Uit het kookboek Lekker Hollands komt deze zuurkool met ananas; een ovenschotel recept dat doet denken aan de jaren tachtig. Gewoon heel recht voor z’n raap, maar o zo lekker. Want wij Nederlanders zijn een volk van ‘doe maar gewoon’, en dat komt hier helemaal tot zijn recht!
Dit boek is een ode aan de Nederlandse keuken, en geschreven door Meesterkok Rudolph van Veen. Je kent hem vooral als taartjes-bakker op televisie bij 24-Kitchen. Het is een heerlijk nostalgisch boek met klassieke recepten zoals groentesoep met vermicelli, gebakken scholfilets met remouladesaus, rodekool met appeltjes, saucijzenbroodjes, hemelse modder en Haagse bluf.
Zuurkool afspoelen?
In het intro van het recept vertelt Rudolph:

‘Zuurkool met ananas is in ons land een populaire combinatie omdat het zure van de kool perfect samengaat met het zoete van de ananas. Neem daar pittig gekruid gehakt en een romige aardappelpuree bij en je hebt een maaltijd om gelukkig van te worden! Toen mijn zusje en ik nog klein waren spoelde mijn moeder de zuurkool in een zeef eerst even af onder de koude kraan, zodat de kool minder zuur was. Op deze manier wenden wij geleidelijk aan de typische smaak van zuurkool.’
Grappige twist
Rudolph voegt in zijn recept niet alleen ananas toe, maar ook blauwe bessen. Dat maakt dit recept net even anders. Bovendien zorgt het voor wat extra kleur. Ondanks dat we hier te maken hebben met een Meesterkok, heb ik toch het recept nog licht aangepast. Persoonlijk vond ik namelijk dat de puree-laag erg minimaal was. Dus gebruiken we 1 kg aardappelen ipv 800 gram. Ook heb ik de hoeveelheid gehakt verhoogd naar 500 gram (de verpakkingshoeveelheid van de supermarkt).
Welke wijn bij zuurkool met ananas?
Lekkere ovenschotel waarin je de zuurkool goed proeft. Lichtzuur van smaak. Welke wijn erbij? Zuurkool en Riesling is een klassieke wijn-spijscombinatie. Wij dronken hier de riesling bij uit de Elzas van Marc Tempé (Vinoblesse). Die is rijk en rond. Dat past als een huis.

Zuurkool ovenschotel met ananas
Ingredienten
- 250 gram verse ananas stukjes
- 500 gram wijnzuurkool uitgelekt
- 175 ml slag- of kookroom
- 1 kg kruimige aardappels
- 500 gram rundergehakt
- 35 gram boter
- 1 theelepel kerriepoeder
- zout en peper
- 200 ml volle melk
- 50 gram blauwe bessen
- 75 gram geraspte jonge kaas
Extra nodig
- spuitzak met kartelmondje (optioneel), ovenschaal 20x 30 cm
Bereiding
- Snijd de ananas in kleine stukjes. Doe de ananas samen met de zuurkool in een pan, giet de room erbij en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 25 minuten sudderen.
- Schil de aardappels en kook ze met zout in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp ze tot puree. Verwarm de melk en roer deze door de gestampte aardappels. Breng de puree op smaak met een beetje zout en peper.
- Verhit intussen de boter in een koekenpan. Bak het rundergehakt in de boter in ca. 5 minuten rul en bak het kerriepoeder even mee. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Schep de zuurkool in een ingevette ovenvaste schaal en verdeel de bessen erover. Verdeel het gehakt in het midden over de zuurkool.
- Spuit met een spuitzak met kartelmondje de aardappelpuree over de zuurkool. Maar je kunt de aardappelpuree ook gewoon helemaal over de bovenkant verdelen en met een vork gladmaken, dat is iets minder decoratief maar wel lekker praktisch. Bestrooi de bovenkant met geraspte kaas.
- Zet de schotel ca. 30 minuten in de oven tot de bovenzijde licht gegratineerd is ( je kunt de laatste 10 minuten de oven iets verhogen naar 200 °C voor een bruiner korstje).
Het kookboek Lekker Hollands
Mooi nostalgisch kookboek met meer dan 70 recepten van toen en nu. Uitgevoerd in Delfs Blauw. Van recepten voor boterkoek tot rode kool met appeltjes, Limburgs zuurvlees en zelfgemaakte kibbeling. Toppers die we vroeger aten; de smaak van thuis.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Lekker Hollands
Auteur : Rudolph van Veen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 4393 5289
Prijs : € 27,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!