Bietenstamppotje met spek, dragon en champignons

Elegant, fruitig (kersen, bramen) en zacht kruidig; dat zijn de smaakkenmerken van een Pinot Noir uit de Bourgogne. Dit luchtige stamppotje past daar helemaal bij, want in de geur van de wijn kun je ook rode biet herkennen. De topping van champignons zorgt  voor wat aardse kruidigheid en bite. Dragon maakt het geheel frisser. We drinken er een Pinot Noir bij van Henri Germain et Fils 2009 (Vinoblesse): verrukkelijk!!! Helaas uitverkocht, maar de rode Bourgogne van Claude Maréchal past ook goed. Prijs: € 18,95. (Beproefd)

Muziek: Over the Rhine met ‘Oh yeah by the way’. Mooi!

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 75 g gerookte magere spekreepjes
  • 2 sjalotje, fijngesnipperd
  • 500 g gekookte bietjes, in blokjes
  • 2 el verse dragon, fijngesneden
  • 1 dl crème fraîche
  • zout, versgemalen peper
  • 1 ½ kg geschilde aardappelen
  • 1 dl melk
  • 1 el olijfolie
  • ½ bakje kastanjechampignons, in plakjes

Stap 1

Verhit 1 el boter in een pan en bak de spekblokjes even uit. Voeg sjalotjes toe en bak even mee. Roer bietjes, dragon en crème fraiche erdoor en laat ca. 10 minuten zachtjes doorwarmen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Stap 2

Kook intussen de aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak er een puree van met melk en de rest van de boter. Bietenmengsel erdoor scheppen.

Stap 3

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bietenstamppot op vier borden. Verdeel de champignons erover. Lekker met een gepaneerde varkensschnitzel.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&4 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *