Zin in een zonnige visklassieker vol smaak? Met deze Pesce Spada alla Siciliana (oftewel zwaardvis op Siciliaanse wijze) tover je de warmte van Italië zó op je bord. Stevig visvlees, een geurige tomatensaus met olijven, kappertjes en oregano, en dat alles in nog geen half uur klaar. Makkelijk én indrukwekkend. Dit is zo’n gerecht waarbij je meteen denkt: waarom doen we dit niet vaker?
Wat maakt de Siciliaanse keuken zo bijzonder?
Sicilië is een smeltkroes van culturen, en dat proef je. De keuken van dit zonovergoten eiland is rijk aan invloeden van onder andere de Arabieren, Spanjaarden en Grieken. Dat zie je terug in het gebruik van rozijnen, amandelen, citrus, kruiden en natuurlijk: véél verse vis. De Siciliaanse keuken draait om eenvoud, maar altijd met een uitgesproken smaak. Denk aan rijpe tomaten, geurige aubergines, knoflook, oregano en olijfolie van topkwaliteit. Alles draait om de beste ingrediënten, met liefde bereid.
Snel & smaakvol: zo maak je het
Voor dit gerecht bak je de zwaardvis kort aan, waarna hij nog even gaart in een tomatensaus met kappertjes, olijven en een scheutje witte wijn. Het resultaat? Een perfecte balans tussen hartig, fris en zilt – precies zoals de Sicilianen het graag eten. Serveer er een groene salade bij of wat geroosterde groenten, en je bent klaar.
Welke wijn bij Pesce Spada alla Siciliana?
Een gerecht met zoveel mediterrane flair vraagt natuurlijk om een bijpassend glas witte wijn uit Italië. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke frisfruitige Gavi La Battistina (Gall & Gall) uit Piëmonte, een Vermentino uit Sardinië of een Grillo uit Sicilië zelf. Deze witte wijnen sluiten mooi aan bij de tomaat en de zilte toetsen van olijf en kappertje. Toch liever rood? Ga dan voor een licht gekoelde Nero d’Avola, fruitig en soepel genoeg om de zwaardvis niet te overheersen.
Muziek: en staat de vis op tafel, geniet dan van deze twee fluwelen stemmen op de achtergrond Katie Melua & Eva Cassidy met What a wonderful World. Echt Prachtig!!!

Zwaardvis alla Siciliana (Pesce Spada)
Ingredienten
Marinade
- 2 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- zout versgemalen peper
- 4 stukken zwaardvisfilet à 125 gram*
Saus
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 blik gepelde tomaten
- 8 eetlepels olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook grof gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 1 eetlepel kappertjes
- 50 gram groene olijven met piment in plakjes
- ½ -1 gedroogd rood pepertje verkruimeld
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
Bereiding
- Vermeng citroensap met olijfolie, zout en paper in een platte schaal. Laat de zwaardvisfilets hierin ca. 30 minuten marineren. (Dit voorkomt dat ze straks te droog worden.) Wel de rozijnen even in warm water.
- Laat intussen het blik tomaten eerst goed uitlekken en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm 5 eetlepels olijfolie en bak de ui en knoflook zachtjes ca. 2 minuten. Doe de bleekselderij, kappertjes, olijven, rozijnen, gedroogd pepertje en tomaten erbij. Laat ca. 15 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit in een koekenpan 3 eetlepels olie. Bak daarin de vis in ca. 5 minuten gaar, halverwege keren. Verdeel de groentensaus over 4 borden en leg het stuk zwaardvis erin. Garneer met de peterselie.
Notities
Meer gerechten uit de keuken van Sicilië
Ben je, net als ik, gek op die zonnige, mediterrane smaken van Sicilië? Dan heb je keuze genoeg! Op I Love Food & Wine vind je nog veel meer recepten uit deze heerlijke Zuid-Italiaanse regio. Laat je inspireren:
- Pasta alla Norma
Dé klassieker uit Catania: pasta met aubergine, tomaat, ricotta salata en basilicum. Simpel en onweerstaanbaar. - Pasta alla Paolina
Een verrassende pastacombinatie met venkel, rozijnen, kaneel en broodkruim. Licht, kruidig en origineel. - Caponata
Zoetzuur bijgerecht van aubergine, bleekselderij, tomaat en kappertjes. Heerlijk bijgerecht dat je koud kunt serveren.
Pasta met mosselen
Frisse zeevruchtensmaak met een vleugje chili en witte wijn, eenvoudig om te maken maar vol smaak.- Pasta met tomaten
Een ode aan de tomaat! Rijke, trage saus met diep geconcentreerde smaken. Echt comfortfood. - Rode paprika gevuld met venkel
Vegetarisch en boordevol smaak: Siciliaanse vulling van venkel, tomaat en kruiden in geroosterde paprika. - Spiesjes van asperges, provolone en munt
Een frisse lentecombinatie met munt en Italiaanse kaas, perfect voor de borrel of als voorgerecht.
Salade met verse vijgen en mozzarella
Fruitig en romig met een mediterrane twist. Snel klaar en ideaal als lichte lunch.- Zwaardvis uit de oven
De ovenschotelvariant van dit gerecht, met dezelfde smaken in een andere bereiding. Lekker makkelijk!
KLIK OP DE RODE LINKJES VOOR HET RECEPT
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!




