Auberginestoof met paprika uit Beiroet van Merijn Tol

Meatless Monday
Aubergine stoofschotel uit Beiroet

Yekhni batenjan, zo heet de waanzinnig lekkere auberginestoof uit het nieuwste kookboek ‘Beiroet’ van Merijn Tol. Al eerder publiceerde deze good looking lady met blonde lokken mooie kookboeken met gerechten uit het Midden-Oosten. Altijd in samenwerking met Nadia Zerouali. Maar deze keer liet zij haar eigen hart spreken. Haar ziel heeft zich verpand aan de stad Beiroet. En in dit kookboek beschrijft ze de stad door de ogen van haar vrienden. Deze stoofschotel komt van haar vriendin Tamar.

sfeerbeeld Beiroet

In het intro vertelt Merijn het volgende: ‘Mijn vriendin Tamar is dus een wonderbaarlijk persoon. Ze is tandarts van beroep, kunstenaar met penseel en verf, fanatiek hiker op de Lebanon Mountain Trail, reislustig van natuur en kookt en bakt dat het een lieve lust is. We delen dezelfde levenslust, liefde voor de natuur en het daar goed voor zorgen.

Merijn Tol in Beiroet
Merijn Tol op pad in haar geliefde Beiroet

Voor Tamar draait het Armeense thuiseten om de eenvoud. Want misschien zul je denken dat dit gerecht er erg eenvoudig uitziet en lijkt het je saai, maar schijn bedriegt. Het is een van heerlijkste recepten uit dit boek: het toppunt van mediterraan comfortfood. De combinatie met muhammara is niet klassiek, maar erg lekker.’

En inderdaad die combinatie met de muhammara (paprika-walnotendip) van Tamar is essentieel, vinden wij. We publiceerden al eerder een muhammara uit het kookboek Sumak. Maar deze versie smaakt toch héél anders. Vooral de rauwe ui en de geroosterde komijnzaad zorgen voor een ander karakter. Door de muhammara wordt deze auberginestoof pas echt een toppertje. Niet moeilijk om te maken, je hebt alleen tijd nodig. Door het lange stoven worden de aubergines smeuïg en vol van smaak. Bovendien vegetarisch, en VEGAN!

Welke wijn bij auberginestoof met muhammara?

Smeuïge en licht-aardse stoofpot met een klein pepertje op de achtergrond. Muhammara zorgt voor bite en pit. We dronken er een Italiaanse Piccini memoro rosso van Gall & Gall bij. Maar die bleek toch te rijp en zoet erbij. Wat dan wel? Vanwege de tomatensaus lijkt een Toscaanse Chianti Classico of een Barbera uit Piemonte beter te combineren.

4 personen35 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten

  • 1 kg aubergines*
  • 1 bol knoflook
  • ½ kg rijpe tomaten
  • olijfolie
  • 3 kleine groene paprika’s
  • 1 groene peper
  • zout

Stap 1

Breek de steel van de aubergines en snijd het topje eraf. Snijd ze dan in grove stukken van 2 à 3 cm. Pel de tenen knoflook, maar laat ze heel.

Stap 2

Verhit een flinke scheut olijfolie in een braad pan op halfhoog vuur en bak de aubergines in ca. 7 minuten rondom lichtbruin. Haal de aubergines uit de pan. Voeg zonodig extra olie toe in de pan en bak de knoflooktenen in ca. 1 minuut lichtbruin. Voeg de hele paprika’s en hele peper toe en bak ongeveer 15 minuten op halfhoog vuur.

Stap 3

Snijd intussen de tomaten in plakjes. Voeg de aubergine weer toe aan de paprika’s. Doe de plakjes tomaat erbij en breng goed op smaak met wat zout. Breng opnieuw aan de kook. Laat op heel laag vuur 1 ½ uur stoven met de deksel op de pan tot alles zacht is. (Heb je veel vocht in de pan, stoof dan de laatste 20 minuten verder zonder de deksel.) Voeg eventueel op het eind nog wat olijfolie toe. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer in combinatie met de muhammara en vers flatbread.

* Bij voorkeur baby-aubergines of anders lange dunne aubergines (Turkse winkel of toko).

 

Muhammara à la Tamar

4 personen10 minuten

Muhammara UIT BeiroetINGREDIËNTEN

  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 200 gram walnoten, fijngehakt
  • 1 eetlepel komijnzaad, geroosterd
  • 200 gram zoete paprikapasta (tatli biber, Turkse winkel)
  • zout
  • olijfolie

Meng in een kom: ui, ¾ deel van de walnoten, ¾ deel van het komijnzaad en paprikapasta. Breng op smaak met zout. Bestrooi met de rest van de walnoten en komijnzaad. Besprenkel met olijfolie.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de spannende keuken van Beiroet, gezien door de ogen van de vrienden van kookboekenschrijfster Merijn Tol. Naast de vele recepten bevat het boek mooie verhalen over de stad, portretten van haar vrienden en talloze eetadressen en restaurants. Je leert de stad kennen van haver tot gort. Een must om te gaan bezoeken na het lezen van dit boek. En zoals Merijn zegt: ‘Beiroet grijpt je bij je kladden en laat je nooit meer los.’

Bestellen kun je hier:

Cover BeiroetTitel : Beiroet
Auteur : Merijn Tol
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 06 96 9
Prijs : € 34,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Exemplaar van het kookboek heb ik gratis gekregen van de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

One thought on “Aubergine stoofschotel uit Beiroet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *