Meatless Monday

Bietensalade met kastanjes en tahin

Bietensalade met kastanjes; echt een salade voor deze tijd van het jaar. Afkomstig uit de Perzische keuken uit het kookboek Feast van Sabrina Ghayour. Dit is een bijzonder groentegerecht van aardse bietjes met zoete kastanjes en tahin, maar fris door de yoghurt en citroen. Als salade zeker voldoende voor 8 personen in plaats van 4 zoals het oorspronkelijk recept aangeeft.  Smaakt uitstekend bij een gebakken zalmmoot of gegrilde kip. Maar ook geschikt als voorgerecht of als salade op een buffet. Lees nog even de enthousiaste recensie van onze schrijfster Mieke van Laarhoven.

Welke wijn bij bietensalade met kastanjes?

Tja, een groentegerecht is meestal niet leidend voor de keus van de wijn. Dus ook de keus van welk hoofdgerecht je erbij gaat eten is bepalend. Maar een kruidige Spaanse rosé of licht rood met frisse maar rijpe tonen zal het zeker ook goed doen. Denk aan een Valpolicella Classico of de Rosso uit Sardinië.

Bietjessalade met kastanjes

Bietensalade met kastanjes

Bereiding: 25 minuten
Bijzondere bietensalade met kastanjes uit de Perzische keuken. Zeer geschikt als voorgerecht of als groente bij een stuk zalm of gegrilde kip.
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • kg geschilde gekookte bietjes
  • 200 gram gekookte kastanjes
  • zeezout vlokken en versgemalen zwarte peper

voor de kruidenolie:

  • 1 onbespoten citroen
  • 15 gram dille
  • 15 gram koriander
  • 5 eetlepels olijfolie

voor de yoghurtsaus:

  • 3 eetlepels lichte tahin
  • 100 gram Griekse yoghurt 10%
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 eetlepel nigellazaad of zwart sesamzaad

Bereiding
 

  • Snijd de bietjes in kwarten of in achten (afhankelijk van de grootte). Leg ze op een grote schaal. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Schroei de kastanjes in 2 minuten een beide kanten tot ze licht geblakerd zijn. Verdeel ze over de bietjes. Bestrooi met wat zout en peper.
  • Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Doe de dille en koriander in een kom en schenk er kokend water over. Laat 1 minuut staan. Giet af en laat onder koud stromend water afkoelen. Knijp de kruiden uit en pureer ze in de keukenmachine of met een staafmixer met 1 eetlepel citroensap, de citroenrasp en de olie tot een glad mengsel. Voeg eventueel meer olie toe als de saus te dik blijft. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de tahin, yoghurt en olie door elkaar. Roer er zoveel warm water door zodat een gladde saus ontstaat die als een lint van de lepel loopt. Breng op smaak met zout.
  • Schep de rest van het citroensap door de bietjes en kastanjes. Sprenkel de yoghurtsaus erover. Schep de kruidenolie erover en bestrooi met sesam- en nigellazaad.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FeastsTitel:              Feasts
Auteur                 Sabrina Ghayour
Uitgever                Good Cook
ISBN nummer      9789461431806
Prijs          
€ 24,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept