barbecueën! Dat blijkt uit de vele kookboeken die onlangs zijn verschenen, zoals Gegrild & Geroosterd en Vega BBQ. Ook Groen op kolen is zo’n kookboek om met een houtskool-barbecue stoere, vegetarische gerechten te maken. Uit deze laatste titel  komt dit broodje saté, gemaakt van gemarineerde tempeh. Erbij een frisse Indische fruit-groentesalade (Roedjak) die het geheel naar een hoger plan tilt. Een broodje waar de omnivoren jaloers van worden! Geschikt voor de lunch, of als lichtverteerbaar hoofdgerecht.

Welke wijn bij broodje tempeh saté?

Het is een lekkere stevige, gekruide tempeh sate. Gember en knoflook zijn te proeven. Zoet-zurige, lichtpittige roedjak is er lekker bij, en maakt het geheel ook minder compact. Drink hier een kruidige rosé bij, zoals die uit Navarra. Maar ook die uit Italië, uit Bardolino, zal uitstekend matchen. Verfrissend, en het kleine zoetje combineert goed met de roedjak. Liever wit: kies dan voor een pinot gris uit de Elzas.

4 personen25 minuten, 2 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 250 gram tempeh
  • 4 Surinaamse broodjes of pistolets

 

  • Voor de marinade
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel zeezout

 

  • Voor de roedjak
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • ¼ komkommer
  • 1 cm gemberwortel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel ketjap manis½
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 theelepel sambal

Stap 1

Snijd de tempeh in blokjes van 1,5 centimeter. Pel voor de marinade de knoflook en hak deze fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade, meng de tempehblokjes erdoor en laat minstens 2 uur marineren.

Stap 2

Pel intussen voor de roedjak de sinaasappel. Snijd de partjes in blokjes van ½ centimeter. Was de appel en de komkommer. Steek het klokhuis uit de appel en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ centimeter. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ centimeter. Meng deze ingrediënten in een kom.

Stap 3

Schil en rasp de gemberwortel. Meng deze met het sinaasappel- en het limoensap, de ketjap manis, de rietsuiker en de sambal in een pannetje en breng aan de kook. Schenk het kokende mengsel over het fruitmengsel en laat de roedjak afkoelen.

Stap 4

Rijg de gemarineerde tempehblokjes aan 4 satehstokjes. Gril de sateh op het rooster van de BBQ of in een grillpan 2 minuten, keer een kwartslag en gril weer 2 minuten. Herhaal tot je alle vier de kanten 2 minuten hebt gegrild. Let op dat je niet het heetste gedeelte van het rooster gebruikt, tempeh heeft de neiging om te verbranden als je het te heet grilt.

Stap 5

Snijd de broodjes open, schep er wat roedjak in en leg in elk broodje een satehstokje.

 

Het kookboek

Na Hete Rook, Hete Vuren en Hete Kolen waarin het grillen op de Kamado (Big Green Egg) centraal staat, komen de twee stoere mannen: Leonard Elenbaas (eigenaar van Pure Passie On Tour) en Jeroen Hazebroek (eigenaar van Het Kookvuur) met een nieuw kookboek: Groen op kolen. Allebei zijn ze helemaal gek van koken op open vuur. Voor hun heeft grillen geen geheimen meer. Hoewel ze fanatieke vleeseters zijn, willen ze ook laten zien hoe je vegetarisch heerlijk kunt barbecueën: van Pokébowl met gepofte groenten, wraps met hummus en gebakken falafel tot pompoentaart. Bovendien een boek met uitgebreide uitleg over ingrediënten, de keus in barbecues en hoe je ze bedient, plus recepten met de verschillende technieken.

Bestellen kun je hier:

Cover groen op kolenTitel : Groen op kolen, Vega(n) barbecue
Auteurs : Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek
Uitgever : Fontaine Uitgevers
ISBN : 978 90 5956 924 9
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: broodje tempeh saté met roedjak. Heerlijk vegetarisch lunchgerecht of hoofdgerecht. De pittige roedjak (Indische fruit-groentesalade) verfrist. Heerlijk met een glas kruidige rosé uit Navarra. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #Aziatisch #BBQ

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *