Italiaanse klassieker

Pesce Spada alla Siciliana: zwaardvis op z’n Italiaans

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept
Recept Pesce Spada alla Siciliana: een typisch Zuid-Italiaans visgerecht van gegrilde zwaardvis met tomaten-groentensaus. Combineer met een witte wijn als Gavi La Battistina. #zwaardvis

Zin in een zonnige visklassieker vol smaak? Met deze Pesce Spada alla Siciliana (oftewel zwaardvis op Siciliaanse wijze) tover je de warmte van Italië zó op je bord. Stevig visvlees, een geurige tomatensaus met olijven, kappertjes en oregano, en dat alles in nog geen half uur klaar. Makkelijk én indrukwekkend. Dit is zo’n gerecht waarbij je meteen denkt: waarom doen we dit niet vaker?

 

Wat maakt de Siciliaanse keuken zo bijzonder?

Sicilië is een smeltkroes van culturen, en dat proef je. De keuken van dit zonovergoten eiland is rijk aan invloeden van onder andere de Arabieren, Spanjaarden en Grieken. Dat zie je terug in het gebruik van rozijnen, amandelen, citrus, kruiden en natuurlijk: véél verse vis. De Siciliaanse keuken draait om eenvoud, maar altijd met een uitgesproken smaak. Denk aan rijpe tomaten, geurige aubergines, knoflook, oregano en olijfolie van topkwaliteit. Alles draait om de beste ingrediënten, met liefde bereid.

Snel & smaakvol: zo maak je het

Voor dit gerecht bak je de zwaardvis kort aan, waarna hij nog even gaart in een tomatensaus met kappertjes, olijven en een scheutje witte wijn. Het resultaat? Een perfecte balans tussen hartig, fris en zilt – precies zoals de Sicilianen het graag eten. Serveer er een groene salade bij of wat geroosterde groenten, en je bent klaar.

Welke wijn bij Pesce Spada alla Siciliana?

Een gerecht met zoveel mediterrane flair vraagt natuurlijk om een bijpassend glas witte wijn uit Italië. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke frisfruitige Gavi La Battistina (Gall & Gall) uit Piëmonte, een  Vermentino uit Sardinië of een Grillo uit Sicilië zelf. Deze witte wijnen sluiten mooi aan bij de tomaat en de zilte toetsen van olijf en kappertje. Toch liever rood? Ga dan voor een licht gekoelde Nero d’Avola, fruitig en soepel genoeg om de zwaardvis niet te overheersen.

Muziek: en staat de vis op tafel, geniet dan van deze twee fluwelen stemmen op de achtergrond Katie Melua & Eva Cassidy met What a wonderful World. Echt Prachtig!!!

Katie Melua & Eva Cassidy - What A Wonderful World

 

Zwaardvis alla Siciliana

Zwaardvis alla Siciliana (Pesce Spada)

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 1 uur
Robuuste, vlezige visfilets gecombineerd met een frisse tomaat-olijven-kappertjessaus: puur Mediterraans comfortfood.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Marinade

  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 4 stukken zwaardvisfilet à 125 gram*

Saus

  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook grof gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 50 gram groene olijven met piment in plakjes
  • ½ -1 gedroogd rood pepertje verkruimeld
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Vermeng citroensap met olijfolie, zout en paper in een platte schaal. Laat de zwaardvisfilets hierin ca. 30 minuten marineren. (Dit voorkomt dat ze straks te droog worden.) Wel de rozijnen even in warm water.
  • Laat intussen het blik tomaten eerst goed uitlekken en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm 5 eetlepels olijfolie en bak de ui en knoflook zachtjes ca. 2 minuten. Doe de bleekselderij, kappertjes, olijven, rozijnen, gedroogd pepertje en tomaten erbij. Laat ca. 15 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan 3 eetlepels olie. Bak daarin de vis in ca. 5 minuten gaar, halverwege keren. Verdeel de groentensaus over 4 borden en leg het stuk zwaardvis erin. Garneer met de peterselie.

Notities

* Je kunt dit gerecht ook met andere witvis bereiden. Bijvoorbeeld: filet van roodbaars, zeewolf of kabeljauw.

Meer gerechten uit de keuken van Sicilië

Ben je, net als ik, gek op die zonnige, mediterrane smaken van Sicilië? Dan heb je keuze genoeg! Op I Love Food & Wine vind je nog veel meer recepten uit deze heerlijke Zuid-Italiaanse regio. Laat je inspireren:

  • Pasta alla Norma
    Pasta alla NormaDé klassieker uit Catania: pasta met aubergine, tomaat, ricotta salata en basilicum. Simpel en onweerstaanbaar.
  • Pasta alla Paolina
    Een verrassende pastacombinatie met venkel, rozijnen, kaneel en broodkruim. Licht, kruidig en origineel.
  • Caponata
    Zoetzuur bijgerecht van aubergine, bleekselderij, tomaat en kappertjes. Heerlijk bijgerecht dat je koud kunt serveren.
  • Pasta met mosselenPasta met mosselen
    Frisse zeevruchtensmaak met een vleugje chili en witte wijn, eenvoudig om te maken maar vol smaak.
  • Pasta met tomaten
    Een ode aan de tomaat! Rijke, trage saus met diep geconcentreerde smaken. Echt comfortfood.
  • Rode paprika gevuld met venkel
    Vegetarisch en boordevol smaak: Siciliaanse vulling van venkel, tomaat en kruiden in geroosterde paprika.
  • Spiesjes van asperges, provolone en munt
    Een frisse lentecombinatie met munt en Italiaanse kaas, perfect voor de borrel of als voorgerecht.
  • Verse vijgen met mozzarella en basilicum, #voorgerecht, #saladeSalade met verse vijgen en mozzarella
    Fruitig en romig met een mediterrane twist. Snel klaar en ideaal als lichte lunch.
  • Zwaardvis uit de oven
    De ovenschotelvariant van dit gerecht, met dezelfde smaken in een andere bereiding. Lekker makkelijk!

KLIK OP DE RODE LINKJES VOOR HET RECEPT

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!