Asperges met botersaus van Estée Strooker

Meatless Monday
Asperges met botersaus

Al asperges gegeten? Het seizoen is vroeg begonnen dit jaar en de asperges zijn nu al volop verkrijgbaar. Dit recept komt uit het kookboek ‘Estée kookt’ van Estée Strooker. Je kent haar misschien van haar kookprogramma’s op 24 Kitchen. Deze saus is het proberen waard: licht gebonden met eidooiers en zacht-romig door de gesmolten boter.

Estée Strooker in de lente
Estée viert de lente!

‘Ik durf toch wel te zeggen dat de asperge mijn lievelingsgroente is. Dat komt denk ik vooral door haar exclusieve karakter. Kort per jaar te verkrijgen, uit onze eigen koude grond het allerlekkerst en een hels karwei om ze te schillen. Je moet er wel een beetje moeite voor doen. En dat is goed. Want bijna alles waar je moeite voor moet doen is lekkerder’, vertelt Estée aanstekelijk in haar intro van het recept. En zo is het maar net. Schil de asperges met een speciale dunschiller voor asperges, want dan valt dat helse karwei ook reuze mee!

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Lettre d'Eloïse chardonnay

Delicaat wit

8,4 pnt witte Bourgogne van Ambroise

Pinot blanc van Marc Tempé

Biodynamisch wit

Pinot blanc uit de Elzas: 8,2 ptn

In dit gerecht wordt de wijn bepaald door de saus en het half-hard gekookte ei. De wijn mag daarom rond zijn met zachte zuren. Kies bijvoorbeeld voor een Chardonnay (zonder of  met weinig houtlagering), Pinot Blanc of een Grenache blanc.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg Hollandse asperges
  • 1 theelepel suiker
  • 120 gram boter
  • stukje foelie
  • zout, versgemalen peper
  • 3 eieren
  • Botersaus
  • 100 ml witte wijn
  • 75 ml melk
  • 100 gram boter
  • 3 eieren
  • verse nootmuskaat
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels gehakte bieslook

Stap 1

Schil de asperges met een dunschiller door ze bij het kopje vast te pakken en van boven naar beneden te schillen. ( Je kunt ze het beste neerleggen op het aanrecht.) Snijd een klein stukje van de uiteinden af (net te verwarren met de kopjes, die zijn juist het lekkerst) en leg ze in een pan. Kook de asperges 5 minuten in ruim water met suiker, 20 gram boter, foelie en zout. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Kook intussen de 3 eieren in 8 minuten  bijna hard. Laat ze schrikken en snijd ze in grove stukken.

Stap 2

Verwarm voor de botersaus 100 ml witte wijn, melk en 100 gram boter tot alles gesmolten is en licht gaat koken. Scheid de overige 3 eieren.

Haal de pan van het vuur en voeg de eidooiers al kloppend met een garde toe. De eidooiers zorgen voor de binding, maar je wilt voorkomen dat je in plaats van een lobbige botersaus scrambled eggs krijgt. Als de saus toch niet voldoende bindt, kun je hem voorzichtig, al kloppende nog iets verwarmen, maar de saus mag absoluut niet meer koken! Breng de saus op smaak met zout, peper en snufje nootmuskaat en wat citroensap. Schep de asperges op een mooie schaal en giet de saus erover heen. Garneer met de half hard gekookte eieren en bieslook.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

Meer suggesties nodig uit dit kookboek? Kijk naar de kievitsbonensalade en de pasteitjes met kippenragout. Inmiddels is  ook het recept Gegrilde sla met spekjes online. Volg ons.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *