Zuid-Afrika
Bobotie & Kanonskop

In het najaar gaan we naar… Zuid-Afrika! Momenteel zijn we druk bezig om een mooie reisroute uit te stippelen. Belangrijk onderdeel zal zijn: wijn en lekker eten. Om alvast in de stemming te komen, dit recept van bobotie. Een van de allerbekendste Zuid-Afrikaanse gerechten. Weleens gegeten? In het laatste nummer van Proef& (ligt nu in de winkel) van Gall&Gall staat mijn recept. Daar wordt het gerecht gecombineerd met de rode wijn van Kanonskop. Het sappige fruit (vooral zwarte bessen) in de wijn combineert fantastisch met de rozijnen en pruimenjam in de Bobotie. Maar een unwooded chardonnay zou ook heel goed passen, zeker als je de pruimenjam vervangt door abrikozenjam. Bijvoorbeeld die van Newton Johnson, te koop bij WineMatters.

Muziek: om in de sfeer te blijven een scène uit de film ‘Out of Africa’.

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 2 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 4 dl volle melk
  • 25 gram boter
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 750 gram rundergehakt,
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels kerriepoeder (mild)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel pruimenjam (AH)
  • ½ citroen, uitgeperst
  • 75 gram rozijnen
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels amandelschaafsel (25 gram)
  • Extra: ovenschaal (of gietijzeren pan)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 160 °C. Week het brood in 150 ml melk. Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui ca.5 minuten tot ze glazig zijn. Knijp het brood uit. Aan ui toevoegen: gehakt, knoflook en uitgeknepen brood. Al omscheppend ca. 3 minuten op hoog vuur half rul bakken. Voeg kerriepoeder, laurierblad, pruimenjam, citroensap en rozijnen toe. Bak het gehakt nog ca. 3 minuten tot het niet meer rood is. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Klop de eieren met de rest van de melk (250 ml). Roer de helft hiervan door het gehaktmengsel. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en schenk de rest van het eimengsel erover. Bestrooi met amandelen.

Stap 3

Bak de bobotie in ca. 1 uur in het midden van de oven. Laatste 5 minuten de oven op 200 °C zetten, zodat de bovenkant mooi goudbruin wordt. Lekker met gele rijst (AH) met handje rozijnen en een knapperige salade.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *