Theebrood oftewel Tea Loaf uit het Brits bak van Regula Ysewijn

Meatles Monday
Brits ‘Theebrood’ ZONDER gist

Theebrood; daar had ik nog nooit van gehoord! Het is een soort sappige cake (kruidkoek) met gekonfijte vruchtjes die eerst een nacht in sterke thee worden gemarineerd. Bovendien is het een brood dat gemaakt wordt zonder gist. Echt super simpel om te maken. Alleen een dag van te voren beginnen, want de vruchtjes moeten wellen (vocht opnemen) in de thee.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Dit recept is afkomstig uit het ‘Brits bakboek’ van de Belgische culinair auteur en foodfotograaf Regula Ysewijn. Ik publiceerde al eerder een recept uit haar boek: crumble met appel en bramen. Dit recept van de zogenaamde Tea loaf is een moderne versie van Welshe gebak, vertelt Regula in haar intro. Het is heerlijk als je het besmeert met goede roomboter. Favoriet recept van haar familie en vrienden.

10 personen1½ uur (+ 1 nacht wachttijd)

Ingrediënten

  • 175 gram krenten
  • 80 gram rozijnen
  • 250 ml sterke Engelse thee
  • 260 gram bloem
  • 110 gram rietsuiker
  • 120 gram bruine suiker
  • ½ theelepel koekkruiden
  • 50 gram gekonfijte citrusschil
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra: brood of cakevorm (1½ liter)

Stap 1

Doe de krenten en rozijnen in een kom en bedek met de hete thee. Laat een nachtje rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet de broodvorm in en bestrooi met wat bloem. Voeg de bloem, suikers, koekkruiden, gekonfijte schil, bakpoeder en ei toe aan het krentenmengsel meng het geheel goed. Schep in de broodvorm.

Stap 3

Bak het theebrood 1,5 uur in het onderste deel van je oven. Check de gaarheid van de cake na 1 uur en bedek met folie als hij te donker dreigt te worden. Serveer met boter.

 

Brits bakboek

Al sinds dat de Vlaamse Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel :Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *