Tabouleh met feta

Meatless Monday
Bijna-tabouleh salade met feta

Mijn tabouleh is een bijna-tabouleh. Deze grappige term (bijna-tabouleh) is bedacht door ons Nederlandse duo Merijn Tol en Nadia Zerouali, bekend van o.a. de kookboeken Souq, Arabia en Bismilla Arabia. Of de tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’. Lees nog even mijn interview met Nadia en Merijn over hun culinaire favorieten.

Maar wat is tabouleh nou eigenlijk? In feite is het een peterseliesalade, gemaakt van verse platte peterselie en verse munt, aangevuld met een klein beetje bulghur. Afkomstig uit de keuken van het Midden-Oosten, met name de Palestijnse keuken.

Mijn tabouleh is meer het omgekeerde: een bulghur-salade met veel groene kruiden, amandelen, frisse groenten en feta. Je kunt hem eten als zomerse maaltijdsalade, smaakt heerlijk fris en kruidig.

Welke wijn bij bijna-tabouleh met feta?

Knisperend fris, kruidig en volop stuivend van geur, dat zijn de aanstekelijke kenmerken van een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Zoals die van Breaker Bay van Gall & Gall. Combineert fantastisch bij zo’n friskruidige  bijna-tabouleh. Sappige kerstomaatjes en bosui passen bij het frisse fruit van de wijn. Diverse verse (tuin)kruiden matchen prachtig met de lichte kruidige smaak.

 

Hãhã Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram fijne bulghur (Marokkaanse winkel)
  • 100 gram hele witte amandelen, gehalveerd
  • 15 g verse korianderblaadjes
  • 9 g verse muntblaadjes
  • 40 g platte peterselie
  • 1 groot bosuitje, fijngehakt (35 g)
  • 250 gram zoete kerstomaatjes, in vieren gesneden
  • 1 komkommer, geschild en zonder zaad
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • zout, versgemalen peper
  • 30 zwarte olijven zonder pit (Taggia, AH Excellent)
  • 150 g feta-kaas, in blokjes

Stap 1

Doe de bulghur in een zeef en spoel even af onder koud stromend water. Goed uit laten lekken. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en laat afkoelen. Snijd alle kruiden fijn (probeer niet te kneuzen). Snijd de komkommer in kleine blokjes. Pers de citroen uit. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper.

Stap 2

Meng de amandel, kruiden, bosui, tomaatjes, komkommer, olijven en feta door de bulghur. Schenk de dressing over de salade vlak voor het opdienen. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&7 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *