Klassieker

Perfecte Babi Ketjap

Uit de Indonesische keuken komt babi ketjap. Dit recept is een mix van verschillende recepten. En vanaf nu: mijn grote favoriet! Door de toevoeging van aardappelen en doperwten krijgt het gerecht meer bite en kleur. Gemakkelijk om te maken en gegarandeerd succes.

Welke wijn bij babi ketjap?

Maar welke wijn schenk ik erbij? Dat is altijd lastig bij zo’n gerecht met veel sojasaus. Daarom advies ingewonnen bij mijn vriend Allard Sieburgh. Hij is sommelier in restaurant De Seinpost in Scheveningen, maar runt ook voor intimi een klein Indonesisch restaurantje ‘De Sawa’  ism zijn schoonmoeder. Helemaal top daar! Hij stelt een mooie Bordeaux of een volle Pinot Noir voor. We gaan voor de Pinot Noir van Main Divide uit Nieuw Zeeland (€ 19,95). Een rode wijn boordevol mooi rood fruit en lichte aardse aroma’s. Wil je iets goedkopers, dan voldoet een Côtes du Rhône ook prima. Maar ook een kruidige rosé combineert uitstekend.

4 personen75 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 700 gram schouderkarbonade zonder bot, in kleine stukjes
  • 150 ml ketjap manis
  • 1 theelepel verse gember, fijngeraspt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 150 gram diepvries doperwten

Stap 1

Verhit de olie in een braadpan en bak de uien en knoflook in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg het vlees toe en bak ca. 5 minuten rondom bruin. Roer de ketjap, gember, citroensap en suiker erdoor. Breng aan de kook. Laat het vlees in ca. 1 uur heel zachtjes gaarsudderen.

Stap 2

Schep aardappelblokjes en doperwten erdoor en breng opnieuw aan de kook. Laat de babi ketjap in nog 10 minuten verder gaarstoven. Lekker met witte rijst en komkommerrelish.

 

Komkommerrelish

  • 1 komkommer
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel fijne suiker
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 theelepel donkere sesamolie
  • 1 gedroogd rood pepertje
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Snijd de komkommer in kleine blokjes. Roer in een grote kom door elkaar: rijstazijn, suiker, sojasaus en sesamolie. Verkruimel het pepertjes boven de kom en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Schep de komkommerblokjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 1 uur de smaken intrekken.

 

Meer heerlijke Aziatische recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *